Categorieën
Groente

Spruitjes bewaren

Hoelang zijn spruitjes houdbaar? En hoe kun je spruitjes het best bewaren? Meestal staat er op spruitjes geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij spruitjes vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of spruitjes nog houdbaar is.

Spruitjes bewaren

Hoelang zijn spruitjes houdbaar?

Spruitjes zijn niet bij iedereen favoriet, maar van tijd tot tijd vinden we ze hier thuis heel lekker! We kiezen dan wel wel voor jonge, verse spruiten, omdat deze veel lekkerder zijn. Bovendien kun je spruitjes ook door allerlei gerechten heen eten. Wat dacht je van door een soep, door een stoofschotel of in een roerbakgerecht. Ook met spruiten kun je alle kanten op. Probeer, zelfs als je geen spruitjes lust, de spruiten eens te grillen in een grillpan of op de barbecue. Je zult zien dat de smaak van spruitjes compleet anders is.

Spruitjes wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Geschoonde spruitjes, Brusselse spruitjes, stamppot spruitjes, spruitjes met pompoen, roerbakspruitjes, plaattaart met spruitjes, gnocchi met spruitjes, gegrilde spruitjes en geroosterde spruitjes.

Maar hoelang kun je spruitjes bewaren? En waar kun je spruitjes het beste bewaren?

Je kunt spruitjes het beste in de koelkast bewaren. Als je de spruitjes in de koelkast doet, blijft de spruitjes het langste houdbaar. Je kunt spruitjes ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de spruitjes minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang spruitjes houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum spruitjes

Spruitjes heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum spruitjes (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 3 dagen
In de koelkast5 dagen tot een week
Gekookte spruitjes in de koelkast2 dagen
gesneden spruitjes1 a 2 dagen
In de vriezer3 tot 6 maanden

Omdat op spruitjes geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van spruitjes verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de spruitjes al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of spruitjes nog houdbaar is.

Hoe weet je of spruitjes niet meer goed is?

Op spruitjes staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de spruitjes nog goed is. De houdbaarheid van spruitjes kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de spruitjes nog goed is.
  Normaal zijn spruitjes rond en hebben een lichtgroene tot donkergroene kleur. Ze worden ook wel “mini-kooltjes” genoemd omdat ze er een beetje uitzien als een kleine kool. Verse spruiten zijn bovendien vrij hard bovendien zien ze er fris en vers uit. Bij spruitjes kun je goed zien of ze niet meer goed zijn. De buitenkant van de spruitjes verkleurt dan namelijk. De bladeren van de spruitjes worden eerst geel en later bruin tot zwart. Ook wordt de buitenkant een beetje slap en papperig.
 2. Ruik aan de spruitjes.
  Ook de geur van spruitjes zegt veel over hoe vers spruiten zijn. Normaal zijn spruiten namelijk bijna geurloos. Na het koken krijgen spruiten vaak pas een geur. Als spruiten al voor het koken een sterke geur hebben, moet je ze dus weggooien. Het is overigens normaal als spruiten na het koken een klein beetje naar zwavel ruiken.
 3. Smaak van spruitjes.
  Spruiten die heel papperig en zacht smaken, zijn niet meer lekker. Ook als de spruiten oud smaken, moet je ze weggooien. De smaak van spruitjes die niet meer goed zijn is het beste te vergelijken met die van oude kool.

Spruitjes bewaren

De beste plek om spruitjes te bewaren is in de koelkast.

De beste plek om spruitjes te bewaren is in de koelkast. Hoewel je spruitjes ook buiten de koelkast kunt bewaren, blijven ze het langste lekker vers als je ze in de koelkast bewaart.

Hoe lang is spruitjes houdbaar?

Spruitjes invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de spruitjes in te vriezen. Dan blijft de spruitjes namelijk nog langer houdbaar. Spruitjes is ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar.

Kun je Spruitjes invriezen?

Je kunt spruitjes op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de spruitjes.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de spruitjes. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de spruitjes
  Zorg er vervolgens voor dat je de spruitjes eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de spruitjes (Blancheertijd: 3 a 4 minuten (afhankelijk van de grootte van de spruitjes))
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de spruitjes kort voorkookt voordat je de spruitjes gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de spruitjes kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de spruitjes af en laat je de spruitjes goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de spruitjes zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de spruitjes door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de spruitjes met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de spruitjes goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de spruitjes.
 5. Verpak de spruitjes in porties en doe de spruitjes in de vriezer.
  Verdeel de spruitjes in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de spruitjes invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je spruitjes rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je spruitjes het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de spruitjes eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van spruitjes is 3 a 4 minuten (afhankelijk van de grootte van de spruitjes).

Kun je slappe spruitjes nog eten?
Ja, je kunt spruitjes nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de spruitjes bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je spruitjes blancheren?
Ja, spruitjes kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de spruitjes even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 3 a 4 minuten (afhankelijk van de grootte van de spruitjes).

Waar kun je spruitjes het beste bewaren?
Om spruitjes zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je spruitjes gekookt bewaren?
Gekookte spruitjes kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor spruitjes? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van spruitjes? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van spruitjes met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de spruitjes dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *