Categorieën
Groente

Pastinaak bewaren

Hoelang is pastinaak houdbaar? En hoe kun je pastinaak het best bewaren? Meestal staat er op pastinaak geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij pastinaak vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of pastinaak nog houdbaar is.

Pastinaak bewaren

Hoelang is pastinaak houdbaar?

Pastinaak wordt vaak ook een “vergeten groente” genoemd. Dit betekent dat het vroeger populair was maar tegenwoordig steeds minder populair geworden is. Toch is pastinaak bezig aan een comeback. Steeds meer supermarkten hebben pastinaak in de schappen liggen. Wij vinden dat terecht. Deze interessante groente ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook nog eens een unieke smaak!

Pastinaak wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Groentestoof met pastinaak, gegrilde pastinaak, geroosterde pastinaak, pastinaak met rode ui, pastinaak frietjes, groente ovenschotel met pastinaak en gegratineerde pastinaak.

Maar hoelang kun je pastinaak bewaren? En waar kun je pastinaak het beste bewaren?

Je kunt pastinaak het beste in de koelkast bewaren. Als je de pastinaak in de koelkast doet, blijft de pastinaak het langste houdbaar. Je kunt pastinaak ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de pastinaak minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang pastinaak houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum pastinaak

Pastinaak heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum pastinaak (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkasteen week
In de koelkast2 tot 3 weken
Gekookte pastinaak in de koelkast2 dagen
geschilde en gesneden pastinaak3 tot 4 dagen
In de vriezer3 tot 6 maanden

Omdat op pastinaak geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van pastinaak verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de pastinaak al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of pastinaak nog houdbaar is.

Hoe weet je of pastinaak niet meer goed is?

Op pastinaak staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de pastinaak nog goed is. De houdbaarheid van pastinaak kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de pastinaak nog goed is.
  Normaal is pastinaak een beetje wit, geel of beige van kleur. Een pastinaak kan heel groot zijn en heeft een beetje de vorm van een puntige wortel. De binnenkant van pastinaak is wit en er is een rondje te zien. Op de pastinaak kunnen donkere, bruine streepjes te zien zijn. Als pastinaak niet meer goed is wordt het donkerder van kleur. Bovendien wordt de pastinaak dan slap. Normaal is een pastinaak namelijk hard. Zodra een pastinaak slap wordt moet je deze weggooien. Ook als ze er uitgedroogd of verschrompeld uitzien, is de pastinaak niet meer houdbaar.
 2. Ruik aan de pastinaak.
  Pastinaak krijgt een zure geur als die niet meer goed is om te eten. Bovendien kan er een muffe, vieze geur vanaf komen.
 3. Smaak van pastinaak.
  Een pastinaak die niet meer goed is krijgt een beetje een hout smaak. Normaal heeft pastinaak een anijsachtige, zoete smaak. Smaakt de pastinaak anders en vies? Gooi de pastinaak dan weg.

Pastinaak bewaren

De beste plek om pastinaak te bewaren is in de koelkast.

Pastinaak is een sterke groente. Je kunt pastinaak dan ook lang bewaren. In de koelkast blijft pastinaak het langste goed. De houdbaarheid van pastinaak buiten de koelkast is aanzienlijk korter dan in de koelkast. Het is dan ook het beste om pastinaak in de koelkast te bewaren.

Hoe lang is pastinaak houdbaar?

Pastinaak invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de pastinaak in te vriezen. Dan blijft de pastinaak namelijk nog langer houdbaar. Pastinaak is ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar.

Kun je Pastinaak invriezen?

Je kunt pastinaak op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de pastinaak.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de pastinaak. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de pastinaak
  Zorg er vervolgens voor dat je de pastinaak eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de pastinaak (Blancheertijd: 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de pastinaak kort voorkookt voordat je de pastinaak gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de pastinaak kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de pastinaak af en laat je de pastinaak goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de pastinaak zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de pastinaak door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de pastinaak met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de pastinaak goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de pastinaak.
 5. Verpak de pastinaak in porties en doe de pastinaak in de vriezer.
  Verdeel de pastinaak in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de pastinaak invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je pastinaak rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je pastinaak het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de pastinaak eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van pastinaak is 3 minuten.

Kun je slappe pastinaak nog eten?
Ja, je kunt pastinaak nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de pastinaak bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je pastinaak blancheren?
Ja, pastinaak kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de pastinaak even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 3 minuten.

Waar kun je pastinaak het beste bewaren?
Om pastinaak zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je pastinaak gekookt bewaren?
Gekookte pastinaak kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor pastinaak? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van pastinaak? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van pastinaak met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de pastinaak dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *