Categorieën
Groente

Sjalotjes bewaren | Hoelang is een sjalotjes houdbaar

Hoelang is een sjalotjes houdbaar? En hoe kun je een sjalotjes het beste bewaren? Op sjalotten staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een sjalotjes is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een sjalotjes nog houdbaar is.

Sjalotjes bewaren

Hoelang is een sjalotjes houdbaar?

Sjalotjes worden vaak gebruikt bij het koken. Ook kom je ze vaak ingelegd in een potje, of gefrituurd tegen. Denk bijvoorbeeld aan gefrituurde uitjes, die vaak van sjalotjes gemaakt worden. In Nederland kennen we sjalotjes eigenlijk vooral met een paarse of witte schil. We gebruiken ze vaak door gerechten of door salades.

Sjalotjes wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld uiensaus, als garnering, door de salade of in wokgerechten.

Maar hoelang kun je een sjalotjes bewaren? En waar kun je de sjalotjes het beste bewaren?

Je kunt een sjalotjes het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de sjalotjes op de fruitschaal doet, blijft de sjalotjes het best.

Hieronder zie je hoelang je een sjalotjes kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum sjalotjes

Sjalotjes heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum sjalotjes (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 maanden
In de koelkast1 week
Gekookte of gebakken sjalotjes in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden sjalotten6 à 7 dagen
In de vriezer1 jaar

Omdat op een sjalotjes geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van sjalotjes verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de sjalotjes al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een sjalotjes nog houdbaar is.

Hoe weet je of een sjalotjes niet meer goed is?

Op een sjalotjes staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een sjalotjes nog goed is om te eten. Hoelang sjalotten houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de sjalotjes nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de sjalotjes.
  Sjalotjes hebben een lichtbruine tot goudkleurige schil. De binnenkant van sjalotjes is normaal mooi glanzend wit tot lichtpaars. Als sjalotjes niet meer goed zijn dan zie je dit direct. De buitenkant wordt zacht en de sjalotjes “krimpen”. Bovendien komen er zachte plekken op de sjalotjes. Uiteindelijk gaan sjalotjes uitlopen en schimmelen.
 2. Ruik aan de sjalotjes.
  Normaal ruiken sjalotjes naar ui. Het is een soort milde uien-geur. Als sjalotjes over datum zijn dan krijgen ze een muffe, vieze geur.
 3. Proef een klein stukje van de sjalotjes.
  Normaal smaakt een sjalotje een beetje als een milde ui. Er zitten ook wat lichtzoete smaken in en een vleugje knoflook. Als sjalotjes over datum zijn dan gaan ze bitter en bedorven smaken.

Sjalotjes bewaren

De beste plek om sjalotten te bewaren is op de fruitschaal.

Je kunt sjalotjes zowel in als buiten de koelkast bewaren. Sjalotjes kunnen daarentegen niet zo goed tegen kou. Het is dan ook het beste om sjalotjes buiten de koelkast te bewaren. Sjalotjes blijven buiten de koelkast tot wel 2 maanden houdbaar, terwijl ze in de koelkast al na een week over datum zijn. Bewaar sjalotjes dus nooit in de koelkast.

Hoe lang is een sjalotjes houdbaar?

Sjalotjes invriezen

“Kun je sjalotten invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel sjalotten over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt sjalotten wel invriezen.

Sjalotjes kun je goed invriezen. Dit kun je overigens het beste doen als je sjalotjes al gesneden hebt. Hele sjalotjes invriezen gaat wat minder goed omdat deze zacht wordt na het ontdooien. Gesneden of gehakte sjalotjes kun je in een diepvriesbakje doen en vervolgens invriezen. Ontdooide sjalotjes kun je heel goed in soepen, salades of sauzen gebruiken. Als garnering zijn ze minder goed te gebruiken omdat ze een beetje zacht worden.

Kun je een sjalotjes invriezen?

Tips sjalotjes bewaren

Wil je sjalotten zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een sjalotjes zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Sjalotjes moet je niet samen met aardappels bewaren. Zowel de sjalotjes als de aardappel gaat dan sneller rotten.
 2. Bewaar sjalotjes niet in een luchtdicht bakje. Sjalotten moeten namelijk kunnen ademen. Een papieren zak of een bakje zonder deksel is het beste om sjalotjes te bewaren.
 3. Leg sjalotjes niet in de koelkast. In de koelkast worden sjalotten vochtig en gaan ze sneller rotten. Bovendien gaat je hele koelkast naar ui ruiken.

Gesneden sjalotjes bewaren

Heb je sjalotjes gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Gesneden sjalotjes bewaar je altijd in de koelkast. Doe dit in een bakje of zakje dat je heel goed kunt afsluiten. Doe je dit niet, dan gaat je hele koelkast naar ui ruiken. Je kunt eventueel zelfs twee zakjes over elkaar heen doen.

Meest gestelde vragen:

Kan je een sjalot rauw eten?
Net zoals andere uien kun je ook sjalot rauw eten.

Hoe weet je of een sjalot nog goed is?
Een sjalot wordt zacht en wordt bruin van binnen als deze niet meer goed is. Ook kan de sjalot gaan stinken.

Hoelang zijn sjalotten goed houdbaar?
Sjalotten blijven op het aanrecht ongeveer 2 maanden houdbaar. Gesneden sjalotten zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Kun je sjalotjes blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt sjalotten blancheren. Dit doe je vooral voordat je sjalotten invriest. De blancheertijd van een sjalotjes is 5 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je sjalotten het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden sjalotten zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van sjalotjes met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de sjalotjes dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *