Categorieën
Groente

Witlof bewaren

Hoelang is witlof houdbaar? En hoe kun je witlof het best bewaren? Meestal staat er op witlof geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij witlof vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of witlof nog houdbaar is.

Witlof bewaren

Hoelang is witlof houdbaar?

Witlof wordt ook wel witloof, grondwitloof of Brussels lof genoemd. Hoewel witlof in België en Frankrijk tot de populairste groenten hoort, neemt de populariteit van witlof in Nederland af. Witlof wordt vaak gegeten met ham en kaas, maar kan ook rauw als salade gegeten worden. Rondom de feestdagen zijn mini-witlof, roodlof en witlof met een rode rand populair als bijgerecht.

Witlof wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Witlofschotel, witlofsalade, witlofstamppot, witlof ovenschotel, witloffrittata, witlof met ham en kaas, witlof met geitenkaas en honing, geroosterde witlof uit de oven of roergebakken witlof.

Maar hoelang kun je witlof bewaren? En waar kun je witlof het beste bewaren?

Je kunt witlof het beste in de koelkast bewaren. Als je de witlof in de koelkast doet, blijft de witlof het langste houdbaar. Je kunt witlof ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de witlof minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang witlof houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum witlof

Witlof heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum witlof (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 tot 5 dagen
In de koelkast7 tot 10 dagen
Gekookte witlof in de koelkast2 dagen
gesneden witlof5 a 6 dagen
In de vriezer3 tot 6 maanden

Omdat op witlof geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van witlof verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de witlof al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of witlof nog houdbaar is.

Hoe weet je of witlof niet meer goed is?

Op witlof staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de witlof nog goed is. De houdbaarheid van witlof kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de witlof nog goed is.
  Normaal heeft witlof een witte, gele en groene kleur. De strong van de witlof is vaak helderwit van kleur. De uiteinden van witlof zijn meestal geel, maar kunnen ook groengeel zijn. Witlof gaat verkleuren als deze niet meer goed is. Eerst wordt het uiteinde van de witlof geel tot bruin. Daarnaast wordt de witlof papperig en plakkerig. Ook wordt de witlof een beetje slap als deze niet meer goed is.
 2. Ruik aan de witlof.
  Witlof die niet meer goed is gaat onaangenaam ruiken. Het krijgt een scherpe geur die niet prettig is.
 3. Smaak van witlof.
  Als witlof niet meer goed is verandert vooral de textuur als je witlof eet. De witlof smaakt dan slijmerig. Dit lijkt een beetje op witlof die je veel te lang gekookt hebt. Normaal is witlof namelijk lekker knapperig.

Witlof bewaren

De beste plek om witlof te bewaren is in de koelkast.

Witlof ligt in de supermarkt (meestal) niet in de koeling. Toch kun je witlof thuis wel het beste in de koelkast leggen. Dan blijft witlof namelijk het langste houdbaar. Je kunt witlof wel buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft deze minder lang goed dan in de koeling.

Hoe lang is witlof houdbaar?

Witlof invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de witlof in te vriezen. Dan blijft de witlof namelijk nog langer houdbaar. Witlof is ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar.

Kun je Witlof invriezen?

Je kunt witlof op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de witlof.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de witlof. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de witlof
  Zorg er vervolgens voor dat je de witlof eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de witlof (Blancheertijd: 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de witlof kort voorkookt voordat je de witlof gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de witlof kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de witlof af en laat je de witlof goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de witlof zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de witlof door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de witlof met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de witlof goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de witlof.
 5. Verpak de witlof in porties en doe de witlof in de vriezer.
  Verdeel de witlof in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de witlof invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je witlof rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je witlof het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de witlof eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van witlof is 2 minuten.

Kun je slappe witlof nog eten?
Ja, je kunt witlof nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de witlof bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je witlof blancheren?
Ja, witlof kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de witlof even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 minuten.

Waar kun je witlof het beste bewaren?
Om witlof zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je witlof gekookt bewaren?
Gekookte witlof kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor witlof? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van witlof? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van witlof met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de witlof dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *