Categorieën
Groente

Spinazie bewaren

Hoelang is spinazie houdbaar? En hoe kun je spinazie het best bewaren? Meestal staat er op spinazie geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij spinazie vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of spinazie nog houdbaar is.

Spinazie bewaren

Hoelang is spinazie houdbaar?

Spinazie is misschien wel de meest gegeten groente hier thuis. We zijn er namelijk dol op en je kunt er bovendien alle kanten mee op. Als kind ben ik natuurlijk opgegroeid met Popeye, die groot en sterk werd van spinazie. Dat was voor mij al een reden om spinazie te eten. Hoewel ik er niet per sé groot en sterk van ben geworden, vind ik het nog steeds heerlijk!

Spinazie wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Spinaziequiche, (vis) pasta met spinazie, stamppot met spinazie, spinazie smoothie, gewokte spinazie, spinazie a la creme of een spinazie salade.

Maar hoelang kun je spinazie bewaren? En waar kun je spinazie het beste bewaren?

Je kunt spinazie het beste in de koelkast bewaren. Als je de spinazie in de koelkast doet, blijft de spinazie het langste houdbaar. Je kunt spinazie ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de spinazie minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang spinazie houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum spinazie

Spinazie heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum spinazie (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 dag
In de koelkast2 dagen
Gekookte spinazie in de koelkast2 dagen
fijn gesneden spinazie1 a 2 dagen
In de vriezer3 maanden tot een jaar

Omdat op spinazie geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van spinazie verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de spinazie al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of spinazie nog houdbaar is.

Hoe weet je of spinazie niet meer goed is?

Op spinazie staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de spinazie nog goed is. De houdbaarheid van spinazie kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de spinazie nog goed is.
  Normaal is spinazie groen. De kleur van spinazie varieert van lichtgroen tot donkergrone. Vaak is spinazie bij de stam wat lichter, terwijl het blad een iets donkerdere kleur heeft. Verse spinazie ziet er een beetje uit als verse blaadjes. Bij spinazie kun je heel goed zien of het niet meer houdbaar is. Als je spinazie te lang bewaart worden de blaadjes donker en gaan verwelken. Er komen zwarte, slappe stukken op de spinazie. Daarnaast wordt het plakkerig, zompig en nat. Als je spinazie in een zak gekocht hebt, kan de zak ook bol gaan staan als het niet meer houdbaar is.
 2. Ruik aan de spinazie.
  Spinazie gaat zuur ruiken als het niet meer houdbaar is. Als de spinazie een vieze, zure geur heeft, moet je hem weggooien.
 3. Smaak van spinazie.
  Spinazie smaakt van zichzelf soms een beetje bitter en je kunt een “rare” smaak overhouden aan het eten van spinazie. Dit komt door de hoeveelheid oxaalzuur in spinazie. Je krijgt een beetje een droog gevoel op je tanden van spinazie. Als spinazie niet meer goed is heeft het een andere smaak. Dan smaakt het een beetje naar dorre bladeren of krijgt het de smaak van algen.

Spinazie bewaren

De beste plek om spinazie te bewaren is in de koelkast.

Je kunt (verse) spinazie het beste in de koelkast bewaren omdat het dan het langste houdbaar blijft. Meestal koop je spinazie voorverpakt in een plastic zak. Voorverpakte spinazie ligt in de supermarkt ook in de koeling, dus moet je het thuis ook in de koelkast bewaren. De zak waarin spinazie zit is een speciale zak. Er zitten namelijk gaatjes in. Bewaar spinazie dus niet in een gesloten plastic zak.

Hoe lang is spinazie houdbaar?

Spinazie invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de spinazie in te vriezen. Dan blijft de spinazie namelijk nog langer houdbaar. Spinazie is ongeveer 3 maanden tot een jaar houdbaar.

Kun je Spinazie invriezen?

Je kunt spinazie op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de spinazie.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de spinazie. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de spinazie
  Zorg er vervolgens voor dat je de spinazie eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de spinazie (Blancheertijd: 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de spinazie kort voorkookt voordat je de spinazie gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de spinazie kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de spinazie af en laat je de spinazie goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de spinazie zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de spinazie door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de spinazie met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de spinazie goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de spinazie.
 5. Verpak de spinazie in porties en doe de spinazie in de vriezer.
  Verdeel de spinazie in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de spinazie invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je spinazie rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je spinazie het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de spinazie eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van spinazie is 2 minuten.

Kun je slappe spinazie nog eten?
Ja, je kunt spinazie nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de spinazie bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je spinazie blancheren?
Ja, spinazie kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de spinazie even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 minuten.

Waar kun je spinazie het beste bewaren?
Om spinazie zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je spinazie gekookt bewaren?
Gekookte spinazie kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor spinazie? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van spinazie? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van spinazie met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de spinazie dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *