Categorieën
Groente

Rode kool bewaren

Hoelang is rode kool houdbaar? En hoe kun je rode kool het best bewaren? Meestal staat er op rode kool geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij rode kool vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of rode kool nog houdbaar is.

Rode kool bewaren

Hoelang is rode kool houdbaar?

Rode kool is een echte superfood! En dat is niet alleen omdat rode kool heel gezond is en vol zit met vitamines, mineralen en antioxidanten. Rode kool kun je namelijk ook voor allerlei gerechten gebruiken. Het is dan ook niet voor niets dat rode kool over de hele wereld gegeten wordt. Het is dan ook niet voor niets dat rode kool tot één van de oudste koolsoorten ter wereld behoort.

Rode kool wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Rode kool kun je op gigantisch veel manieren gebruiken. Zo wordt rode kool onder andere gebruikt in rode kool salade, rode kool met appel, gestoofde rode kool, hachee met rode kool, stoofvlees met rode kool, koolsla of coleslaw en in wraps met rode kool.

Maar hoelang kun je rode kool bewaren? En waar kun je rode kool het beste bewaren?

Je kunt rode kool het beste in de koelkast bewaren. Als je de rode kool in de koelkast doet, blijft de rode kool het langste houdbaar. Je kunt rode kool ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de rode kool minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang rode kool houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum rode kool

Rode kool heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum rode kool (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 weken
In de koelkast2 tot 4 weken
Gekookte rode kool in de koelkast2 dagen
gesneden rode rode kool2 tot 3 dagen
In de vriezer3 tot 8 maanden

Omdat op rode kool geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van rode kool verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de rode kool al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of rode kool nog houdbaar is.

Hoe weet je of rode kool niet meer goed is?

Op rode kool staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de rode kool nog goed is. De houdbaarheid van rode kool kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de rode kool nog goed is.
  Normaal heeft rode kool een donkerrode tot paarse kleur. Binnenin de rode kan de kleur verschillen van lichtroze of haast wit tot donker paars. Rode kool krijgt donkere bruine of zwarte plekken als deze niet meer goed is. Ook kunnen er gele plekken op komen. Daarnaast worden de bladeren slap en wordt de rode kool zacht als deze niet meer houdbaar is.
 2. Ruik aan de rode kool.
  Rode kool gaat stinken als die niet meer goed is. Het krijgt een scherpe en muffe geur. Als de rode kool “oud” ruikt, dan is het tijd om hem weg te gooien.
 3. Smaak van rode kool.
  Rode kool moet stevig en fris zijn. Als rode kool papperig is, heel bitter of op een andere manier niet lekker is, moet je hem weggooien.

Rode kool bewaren

De beste plek om rode kool te bewaren is in de koelkast.

Rode kool bewaar je het beste in de koelkast. Hoewel rode kool sowieso al heel lang houdbaar is, blijft het in de koelkast nóg langer houdbaar. Je kunt een hele rode kool bijna een maand in de koelkast bewaren. Ook buiten de koelkast blijft rode kool relatief lang houdbaar. Dan kun je een hele rode kool ongeveer 1 á 2 weken bewaren.

Hoe lang is rode kool houdbaar?

Rode kool invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de rode kool in te vriezen. Dan blijft de rode kool namelijk nog langer houdbaar. Rode kool is ongeveer 3 tot 8 maanden houdbaar.

Kun je Rode kool invriezen?

Je kunt rode kool op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de rode kool.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de rode kool. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de rode kool
  Zorg er vervolgens voor dat je de rode kool eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de rode kool (Blancheertijd: 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de rode kool kort voorkookt voordat je de rode kool gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de rode kool kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de rode kool af en laat je de rode kool goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de rode kool zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de rode kool door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de rode kool met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de rode kool goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de rode kool.
 5. Verpak de rode kool in porties en doe de rode kool in de vriezer.
  Verdeel de rode kool in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de rode kool invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je rode kool rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je rode kool het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de rode kool eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van rode kool is 2 minuten.

Kun je slappe rode kool nog eten?
Ja, je kunt rode kool nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de rode kool bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je rode kool blancheren?
Ja, rode kool kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de rode kool even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 minuten.

Waar kun je rode kool het beste bewaren?
Om rode kool zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je rode kool gekookt bewaren?
Gekookte rode kool kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor rode kool? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van rode kool? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van rode kool met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de rode kool dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *