Categorieën
Groente

Sperziebonen bewaren

Hoelang zijn sperziebonen houdbaar? En hoe kun je sperziebonen het best bewaren? Meestal staat er op sperziebonen geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij sperziebonen vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of sperziebonen nog houdbaar is.

Sperziebonen bewaren

Hoelang zijn sperziebonen houdbaar?

Sperziebonen staan bij ons thuis regelmatig op tafel. Het is een groente die zelfs de kinderen heerlijk vinden. Bovendien kun je met sperziebonen alle kanten op. De mooie groene kleur van sperziebonen zorgt ervoor dat je altijd een mooi bord eten voorgeschoteld krijgt. Daarnaast zijn sperziebonen ook nog eens hartstikke gezond. Deze groene vriend zit namelijk boordevol vitamine C, vitamine K, magnesium, mineralen en vezels. Tenslotte bevatten sperziebonen weinig calorieën. Het is dus ook nog eens goed voor de lijn.

Sperziebonen wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Salade met sperziebonen, roerbak met sperziebonen, sperziebonen met spekjes, curry met sperzieboon, ovenschotel met sperzieboon, gegrilde sperzieboon, sambal-goreng boontjes, roti met sperziebonen, sajoer boontjes en salade nicoise.

Maar hoelang kun je sperziebonen bewaren? En waar kun je sperziebonen het beste bewaren?

Je kunt sperziebonen het beste in de fruitschaal bewaren. Als je de sperziebonen in de fruitschaal doet, blijft de sperziebonen het langste houdbaar. Je kunt sperziebonen ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de sperziebonen minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang sperziebonen houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum sperziebonen

Sperziebonen heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum sperziebonen (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 tot 5 dagen
In de koelkast1 tot 2 dagen
Gekookte sperziebonen in de koelkast2 dagen
gedopte sperziebonen1 tot 2 dagen
In de vriezer3 tot 6 maanden

Omdat op sperziebonen geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van sperziebonen verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de sperziebonen al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of sperziebonen nog houdbaar is.

Hoe weet je of sperziebonen niet meer goed is?

Op sperziebonen staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de sperziebonen nog goed is. De houdbaarheid van sperziebonen kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de sperziebonen nog goed is.
  Normaal zijn sperziebonen groen. Bovendien zijn sperziebonen stevig en knapperig. Vandaar dat er ook vaak gesproken wordt van gebroken sperziebonen in plaats van gesneden sperziebonen. Aan de uiteinden van de sperzieboon zit vaak nog een klein takje. Deze moet je er af snijden want dit is niet lekker om te eten. Bij sperziebonen kun je goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. Het eerste waaraan je kunt zien of sperziebonen niet meer goed zijn is de textuur. De sperziebonen worden namelijk slap als ze niet meer goed zijn. Daarnaast verkleuren sperziebonen. In plaats van groen worden ze dan bruin of grijzig. Tenslotte zijn sperziebonen bedorven als ze beschimmeld zijn. Als er een paar kleine bruine plekken op de sperziebonen zitten is dit niet zo erg. De boontjes worden dan wel ouder, maar kun je nog wel consumeren. Als de sperzieboon een beetje verrompeld is en strak om de binnenste pitjes gaat zitten is de boon uitgedroogd. Ook dan kun je de sperzieboon beter weggooien.
 2. Ruik aan de sperziebonen.
  Normaal ruiken sperziebonen naar verse sperzieboon. Sperziebonen die niet meer goed zijn ruiken een beetje zuur en verrot.
 3. Smaak van sperziebonen.
  Bij sperziebonen kun je goed proeven of ze niet meer goed zijn. De sperziebonen gaan dan een beetje muf smaken. Bovendien moet een sperzieboon knapperig zijn als je erin bijt. Als de sperzieboon klef en zacht is, is deze niet meer goed om te eten.

Sperziebonen bewaren

De beste plek om sperziebonen te bewaren is in de fruitschaal.

Sperziebonen moet je, in tegenstelling tot veel andere groenten, niet in de koelkast bewaren. Sperziebonen kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Je kunt ze wel in de koelkast bewaren, maar dan zijn sperziebonen minder lang houdbaar. De sperzieboon blijft het langste goed als je ze in de fruitschaal of in de voorraadkast bewaart.

Hoe lang is sperziebonen houdbaar?

Sperziebonen invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de sperziebonen in te vriezen. Dan blijft de sperziebonen namelijk nog langer houdbaar. Sperziebonen is ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar.

Kun je Sperziebonen invriezen?

Je kunt sperziebonen op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de sperziebonen.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de sperziebonen. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de sperziebonen
  Zorg er vervolgens voor dat je de sperziebonen eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de sperziebonen (Blancheertijd: 2 a 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de sperziebonen kort voorkookt voordat je de sperziebonen gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de sperziebonen kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de sperziebonen af en laat je de sperziebonen goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de sperziebonen zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de sperziebonen door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de sperziebonen met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de sperziebonen goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de sperziebonen.
 5. Verpak de sperziebonen in porties en doe de sperziebonen in de vriezer.
  Verdeel de sperziebonen in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de sperziebonen invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je sperziebonen rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je sperziebonen het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de sperziebonen eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van sperziebonen is 2 a 3 minuten.

Kun je slappe sperziebonen nog eten?
Ja, je kunt sperziebonen nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de sperziebonen bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je sperziebonen blancheren?
Ja, sperziebonen kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de sperziebonen even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 a 3 minuten.

Waar kun je sperziebonen het beste bewaren?
Om sperziebonen zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de fruitschaal bewaren.

Hoelang kun je sperziebonen gekookt bewaren?
Gekookte sperziebonen kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor sperziebonen? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van sperziebonen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van sperziebonen met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de sperziebonen dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *