Categorieën
Groente

Spitskool bewaren

Hoelang is spitskool houdbaar? En hoe kun je spitskool het best bewaren? Meestal staat er op spitskool geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij spitskool vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of spitskool nog houdbaar is.

Spitskool bewaren

Hoelang is spitskool houdbaar?

Spitskool is zo’n groente die je echt in (bijna) alle gerechten kunt verwerken. Je kunt het rauw eten, in een soep, door een wokgerecht of zelfs in een poké bowl. Het is dan ook niet voor niets dat het een hele populaire groente is die over de hele wereld gegeten wordt. Ook bij ons staat spitskool regelmatig op het menu. Het grote voordeel is dat je er vaak meerdere dagen van kan eten en toch twee compleet andere gerechten op tafel kan zetten. Je kunt het namelijk in vanalles gebruiken. Daardoor hoeven we hier thuis ook zelden restjes spitskool weg te gooien.

Spitskool wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Loempia’s, gado gado, roergebakken spitskool, spitskool stamppot, couscous met spitskool, spitskool in bladerdeeg en spitskool uit de oven (met ham en kaas).

Maar hoelang kun je spitskool bewaren? En waar kun je spitskool het beste bewaren?

Je kunt spitskool het beste in de koelkast bewaren. Als je de spitskool in de koelkast doet, blijft de spitskool het langste houdbaar. Je kunt spitskool ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de spitskool minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang spitskool houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum spitskool

Spitskool heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum spitskool (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 weken
In de koelkast2 weken tot een maand
Gekookte spitskool in de koelkast2 dagen
reepjes spitskool2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op spitskool geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van spitskool verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de spitskool al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of spitskool nog houdbaar is.

Hoe weet je of spitskool niet meer goed is?

Op spitskool staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de spitskool nog goed is. De houdbaarheid van spitskool kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de spitskool nog goed is.
  Normaal is spitskool lichtgroen van kleur. Bovendien is verse spitskool lekker knapperig. De spitskool moet stevig zijn en er moeten geen verkleuringen op zitten. Als spitskool niet meer goed is gaat deze verkleuren. Er komen dan bruine of gele plekken op de spitskool. Bovendien wordt spitskool zacht, slijmerig en papperig. Ook zijn verwelkte bladeren een teken dat de spitskool te lang bewaard is.
 2. Ruik aan de spitskool.
  Spitskool krijgt een hele typische, vieze geur als deze niet meer houdbaar is. De spitskool krijgt dan een beetje een zure,bedorven geur. Krijgt de spitskool deze of een andere onaangename geur, dan moet je hem weggooien.
 3. Smaak van spitskool.
  Normaal smaakt spitskool lekker knapperig en fris. Als spitskool zuur of bitter gaat smaken, dan is de spitskool niet meer houdbaar. Ook als de spitskool een andere vieze smaak krijgt, gooi je hem weg.

Spitskool bewaren

De beste plek om spitskool te bewaren is in de koelkast.

Hoewel je spitskool ook goed buiten de koelkast kunt bewaren is de koelkast de beste plek als je spitskool zo lang mogelijk wilt bewaren. In de koelkast blijft spitskool namelijk dubbel zo lang houdbaar als erbuiten.

Hoe lang is spitskool houdbaar?

Spitskool invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de spitskool in te vriezen. Dan blijft de spitskool namelijk nog langer houdbaar. Spitskool is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Kun je Spitskool invriezen?

Je kunt spitskool op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de spitskool.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de spitskool. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de spitskool
  Zorg er vervolgens voor dat je de spitskool eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de spitskool (Blancheertijd: 2 tot 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de spitskool kort voorkookt voordat je de spitskool gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de spitskool kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de spitskool af en laat je de spitskool goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de spitskool zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de spitskool door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de spitskool met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de spitskool goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de spitskool.
 5. Verpak de spitskool in porties en doe de spitskool in de vriezer.
  Verdeel de spitskool in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de spitskool invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je spitskool rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je spitskool het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de spitskool eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van spitskool is 2 tot 3 minuten.

Kun je slappe spitskool nog eten?
Ja, je kunt spitskool nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de spitskool bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je spitskool blancheren?
Ja, spitskool kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de spitskool even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 tot 3 minuten.

Waar kun je spitskool het beste bewaren?
Om spitskool zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je spitskool gekookt bewaren?
Gekookte spitskool kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor spitskool? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van spitskool? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van spitskool met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de spitskool dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *