Categorieën
Groente

snoeptomaat bewaren | Hoelang is een snoeptomaat houdbaar

Hoelang is een snoeptomaat houdbaar? En hoe kun je een snoeptomaat het beste bewaren? Op snoeptomaatjes staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een snoeptomaat is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een snoeptomaat nog houdbaar is.

snoeptomaat bewaren

Hoelang is een snoeptomaat houdbaar?

Snoeptomaatjes, het woord zegt het eigenlijk al, zijn om lekker van te snoepen. Hoewel je snoeptomaatjes natuurlijk lekker kunt snacken, kun je ze ook door verschillende gerechten of salades doen. Het is een goed alternatief voor cherrytomaatjes. Snoeptomaatjes zijn eigenlijk kleine pruimtomaatjes. Dit zijn de zoetste tomaatjes die er zijn. Daardoor zijn ze perfect als lekkere zoete snack. Ook kinderen zijn er dol op!

snoeptomaat wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld om te snacken, om mee te nemen naar werk of school, door salades of als garnering.

Maar hoelang kun je een snoeptomaat bewaren? En waar kun je de snoeptomaat het beste bewaren?

Je kunt een snoeptomaat het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de snoeptomaat op de fruitschaal doet, blijft de snoeptomaat het best.

Hieronder zie je hoelang je een snoeptomaat kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum snoeptomaat

snoeptomaat heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum snoeptomaat (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkastniet in de koelkast bewaren
Gekookte of gebakken snoeptomaat in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden snoeptomaatjes1 à 2 dagen
In de vriezerniet invriezen

Omdat op een snoeptomaat geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van snoeptomaat verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de snoeptomaat al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een snoeptomaat nog houdbaar is.

Hoe weet je of een snoeptomaat niet meer goed is?

Op een snoeptomaat staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een snoeptomaat nog goed is om te eten. Hoelang snoeptomaatjes houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de snoeptomaat nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de snoeptomaat.
  Snoeptomaatjes hebben meestal een ovale vorm en een mooie glanzende rode kleur. Bovendien zijn ze stevig waardoor ze een goede bite hebben. Het eerste signaal dat snoeptomaatjes niet meer houdbaar zijn is wanneer ze gaan verschrompelen. Dit betekent dat het velletje niet meer strak om het tomaatje zit. Vaak worden de snoeptomaatjes dan ook zacht. Uiteindelijk kan er zelfs schimmel op de snoeptomaatjes komen.
 2. Ruik aan de snoeptomaat.
  Als snoeptomaatjes niet meer houdbaar zijn komt er een ranzige geur vanaf. Deze geur ruikt een beetje naar schimmel.
 3. Proef een klein stukje van de snoeptomaat.
  Normaal zijn snoeptomaatjes lekker zoet. Het is één van de zoetste tomaten die er is. Als de snoeptomaat bitter of op een andere manier vies smaakt, moet je hem weggooien. Dan zijn de snoeptomaatjes namelijk over datum.

snoeptomaat bewaren

De beste plek om snoeptomaatjes te bewaren is op de fruitschaal.

We zien snoeptomaatjes nog regelmatig bij mensen in de koelkast liggen. We kunnen echter niet vaak genoeg benadrukken dat je dit beter niet kunt doen. Tomaten houden namelijk niet van koelkasten. De smaak en kwaliteit van snoeptomaatjes gaat achteruit als je ze in de koelkast bewaart.

Hoe lang is een snoeptomaat houdbaar?

snoeptomaat invriezen

“Kun je snoeptomaatjes invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel snoeptomaatjes over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt snoeptomaatjes niet invriezen.

Je kunt snoep- of snacktomaatjes beter niet invriezen. Dit komt omdat de tomaatjes veel vocht bevatten. Als je de snoeptomaatjes dan weer gaat ontdooien worden ze zacht en papperig. Bovendien zijn ze dan minder zoet. Dit is natuurlijk hartstikke zonde.

Kun je een snoeptomaat invriezen?

Tips snoeptomaat bewaren

Wil je snoeptomaatjes zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een snoeptomaat zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Controleer je bakje snoeptomaatjes regelmatig en haal de slechte snoeptomaatjes uit het bakje. Als er één snoeptomaatje gaat rotten, gaan de andere snoeptomaatjes ook eerder over datum.
 2. Doe de snoeptomaatjes in een papieren zak in plaats van het plastic bakje waar je ze in koopt. Dit zorgt ervoor dat er minder vocht op de snoeptomaatjes komt. Een alternatief is om een stukje keukenrol onderin het bakje snoeptomaatjes te leggen.
 3. Snoeptomaatjes hebben de neiging om geuren en smaken van andere producten over te nemen. Bewaar ze daarom niet in de buurt van ui of een stinkende kaas.

Gesneden snoeptomaat bewaren

Heb je snoeptomaat gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Snoeptomaatjes die je al gesneden hebt bewaar je altijd in de koelkast. Doe ze in een afsluitbaar plastic bakje en zet deze in de koelkast. Zorg ervoor dat je koelkast goed dicht zit en op de juiste temperatuur is afgesteld.

Meest gestelde vragen:

Kun je teveel snoeptomaatjes eten?
Hoewel snoeptomaatjes hartstikke gezond zijn en boordevol vitamines zitten, moet je er niet teveel van eten. Net zoals bij eigenlijk alles in het leven moet je ook snoeptomaatjes met mate eten. Het is bovendien goed om ze af te wisselen met andere soorten groenten.

Wat kun je doen met veel snoeptomaatjes?
Net zoals gewone tomaten kun je ook snoeptomaatjes prima gebruiken om pastasaus of tomatensoep van te maken.

Waar bewaar je snoeptomaatjes?
Bewaar snoeptomaatjes op de fruitschaal of in een keukenkastje. Leg snoeptomaatjes nooit in de volle zon. Bewaar snoeptomaatjes ook niet in de koelkast. Dan neemt de smaak namelijk af.

Kun je snoeptomaat blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt snoeptomaatjes blancheren. Dit doe je vooral voordat je snoeptomaatjes invriest. De blancheertijd van een snoeptomaat is 15 seconden.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je snoeptomaatjes het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden snoeptomaatjes zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van snoeptomaat met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de snoeptomaat dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *