Categorieën
Groente

Prei bewaren

Hoelang is prei houdbaar? En hoe kun je prei het best bewaren? Meestal staat er op prei geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij prei vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of prei nog houdbaar is.

Prei bewaren

Hoelang is prei houdbaar?

Prei hoort bij dezelfde familie als ui en knoflook. Niet iedereen is even dol op prei, maar hier thuis zijn we er gek op. Met name omdat je met prei alle kanten op kan. Door de nasi, in een roerbak, bij een omelet of een lekkere preisoep. Je kunt het zo gek niet verzinnen of prei past erbij. Prei is niet alleen heel veelzijdig, maar ook nog eens hartstikke gezond.

Prei wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Preisoep, prei roerbak, prei gratin, prei quiche, gestoofde prei, prei stamppot, ovenschotel met prei en kip met prei.

Maar hoelang kun je prei bewaren? En waar kun je prei het beste bewaren?

Je kunt prei het beste in de koelkast bewaren. Als je de prei in de koelkast doet, blijft de prei het langste houdbaar. Je kunt prei ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de prei minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang prei houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum prei

Prei heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum prei (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast5 dagen
In de koelkast3 weken
Gekookte prei in de koelkast2 dagen
fijngesneden prei1 a 2 dagen
In de vriezer3 maanden tot een jaar

Omdat op prei geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van prei verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de prei al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of prei nog houdbaar is.

Hoe weet je of prei niet meer goed is?

Op prei staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de prei nog goed is. De houdbaarheid van prei kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de prei nog goed is.
  Normaal ziet prei die nog houdbaar is er heel goed uit. De prei is niet slap. Prei heeft een kleur die van wit bij de stronk naar donkergroen bij de uiteinden van de bladeren loopt. Op de kleine uiteinden van de prei na kun je de hele prei eten. Zie je donkere plekken op de prei? Was de prei dan eerst en kijk of het zand is. Vaak zit er namelijk zand op de prei en is deze niet beschimmeld. Prei die niet meer goed is gaat schimmelen en verkleuren. Bovendien wordt de prei slap. Prei is normaal stevig. Bederf bij prei kun je goed zien doordat de prei dan gaat schimmelen.
 2. Ruik aan de prei.
  Prei die niet meer goed is gaat stinken. Het krijgt een zure geur. Bovendien gaat de prei heel penetrant naar ui ruiken.
 3. Smaak van prei.
  Prei krijgt een beetje een zeep-achtige of hele bittere smaak als deze niet meer goed is. Bovendien is de textuur van prei een beetje papperig. Als prei niet meer lekker smaakt, moet je hem weggooien.

Prei bewaren

De beste plek om prei te bewaren is in de koelkast.

Hoewel je prei ook prima buiten de koelkast kunt bewaren, blijft prei in de koelkast dubbel zo lang goed. Denk er wel aan dat je prei in een zak doet wanneer je deze bewaart. Prei kan namelijk, net als bijvoorbeeld ui, zijn geur makkelijk verspreiden. Je wilt natuurlijk niet dat andere producten in de koelkast of op de fruitschaal naar prei gaan ruiken. Heb je voorgesneden prei gekocht? Voorgesneden prei kan vaak maar één dag in de koelkast bewaard worden.

Hoe lang is prei houdbaar?

Prei invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de prei in te vriezen. Dan blijft de prei namelijk nog langer houdbaar. Prei is ongeveer 3 maanden tot een jaar houdbaar.

Kun je Prei invriezen?

Je kunt prei op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de prei.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de prei. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de prei
  Zorg er vervolgens voor dat je de prei eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de prei (Blancheertijd: 1 a 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de prei kort voorkookt voordat je de prei gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de prei kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de prei af en laat je de prei goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de prei zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de prei door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de prei met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de prei goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de prei.
 5. Verpak de prei in porties en doe de prei in de vriezer.
  Verdeel de prei in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de prei invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je prei rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je prei het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de prei eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van prei is 1 a 2 minuten.

Kun je slappe prei nog eten?
Ja, je kunt prei nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de prei bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je prei blancheren?
Ja, prei kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de prei even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 1 a 2 minuten.

Waar kun je prei het beste bewaren?
Om prei zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je prei gekookt bewaren?
Gekookte prei kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor prei? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van prei? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van prei met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de prei dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *