Categorieën
Groente

Radijs bewaren | Hoelang is een radijs houdbaar

Hoelang is een radijs houdbaar? En hoe kun je een radijs het beste bewaren? Op radijsjes staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een radijs is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een radijs nog houdbaar is.

Radijs bewaren

Hoelang is een radijs houdbaar?

Radijs eten we meestal rauw. Het zorgt voor een prachtige kleur door een salade. Over de hele wereld wordt radijs gegeten. In Japan bestaat er zelfs een reuze radijs. Hoewel de radijs hier in Nederland niet heel populair is, is die dat in andere delen van de wereld wel. Onder andere in India, Mexico, de Filipijnen, Japan, China en Zuid-Korea wordt radijs veel gegeten.

Radijs wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door de salade, op brood of gegrilde radijsjes.

Maar hoelang kun je een radijs bewaren? En waar kun je de radijs het beste bewaren?

Je kunt een radijs het beste in de koelkast bewaren. Als je de radijs in de koelkast doet, blijft de radijs het best.

Hieronder zie je hoelang je een radijs kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum radijs

Radijs heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum radijs (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 dagen
In de koelkast6 dagen
Gekookte of gebakken radijs in de koelkast3 tot 4 dagen
gesneden radijs2 à 3 dagen
In de vriezerniet invriezen

Omdat op een radijs geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van radijs verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de radijs al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een radijs nog houdbaar is.

Hoe weet je of een radijs niet meer goed is?

Op een radijs staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een radijs nog goed is om te eten. Hoelang radijsjes houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de radijs nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de radijs.
  Verse radijsjes zijn stevig en hebben een mooie rode of roze kleur. Ook de bladeren van de radijsjes moeten nog mooi groen zijn. De binnenkant van radijsjes is mooi helder wit. Vaak zit er een roze puntje precies in het midden van de radijs. Als radijsjes niet meer goed zijn dan worden ze eerst zacht. Je kunt ze dan indrukken. Vervolgens gaan radijsjes verschrompelen en verkleuren. Uiteindelijk worden radijsjes heel erg papperig en kunnen ze zelfs gaan schimmelen.
 2. Ruik aan de radijs.
  Normaal ruiken radijsjes een beetje naar peper. Radijsjes hebben een typerende geur die niet veel andere groenten hebben. Als de radijsjes zuur of bedorven ruiken, is het tijd om ze weg te gooien.
 3. Proef een klein stukje van de radijs.
  Normaal smaakt een radijsje scherp en pittig. Als het radijsje taai wordt merk je meteen dat het radijsje niet meer houdbaar is. Ook als het radijsje bitter of zuur smaakt, moet je hem uitspugen en weggooien.

Radijs bewaren

De beste plek om radijsjes te bewaren is in de koelkast.

Hoewel radijsjes zowel in als buiten de koelkast bewaard kunnen worden, doe je er verstandig aan om ze in de koelkast te leggen. In de koelkast blijven radijsjes namelijk twee keer zo lang houdbaar dan erbuiten.

Hoe lang is een radijs houdbaar?

Radijs invriezen

“Kun je radijsjes invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel radijsjes over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt radijsjes niet invriezen.

Radijsjes kun je het beste niet invriezen. Dit komt omdat een radijsje heel veel vocht (water) bevat. Als je radijsjes dan weer gaat ontdooien, worden ze heel zacht en papperig.

Kun je een radijs invriezen?

Tips radijs bewaren

Wil je radijsjes zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een radijs zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Heb je veel radijsjes? Radijsjes groeien natuurlijk als kool. Als je heel veel radijsjes over hebt, kun je deze het beste inmaken. Dit doe je in een weckpotje met azijn, zout, water, suiker en kruiden.
 2. Verwijder de groene blaadjes van de radijsjes zo snel mogelijk. Als je deze eraan laat zitten drogen radijsjes namelijk sneller uit. Je kunt dit loof overigens prima eten in een salade.
 3. Zorg dat radijsjes droog blijven. Leg eventueel een stukje keukenrol bij je radijsjes. Als radijsjes vochtig worden beschimmelen ze veel sneller.

Gesneden radijs bewaren

Heb je radijs gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Om gesneden radijsjes zolang mogelijk vers en knapperig te houden, doe je ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast. De radijsjes blijven dan ongeveer twee tot drie dagen houdbaar.

Meest gestelde vragen:

Hoe weet je of radijsjes nog goed zijn?
Radijsjes worden zacht, slap en verkleuren als ze niet meer goed zijn. Ook kunnen ze papperig worden.

Hoe maak je radijsjes schoon?
Je kunt radijsjes gewoon onder de kraan wassen. Snij het steeltje en de bladeren van het radijsje en was ze vervolgens even kort. Dan zijn de radijsjes al klaar om te eten.

Kunnen radijsjes in de diepvries?
Nee, je kunt radijsjes beter niet invriezen om ze langer te bewaren. Je kunt radijsjes daarentegen wel goed inmaken. Zo krijg je lekkere radijsjes in het zuur.

Kun je radijs blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt radijsjes blancheren. Dit doe je vooral voordat je radijsjes invriest. De blancheertijd van een radijs is 2 a 3 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je radijsjes het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden radijs zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van radijs met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de radijs dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *