Categorieën
Groente

Ui bewaren | Hoelang is een ui houdbaar

Hoelang is een ui houdbaar? En hoe kun je een ui het beste bewaren? Op uien staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een ui is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een ui nog houdbaar is.

Ui bewaren

Hoelang is een ui houdbaar?

Ui is de basis voor tal van gerechten. Pastasaus, soepen, stoofpotjes en ga zo maar door. Het is dan ook niet zo vreemd dat we hier vaak een grote zak uien in huis hebben. Gesnipperde ui, uienringen, gefrituurde ui of gegrilde ui. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan met ui. Het is dan ook niet zo vreemd dat je op zoek bent naar hoe je uien het beste kunt bewaren en zo lang mogelijk houdbaar houdt.

Ui wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld uiensoep, op de hamburger, door de salade, als basis voor sauzen, gefrituurde ui en als garnering.

Maar hoelang kun je een ui bewaren? En waar kun je de ui het beste bewaren?

Je kunt een ui het beste in het voorraadhok bewaren. Als je de ui in het voorraadhok doet, blijft de ui het best.

Hieronder zie je hoelang je een ui kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum ui

Ui heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum ui (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 maanden
In de koelkast1 week
Gekookte of gebakken ui in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden uieen week
In de vriezer1 jaar

Omdat op een ui geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van ui verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de ui al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een ui nog houdbaar is.

Hoe weet je of een ui niet meer goed is?

Op een ui staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een ui nog goed is om te eten. Hoelang uien houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de ui nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de ui.
  Een ui is normaal wit van binnen en heeft een bruine tot goudkleurige schil. De ui moet van binnen mooi glanzend wit tot soms een beetje lichtgroen zijn. Als een ui niet meer goed is, zie je dit snel genoeg. Eerst komen er donkere plekken op de ui die uiteindelijk uitgroeien tot soort groene schimmel. Bovendien wordt de ui zacht en slap. Ook als uien uitlopers krijgen, moet je ze weggooien. Dit is een teken dat de uien niet meer houdbaar zijn. Tenslotte moet je uien weggooien als ze een beetje slijmerig beginnen te worden.
 2. Ruik aan de ui.
  Van verse uien komt een scherpe geur. Deze geur lijkt natuurlijk op ui, maar heeft ook een beetje een knoflookgeur. Uien die niet meer houdbaar zijn krijgen een vieze zure geur. De geur van bedorven uien is zuur. Ook een beschimmelde, rotte geur is een teken dat uien over datum zijn.
 3. Proef een klein stukje van de ui.
  Als een ui niet meer goed is, smaakt deze ook niet lekker. De ui wordt dan een beetje bitter en droog. Daarnaast kan ui zelfs een beetje taai en stug proeven. Dit zijn duidelijke signalen dat jouw uien over datum zijn.

Ui bewaren

De beste plek om uien te bewaren is in het voorraadhok.

Je kunt uien het beste op een donkere en koele plek bewaren. Veel mensen bewaren uien dan ook in het voorraadhok of de kelder. Dit is een prima opslagplek voor uien. Als je ui gesneden hebt en je hebt wat over, bewaar je dit wél in de koelkast. Zorg er wel voor dat je het restje ui in een goed afsluitbaar bakje of zakje doet. Voor je het weet stinkt je hele koelkast ernaar.

Hoe lang is een ui houdbaar?

Ui invriezen

“Kun je uien invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel uien over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt uien wel invriezen.

Je kunt uien goed invriezen. Ook gesnipperde ui of uienringen kun je in de vriezer bewaren. Je moet de uien dan wel heel goed verpakken, anders gaat je vriezer namelijk heel erg naar ui ruiken. Je kunt ze natuurlijk het beste vacuüm verpakken, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Als alternatief kun je de gesneden ui in een afsluitbaar diepvrieszakje doen en dit vervolgens in een tupperware bakje met deksel leggen.

Kun je een ui invriezen?

Tips ui bewaren

Wil je uien zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een ui zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Bewaar uien nooit bij aardappels. Uien nemen namelijk vocht van de aardappels over waardoor de uien sneller gaan rotten en je aardappels uitdrogen. Voor zowel aardappels als uien is het dus niet goed.
 2. Bewaar uien niet in het zonlicht en houd uien ver weg van vochtige ruimtes zoals een schuur. Door vocht gaan uien namelijk sneller rotten.
 3. Koop je nieuwe uien? Leg deze dan onderop en de “oude” uien bovenop. Zo voorkom je dat oude uien gaan schimmelen. Als dit wel gebeurt zorgt dit er namelijk voor dat ook de nieuwe uien sneller bederven.

Gesneden ui bewaren

Heb je ui gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Heb je gesnipperde ui over? Doe dit dan in een diepvrieszakje met handige sluitclip. Pers zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het zakje goed af. Doe dit zakje vervolgens in nóg een afsluitbaar zakje. Zo zorg je dat uien niet gaan stinken in de koelkast. Je kunt de uien dan ongeveer een week bewaren in de koelkast.

Meest gestelde vragen:

Kan een ui over datum zijn?
Ja, ook uien kunnen “over datum” gaan. Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op uien zit, kunnen uien wel bederven. Controleer daarom altijd eerst of de uien nog houdbaar zijn.

Waar kun je het beste uien bewaren?
Uien kun je het beste op een donkere, droge en koele plek bewaren. Dit is bijvoorbeeld in een keukenkastje, het voorraadhok of in een (droge) kelder.

Hoe lang kun je uien in de koelkast bewaren?
Alleen gesneden ui moet je in de koelkast bewaren. In een goed afgesloten zakje of bakje blijft een gesneden ui ongeveer een week goed in de koelkast.

Kun je ui blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt uien blancheren. Dit doe je vooral voordat je uien invriest. De blancheertijd van een ui is 15 seconden (uienringen) en ongeveer 5 minuten (hele ui).

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je uien het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden ui zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van ui met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de ui dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *