Categorieën
Groente

Tomaat bewaren | Hoelang is een tomaat houdbaar

Hoelang is een tomaat houdbaar? En hoe kun je een tomaat het beste bewaren? Op tomaten staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een tomaat is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een tomaat nog houdbaar is.

Tomaat bewaren

Hoelang is een tomaat houdbaar?

Tomaten, wie is er niet gek op? Bij de wekelijkse boodschappen nemen we eigenlijk altijd wel wat tomaten mee. Ze zijn lekker op brood, door de salade of om zo op te eten met een beetje peper en zout. In Spanje worden tomaten “pomodoro” genoemd. Dit betekent letterlijk “gouden appel”. Een naam die volgens ons meer dan terecht is voor deze prachtige rode groente.

Tomaat wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld tomatensoep, salsa met tomaat, door wraps of taco’s, door de pasta, in een tomatensaus, in de sla en als garnering.

Maar hoelang kun je een tomaat bewaren? En waar kun je de tomaat het beste bewaren?

Je kunt een tomaat het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de tomaat op de fruitschaal doet, blijft de tomaat het best.

Hieronder zie je hoelang je een tomaat kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum tomaat

Tomaat heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum tomaat (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkastniet in de koelkast bewaren
Gekookte of gebakken tomaat in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden tomaat1 à 2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op een tomaat geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van tomaat verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de tomaat al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een tomaat nog houdbaar is.

Hoe weet je of een tomaat niet meer goed is?

Op een tomaat staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een tomaat nog goed is om te eten. Hoelang tomaten houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de tomaat nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de tomaat.
  Een tomaat is normaal mooi stevig en heeft een glad velletje. De kleur van een goede tomaat is diep rood. Er zitten normaal geen zachte plekken op een tomaat. Als er scheuren of barstjes in het velletje van de tomaat zitten, moet je oppassen. Dat is vaak een eerste teken dat een tomaat niet meer goed is. Bovendien wordt die plek vaak ook zacht. Daarnaast kunnen tomaten gaan schimmelen.
 2. Ruik aan de tomaat.
  Als een tomaat niet meer houdbaar is, gaat deze stinken. Er komt dan een zure geur van de tomaat af. Deze geur komt vaak pas vrij als je de tomaat doorsnijdt.
 3. Proef een klein stukje van de tomaat.
  Als een tomaat over zijn houdbaarheidsdatum heen is, wordt de smaak er niet beter op. De tomaat gaat een beetje zuur smaken en krijgt bovendien een zachte, papperige textuur.

Tomaat bewaren

De beste plek om tomaten te bewaren is op de fruitschaal.

Vaak worden tomaten bewaard in de koelkast. Dit is echter niet de juiste plek om tomaten te bewaren. Tomaten doen het namelijk niet zo goed als je ze koud bewaart. Bewaar tomaten daarentegen in de fruitschaal. Dan blijven tomaten het langste houdbaar en blijven ze bovendien lekker zoet.

Hoe lang is een tomaat houdbaar?

Tomaat invriezen

“Kun je tomaten invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel tomaten over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt tomaten wel invriezen.

Omdat tomaten voor 95 procent uit water bestaan, kun je ze het beste niet invriezen om ze daarna weer rauw op te eten. Als je tomaten daarentegen later wilt gebruiken om tomatensaus of tomatensoep wilt maken, kun je ze prima in de vriezer bewaren. Handig dus voor als je veel tomaten uit je eigen moestuin hebt!

Kun je een tomaat invriezen?

Tips tomaat bewaren

Wil je tomaten zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een tomaat zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Als je tomaat zo lang mogelijk houdbaar wilt houden kun je het steeltje en het kroontje het beste op de tomaat laten zitten. De steeltjes zorgen ervoor dat de tomaat minder snel uitdroogt.
 2. Zijn je tomaten nog niet helemaal rijp en wil je ze wat sneller laten rijpen? Leg de tomaten dan in een papieren zak samen met een appel of een banaan. Door ze samen met een banaan of appel te bewaren wordt een tomaat sneller rijp.
 3. Bewaar tomaten samen met een bosje basilicum. Als je een paar takjes basilicum bij de tomaten bewaart dan trekt de basilicumsmaak in de tomaten wat de tomaten ten goede komt.

Gesneden tomaat bewaren

Heb je tomaat gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Wil je een gesneden tomaat goed bewaren in de koelkast? Pak de halve tomaat dan in met huishoudfolie. Zorg ervoor dat het huishoudfolie strak om de gesneden kant zit. Leg de tomaat vervolgens met de gesneden kant op een schoteltje en bewaar dit in de koelkast. Zo blijven gesneden tomaten het langste houdbaar.

Meest gestelde vragen:

Hoe kan je tomaten langer bewaren?
Tomaten bewaar je langer door ze op de juiste plek te bewaren. Dit is buiten de koelkast. Tomaten blijven het langste goed op een koele, donkere en droge plek waar genoeg ventilatie is.

Kun je rauwe tomaten invriezen?
Ja, je kunt rauwe tomaten invriezen. Het is vaak beter om tomaten eerst even te blancheren. Als je de tomaten gaat ontdooien kun je ze het beste gebruiken in een saus of in tomatensap.

Kunnen tomaten over datum?
Hoewel er op tomaten geen houdbaarheidsdatum staat, kunnen tomaten natuurlijk wel bederven. Om te kijken of tomaten nog goed zijn om te eten, moet je je zintuigen gebruiken.

Kun je tomaat blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt tomaten blancheren. Dit doe je vooral voordat je tomaten invriest. De blancheertijd van een tomaat is 1 minuut.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je tomaten het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden tomaat zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van tomaat met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de tomaat dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *