Categorieën
Groente

Peultjes bewaren

Hoelang zijn peultjes houdbaar? En hoe kun je peultjes het best bewaren? Meestal staat er op peultjes geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij peultjes vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of peultjes nog houdbaar is.

Peultjes bewaren

Hoelang zijn peultjes houdbaar?

Peultjes bestaan al heel lang en worden al eeuwen gegeten. Dan moeten peultjes wel lekker zijn toch? Bovendien zijn peultjes hartstikke veelzijdig. Je kunt ze zo eten, door een roerbakgerecht, in een soep, in een curry of zelfs in een salade. Het is dan ook niet voor niets dat peultjes bij ons thuis regelmatig gegeten worden. De kinderen zijn er gek op en dat zal ongetwijfeld ook iets met de vorm en kleur van peultjes te maken hebben.

Peultjes wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Peulen, roerbak peultjes, salade nicoise, noedels met peultjes, kip teriyaki met peultjes, tagliatelle met peultjes en soep met peultjes.

Maar hoelang kun je peultjes bewaren? En waar kun je peultjes het beste bewaren?

Je kunt peultjes het beste in de koelkast bewaren. Als je de peultjes in de koelkast doet, blijft de peultjes het langste houdbaar. Je kunt peultjes ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de peultjes minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang peultjes houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum peultjes

Peultjes heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum peultjes (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 dagen
In de koelkast4 dagen
Gekookte peultjes in de koelkast2 dagen
gesneden peultjes2 tot 3 dagen
In de vriezer3 maanden tot een jaar

Omdat op peultjes geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van peultjes verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de peultjes al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of peultjes nog houdbaar is.

Hoe weet je of peultjes niet meer goed is?

Op peultjes staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de peultjes nog goed is. De houdbaarheid van peultjes kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de peultjes nog goed is.
  Normaal lijken peultjes een beetje op platgeslagen, dikkere sperziebonen. Bovendien zijn ze wat dikker. De kleur van peultjes is iets minder glanzend groen. Bovendien zie je soms de pitjes zitten. Je kunt goed kijken of peultjes goed zijn door ze te breken. Dan moeten ze namelijk echt “knakken”. Als peultjes gaan verschrompelen of uitdrogen, zijn ze niet meer goed. Ook worden peultjes slap als ze niet meer houdbaar zijn. Tenslotte kunnen peultjes gaan schimmelen.
 2. Ruik aan de peultjes.
  Peultjes krijgen een onaangename, vieze geur als ze niet meer houdbaar zijn. Deze geur kan heel sterk zijn.
 3. Smaak van peultjes.
  Peultjes zijn niet meer goed als ze een muffe of zure smaak krijgen. Ze kunnen bovendien heel bitter gaan smaken. Hoewel peultjes soms al een beetje bitter van zichzelf kunnen zijn, proef je wel degelijk het verschil.

Peultjes bewaren

De beste plek om peultjes te bewaren is in de koelkast.

Je kunt peultjes zowel op de fruitschaal of in het voorraadhok, als in de koelkast bewaren. Het grote verschil zit in de houdbaarheid van de peulen. Peultjes blijven in de koelkast namelijk dubbel zolang houdbaar dan buiten de koelkast. Bewaar peultjes in de originele verpakking of in een zak met gaatjes met daarin een stukje keukenrol (tegen het vocht). Bewaar ze nooit in het plastic zakje van de supermarkt dat je pakt om peultjes in te wegen.

Hoe lang is peultjes houdbaar?

Peultjes invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de peultjes in te vriezen. Dan blijft de peultjes namelijk nog langer houdbaar. Peultjes is ongeveer 3 maanden tot een jaar houdbaar.

Kun je Peultjes invriezen?

Je kunt peultjes op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de peultjes.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de peultjes. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de peultjes
  Zorg er vervolgens voor dat je de peultjes eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de peultjes (Blancheertijd: 1 minuut)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de peultjes kort voorkookt voordat je de peultjes gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de peultjes kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de peultjes af en laat je de peultjes goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de peultjes zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de peultjes door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de peultjes met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de peultjes goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de peultjes.
 5. Verpak de peultjes in porties en doe de peultjes in de vriezer.
  Verdeel de peultjes in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de peultjes invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je peultjes rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je peultjes het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de peultjes eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van peultjes is 1 minuut.

Kun je slappe peultjes nog eten?
Ja, je kunt peultjes nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de peultjes bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je peultjes blancheren?
Ja, peultjes kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de peultjes even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 1 minuut.

Waar kun je peultjes het beste bewaren?
Om peultjes zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je peultjes gekookt bewaren?
Gekookte peultjes kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor peultjes? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van peultjes? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van peultjes met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de peultjes dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *