Categorieën
Groente

Sugar snaps bewaren

Hoelang zijn sugar snaps houdbaar? En hoe kun je sugar snaps het best bewaren? Meestal staat er op sugar snaps geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij sugar snaps vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of sugar snaps nog houdbaar is.

Sugar snaps bewaren

Hoelang zijn sugar snaps houdbaar?

De naam verraad het natuurlijk al een beetje, maar sugar snaps zijn een heerlijk zoete groente. Dit komt doordat sugar snaps relatief veel natuurlijke suikers bevatten. Waarschijnlijk dat daarom de kinderen hier thuis dol zijn op sugar snaps. Het is bovendien ook nog eens een “superfood”. Sugar snaps zitten namelijk boordevol vezels, vitamines en mineralen. Tenslotte is het een populaire groente omdat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt sugar snaps in duizenden gerechten gebruiken.

Sugar snaps wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Salade met sugar snaps, wokgerecht met sugar snaps, pasta met sugar snaps, sugar snaps uit de oven, curry met sugar snaps of gewoon gekookte sugar snaps.

Maar hoelang kun je sugar snaps bewaren? En waar kun je sugar snaps het beste bewaren?

Je kunt sugar snaps het beste in de koelkast bewaren. Als je de sugar snaps in de koelkast doet, blijft de sugar snaps het langste houdbaar. Je kunt sugar snaps ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de sugar snaps minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang sugar snaps houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum sugar snaps

Sugar snaps heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum sugar snaps (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 3 dagen
In de koelkast3 tot 5 dagen
Gekookte sugar snaps in de koelkast2 dagen
gedopte sugar snaps2 a 3 dagen
In de vriezer6 tot 8 maanden

Omdat op sugar snaps geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van sugar snaps verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de sugar snaps al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of sugar snaps nog houdbaar is.

Hoe weet je of sugar snaps niet meer goed is?

Op sugar snaps staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de sugar snaps nog goed is. De houdbaarheid van sugar snaps kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de sugar snaps nog goed is.
  Normaal zien sugar snaps er een beetje uit als halve maantjes. Vergeleken bij sperziebonen zijn ze vaak korter. Ze hebben een bijna egale groene kleur. Wat ook opvalt is dat sugar snaps bijna allemaal even groot zijn. Bij sugar snaps kun je eenvoudig zien of ze niet meer houdbaar zijn. De sugar snaps verkleuren dan en krijgen bruine vlekken. Daarnaast drogen ze uit en verwelken ze. De sugar snaps worden dan plat. Ook de kleur verandert, die wordt vaal als sugar snaps niet meer goed zijn.
 2. Ruik aan de sugar snaps.
  Als sugar snaps stinken, moet je ze weggooien. Sugar snaps ruiken normaal wel een beetje, maar dit is geen vieze geur. Als sugar snaps wel een ranzige geur krijgen, is het de hoogste tijd om ze in de prullenbak te gooien.
 3. Smaak van sugar snaps.
  Normaal zijn sugar snaps lekker knapperig en hebben een zoete nasmaak. Als sugar snaps bitter gaan smaken of een papperige textuur hebben, kun je ze beter weggooien.

Sugar snaps bewaren

De beste plek om sugar snaps te bewaren is in de koelkast.

De beste plek om sugar snaps te bewaren is de koelkast. Doe de sugar snaps niet in een gesloten zak. Ze moeten namelijk kunnen “ademen”. Je kunt ze wel in een speciale groentezak (met gaatjes) bewaren.

Hoe lang is sugar snaps houdbaar?

Sugar snaps invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de sugar snaps in te vriezen. Dan blijft de sugar snaps namelijk nog langer houdbaar. Sugar snaps is ongeveer 6 tot 8 maanden houdbaar.

Kun je Sugar snaps invriezen?

Je kunt sugar snaps op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de sugar snaps.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de sugar snaps. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de sugar snaps
  Zorg er vervolgens voor dat je de sugar snaps eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de sugar snaps (Blancheertijd: 2 tot 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de sugar snaps kort voorkookt voordat je de sugar snaps gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de sugar snaps kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de sugar snaps af en laat je de sugar snaps goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de sugar snaps zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de sugar snaps door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de sugar snaps met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de sugar snaps goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de sugar snaps.
 5. Verpak de sugar snaps in porties en doe de sugar snaps in de vriezer.
  Verdeel de sugar snaps in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de sugar snaps invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je sugar snaps rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je sugar snaps het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de sugar snaps eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van sugar snaps is 2 tot 3 minuten.

Kun je slappe sugar snaps nog eten?
Ja, je kunt sugar snaps nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de sugar snaps bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je sugar snaps blancheren?
Ja, sugar snaps kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de sugar snaps even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 tot 3 minuten.

Waar kun je sugar snaps het beste bewaren?
Om sugar snaps zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je sugar snaps gekookt bewaren?
Gekookte sugar snaps kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor sugar snaps? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van sugar snaps? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van sugar snaps met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de sugar snaps dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *