Categorieën
Groente

Venkel bewaren

Hoelang is venkel houdbaar? En hoe kun je venkel het best bewaren? Meestal staat er op venkel geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij venkel vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of venkel nog houdbaar is.

Venkel bewaren

Hoelang is venkel houdbaar?

Venkel is één van die groenten waarmee je een gerecht echt een unieke twist kunt geven. Venkel heeft namelijk een unieke anijsachtige smaak. Daarom wordt venkel ook vaak gegeten bij speciale gelegenheden zoals Kerst of Pasen. Het is (meestal) geen groente die in ieder huishouden elke week op tafel staat. Het is dan ook niet zo gek dat jij niet weet hoe je venkel het beste kunt bewaren en hoe lang het houdbaar is. Geen nood! Wij vertellen je alles over venkel.

Venkel wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Pasta met venkel, venkelrisotto, venkelsoep. Gegratineerde venkel, salade met venkel en geroosterde venkel.

Maar hoelang kun je venkel bewaren? En waar kun je venkel het beste bewaren?

Je kunt venkel het beste in de koelkast bewaren. Als je de venkel in de koelkast doet, blijft de venkel het langste houdbaar. Je kunt venkel ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de venkel minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang venkel houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum venkel

Venkel heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum venkel (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 a 3 dagen
In de koelkasteen week
Gekookte venkel in de koelkast2 dagen
voorgesneden venkel2 tot 3 dagen
In de vriezer3 maanden tot een half jaar

Omdat op venkel geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van venkel verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de venkel al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of venkel nog houdbaar is.

Hoe weet je of venkel niet meer goed is?

Op venkel staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de venkel nog goed is. De houdbaarheid van venkel kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de venkel nog goed is.
  Normaal is venkel wit en groen. De “bol” van de venkel is wit. De stengels van de venkel zijn daarentegen groen. Ook kunnen er kleine takjes uit de venkel groeien. Je kunt alles van de venkel gebruiken. Snijd alleen wel even de harde kern en de onderkant van de venkel af. Als venkel niet meer goed is gaat het verkleuren. De venkel wordt dan bruin en papperig. Ook kan venkel uiteindelijk gaan schimmelen als het bedorven is.
 2. Ruik aan de venkel.
  Venkel gaat zuur ruiken als het bedorven is. Er komt een hele onaangename, zure geur van venkel als de venkel niet meer houdbaar is. Ruik je een vreemde geur? Gooi de venkel dan weg.
 3. Smaak van venkel.
  Venkel heeft van zichzelf een lichte zure geur. Dit is dus geen reden om (gekookte) venkel weg te gooien. Venkel die niet meer goed is krijgt daarentegen een hele bittere smaak. Ook kun je proeven of venkel niet meer goed is als deze een rotte smaak. Normaal is de smaak meer zoet en lijkt een beetje op zoethout.

Venkel bewaren

De beste plek om venkel te bewaren is in de koelkast.

Je kunt venkel het beste in de koelkast bewaren. Dan blijft venkel namelijk langer goed dan wanneer je het buiten de koelkast bewaart. In de koelkast, in de originele verpakking of in een speciale zak voor groenten blijft venkel knapperig en vers.

Hoe lang is venkel houdbaar?

Venkel invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de venkel in te vriezen. Dan blijft de venkel namelijk nog langer houdbaar. Venkel is ongeveer 3 maanden tot een half jaar houdbaar.

Kun je Venkel invriezen?

Je kunt venkel op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de venkel.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de venkel. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de venkel
  Zorg er vervolgens voor dat je de venkel eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de venkel (Blancheertijd: 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de venkel kort voorkookt voordat je de venkel gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de venkel kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de venkel af en laat je de venkel goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de venkel zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de venkel door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de venkel met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de venkel goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de venkel.
 5. Verpak de venkel in porties en doe de venkel in de vriezer.
  Verdeel de venkel in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de venkel invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je venkel rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je venkel het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de venkel eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van venkel is 3 minuten.

Kun je slappe venkel nog eten?
Ja, je kunt venkel nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de venkel bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je venkel blancheren?
Ja, venkel kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de venkel even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 3 minuten.

Waar kun je venkel het beste bewaren?
Om venkel zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je venkel gekookt bewaren?
Gekookte venkel kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor venkel? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van venkel? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van venkel met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de venkel dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *