Categorieën
Groente

Pompoen bewaren | Hoelang is een pompoen houdbaar

Hoelang is een pompoen houdbaar? En hoe kun je een pompoen het beste bewaren? Op pompoenen staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een pompoen is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een pompoen nog houdbaar is.

Pompoen bewaren

Hoelang is een pompoen houdbaar?

Vaak rond halloween zijn er ineens overal pompoenen te koop. Het is dan ook niet zo gek dat je een pompoen over houdt na halloween en je afvraagt of deze nog goed is om te bewaren. Je kunt er overigens altijd een heerlijke pompoensoep van maken, mits de pompoen nog houdbaar is.

Pompoen wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld pompoensoep, pompoen door de salade of gegrilde pompoen van de bbq.

Maar hoelang kun je een pompoen bewaren? En waar kun je de pompoen het beste bewaren?

Je kunt een pompoen het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de pompoen op de fruitschaal doet, blijft de pompoen het best.

Hieronder zie je hoelang je een pompoen kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum pompoen

Pompoen heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum pompoen (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 maanden
In de koelkast3 tot 4 maanden
Gekookte of gebakken pompoen in de koelkasttot een week
gesneden pompoeneen week
In de vriezer1 jaar

Omdat op een pompoen geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van pompoen verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de pompoen al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een pompoen nog houdbaar is.

Hoe weet je of een pompoen niet meer goed is?

Op een pompoen staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een pompoen nog goed is om te eten. Hoelang pompoenen houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de pompoen nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de pompoen.
  Pompoen heeft normaal een vers uiterlijk. De pompoen moet bovendien een stevige en gladde schil hebben. De kleur van pompoen is vaak oranje maar kan ook geel of groen zijn. Ook van binnen is de pompoen oranje. Aan de buitenkant van een pompoen kun je zien of deze niet meer houdbaar is als de schil gaat rimpelen of zacht wordt. Binnenin de pompoen krijgt het vruchtvlees zachte, zompige plekken als de pompoen over datum is. Uiteindelijk kan de binnenkant van de pompoen zelfs gaan schimmelen.
 2. Ruik aan de pompoen.
  Normaal heeft een pompoen een milde geur. Hoewel er van een pompoen niet veel geur afkomt lijkt de geur een beetje op die van zandgrond. Als pompoen over datum is krijgt de pompoen een vieze geur. De pompoen gaat dan zuur of muf ruiken. Dit wijst erop dat de pompoen niet meer houdbaar is.
 3. Proef een klein stukje van de pompoen.
  Normaal smaakt een pompoen een beetje zoet met nootachtige tonen. Bovendien moet een stukje pompoen lekker sappig zijn. Als je pompoen niet meer kunt bewaren krijgt deze een zure, bittere smaak. Een bedorven pompoen smaakt absoluut niet lekker.

Pompoen bewaren

De beste plek om pompoenen te bewaren is op de fruitschaal.

In een koelkast is het vaak vochtiger dan buiten de koelkast. Omdat pompoen niet zo goed tegen vocht kan, kun je pompoen dus beter buiten de koelkast bewaren. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur voor pompoenen tussen de 12 en 15 graden, in de koelkast is het kouder.

Hoe lang is een pompoen houdbaar?

Pompoen invriezen

“Kun je pompoenen invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel pompoenen over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt pompoenen wel invriezen.

Pompoen kun je zowel rauw als gekookt invriezen. Het is vaak beter om pompoen eerst even kort te koken voor je deze invriest. Snijd de pompoen, kook een paar minuten, koel direct terug met ijskoud water, droog de pompoen af en doe de pompoenstukjes in een diepvriesbakje. Zo blijft jouw pompoen tot ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer. Vergeet niet om even een datum op het diepvriesbakje te zetten.

Kun je een pompoen invriezen?

Tips pompoen bewaren

Wil je pompoenen zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een pompoen zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Wij horen vaak dat je de pompoenzaadjes moet verwijderen om de pompoen zolang mogelijk te kunnen bewaren. Dit is echter niet waar. Scheelt dus weer een hoop gedoe.
 2. Kies een pompoen met een stevige steel. Als de steel van de pompoen namelijk stevig en droog is, heb je een verse pompoen te pakken. Deze zal dus minder snel over datum gaan.
 3. Hoewel je pompoenen lang kunt bewaren, gaat de kwaliteit wel licht achteruit. Een pompoen is het lekkers als deze net van het land komt. Eet hem daarom het liefst zo snel mogelijk op.

Gesneden pompoen bewaren

Heb je pompoen gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Wikkel stukjes gesneden pompoen in huishoudfolie. Doe dit zo strak mogelijk, zonder de pompoen helemaal fijn te knijpen. Vervolgens bewaar je de gesneden pompoenstukjes in de groentelade van de koelkast.

Meest gestelde vragen:

Hoe voorkom je dat een pompoen gaat rotten?
Om te voorkomen dat een pompoen gaat rotten kun je hem insmeren met olijfolie. Dit is vooral handig voor wanneer je een pompoen hebt gekocht met halloween.

Hoe houd je een pompoen langer goed?
Bewaar je pompoen koel, droog en donker om hem zo lang mogelijk goed te houden.

Waar moet je een uitgeholde pompoen bewaren?
Een uitgeholde pompoen (bijvoorbeeld met halloween) bewaar je koel en droog. Zet hem uit de zon en in de schaduw. Laat hem ook niet in de regen buiten staan. Je kunt de pompoen ’s nachts het beste in de koelkast zetten om de pompoen langer te kunnen bewaren.

Kun je pompoen blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt pompoenen blancheren. Dit doe je vooral voordat je pompoenen invriest. De blancheertijd van een pompoen is 2 a 3 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je pompoenen het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden pompoen zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van pompoen met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de pompoen dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *