Categorieën
Groente

Rode bieten bewaren

Hoelang zijn rode bieten houdbaar? En hoe kun je rode bieten het best bewaren? Meestal staat er op rode bieten geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij rode bieten vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of rode bieten nog houdbaar is.

Rode bieten bewaren

Hoelang zijn rode bieten houdbaar?

Rode bieten zijn in onder andere Polen, Rusland en Duitsland één van de populairste groenten. Dat is natuurlijk niet voor niets. Oorspronkelijk komen rode bieten uit de landen rondom de Middellandse Zee, maar inmiddels hebben de bietjes de wereld veroverd. Dit komt doordat rode bieten in veel verschillende gerechten verwerkt kunnen worden, hartstikke lekker zijn, er mooi uit zien en bovendien ook nog eens onwijs voedzaam zijn.

Rode bieten wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Rode bietensoep, geraspte rode biet, gekookte rode bieten, rode bieten met ui, rode biet schijfjes zoet-zuur, rode bieten sticks, Borsjtsj, bietenstamppot, salade met rode biet en feta, rode bieten carpaccio, bieten smoothie, gepofte biet, plaattaart met rode biet, ovenschotel met bietjes, rode bieten curry en tartaar van rode biet.

Maar hoelang kun je rode bieten bewaren? En waar kun je rode bieten het beste bewaren?

Je kunt rode bieten het beste in de koelkast bewaren. Als je de rode bieten in de koelkast doet, blijft de rode bieten het langste houdbaar. Je kunt rode bieten ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de rode bieten minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang rode bieten houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum rode bieten

Rode bieten heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum rode bieten (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 dagen
In de koelkast2 weken
Gekookte rode bieten in de koelkast2 dagen
gesneden rode bietjes3 tot 5 dagen
In de vriezertot een jaar

Omdat op rode bieten geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van rode bieten verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de rode bieten al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of rode bieten nog houdbaar is.

Hoe weet je of rode bieten niet meer goed is?

Op rode bieten staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de rode bieten nog goed is. De houdbaarheid van rode bieten kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de rode bieten nog goed is.
  Normaal zijn rode bieten aan de buitenkant een beetje lichtroze tot heel donker paars. Het deel waar de wortel aangezeten heeft is vaak wat groen en geel. Dit snij je er ook af. Als je rode bieten hebt schoongemaakt en geschild zijn ze heel mooi bordeauxrood tot paars. Als rode bieten niet meer goed zijn kun je dit goed herkennen. Bieten worden namelijk slap, papperig en zacht als ze niet meer goed zijn. Je kunt er dus even in knijpen om te voelen of rode bieten over datum zijn. De rode biet mag een heel klein beetje zacht zijn, maar als je vinger erin zakt is de rode biet niet meer houdbaar.
 2. Ruik aan de rode bieten.
  Normaal ruiken rode bieten fris en een beetje naar grond of aarde. Als rode biet niet meer goed is, gaat deze stinken. Er komt dan een hele rotte geur van de bietjes af. Ook als rode bietjes een andere onaangename geur hebben, moet je ze weggooien.
 3. Smaak van rode bieten.
  Ook aan de smaak kun je vertellen of rode bieten niet meer goed zijn. Rode bietjes die niet meer goed zijn gaan namelijk heel bitter smaken. Als rode bieten een bittere smaak hebben, dan zijn ze niet meer houdbaar. Smaken je bietjes heel “droog”? Dan is het ook tijd om ze weg te gooien.

Rode bieten bewaren

De beste plek om rode bieten te bewaren is in de koelkast.

Rode bieten die je uit de koeling in de supermarkt koopt, moet je altijd in de koelkast bewaren. Ook verse rode bieten kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan blijven ze namelijk veel langer goed. Rode bieten buiten de koelkast blijven slechts ongeveer 3 dagen goed. In de koelkast kun je verse rode biet daarentegen wel 2 weken bewaren.

Hoe lang is rode bieten houdbaar?

Rode bieten invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de rode bieten in te vriezen. Dan blijft de rode bieten namelijk nog langer houdbaar. Rode bieten is ongeveer tot een jaar houdbaar.

Kun je Rode bieten invriezen?

Je kunt rode bieten op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de rode bieten.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de rode bieten. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de rode bieten
  Zorg er vervolgens voor dat je de rode bieten eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de rode bieten (Blancheertijd: 2 a 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de rode bieten kort voorkookt voordat je de rode bieten gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de rode bieten kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de rode bieten af en laat je de rode bieten goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de rode bieten zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de rode bieten door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de rode bieten met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de rode bieten goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de rode bieten.
 5. Verpak de rode bieten in porties en doe de rode bieten in de vriezer.
  Verdeel de rode bieten in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de rode bieten invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je rode bieten rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je rode bieten het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de rode bieten eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van rode bieten is 2 a 3 minuten.

Kun je slappe rode bieten nog eten?
Ja, je kunt rode bieten nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de rode bieten bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je rode bieten blancheren?
Ja, rode bieten kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de rode bieten even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 a 3 minuten.

Waar kun je rode bieten het beste bewaren?
Om rode bieten zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je rode bieten gekookt bewaren?
Gekookte rode bieten kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor rode bieten? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van rode bieten? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van rode bieten met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de rode bieten dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *