Categorieën
Groente

Paprika bewaren | Hoelang is een paprika houdbaar

Hoelang is een paprika houdbaar? En hoe kun je een paprika het beste bewaren? Op paprika’s staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een paprika is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een paprika nog houdbaar is.

Paprika bewaren

Hoelang is een paprika houdbaar?

Je hebt ze in alle kleuren en wij gebruiken ze hier thuis door allerlei gerechten. Er zijn rode paprika’s, groene paprika’s, gele paprika’s en oranje paprika’s. De groene paprika is het minst rijp terwijl de rode paprika de rijpste is. Na groen komt geel, vervolgens oranje en tenslotte de rode paprika. Een groene paprika is nét iets langer houdbaar dan een rode paprika, maar het verschil is niet zo groot.

Paprika wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld gevulde paprika, door de pasta, paprikasoep, paprika op de bbq, door de salade, gestoofde paprika en in de chili con carne.

Maar hoelang kun je een paprika bewaren? En waar kun je de paprika het beste bewaren?

Je kunt een paprika het beste in het voorraadhok bewaren. Als je de paprika in het voorraadhok doet, blijft de paprika het best.

Hieronder zie je hoelang je een paprika kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum paprika

Paprika heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum paprika (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkast2 weken
Gekookte of gebakken paprika in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden paprika2 dagen
In de vriezer1 jaar

Omdat op een paprika geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van paprika verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de paprika al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een paprika nog houdbaar is.

Hoe weet je of een paprika niet meer goed is?

Op een paprika staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een paprika nog goed is om te eten. Hoelang paprika’s houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de paprika nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de paprika.
  Normaal is een paprika hard en knapperig. Bovendien heeft de paprika een mooie glanzende kleur. Bovendien is een paprika relatief zwaar. Ook ziet de paprika er vers en fris uit. De beste manier om te beoordelen of een paprika nog houdbaar is, is door te kijken. Het eerste dat opvalt als een paprika over datum gaat is het velletje dat om de paprika heen zit. Dat gaat namelijk verschrompelen. Er komen dan “rimpels” op de paprika. Meestal wordt de paprika dan ook zacht. Daarnaast kunnen er ook slechte, bruine tot zwarte, plekken op de paprika komen. Snijd je de paprika doormidden, dan kan het ook zijn dat de binnenkant van de paprika beschimmeld of verkleurd is. Ook dat is tenslotte een signaal dat je de paprika niet langer kunt bewaren en weg moet gooien.
 2. Ruik aan de paprika.
  Als er een scherpe, vieze geur van de paprika af komt, heeft deze zijn beste tijd gehad. Andere geuren die van een bedorven paprika af kunnen komen zijn die van mottenballen, een ammoniak-geur of de geur van schimmel. Ruikt je paprika vies? Gooi hem dan weg.
 3. Proef een klein stukje van de paprika.
  Normaal is een paprika knapperig en zoet (behalve groene paprika’s, die zijn wat bitter). Als de paprika een zachte en slijmerige textuur heeft, is deze over datum. Smaakt de paprika bedorven? Ook dat is een teken dat de paprika rot is en dat deze niet meer houdbaar is.

Paprika bewaren

De beste plek om paprika’s te bewaren is in het voorraadhok.

Paprika’s houden niet van kou. Daarom moet je paprika’s nooit in de koelkast bewaren. Hoewel paprika’s langer houdbaar zijn in de koelkast, gaat de kwaliteit en smaak achteruit. Bewaar paprika’s daarom in het voorraadhok. Daar blijven paprika’s het langste goed. Paprika’s liggen in de supermarkt natuurlijk ook niet in de koeling. Voorgesneden paprika bewaar je daarentegen wél in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur voor paprika’s is tussen de 10 en 13 graden.

Hoe lang is een paprika houdbaar?

Paprika invriezen

“Kun je paprika’s invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel paprika’s over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt paprika’s wel invriezen.

Wil je paprika invriezen? Dan kun je de paprika het beste eerste snijden. Haal de zaadjes uit de paprika en snijd de paprika in reepjes. Vervolgens leg je de stukejs paprika op een platte schaal of plaat (bijvoorbeeld een bakplaat). Vries de paprika eerst 2 uur los van elkaar in. Vervolgens kun je de stukjes paprika bij elkaar in een luchtdicht bakje doen. Door ze eerst los in te vriezen voorkom je dat de stukjes paprika aan elkaar vast vriezen.

Kun je een paprika invriezen?

Tips paprika bewaren

Wil je paprika’s zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een paprika zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Wil je paprika’s langer bewaren? Parpika’s zijn langer houdbaar als je ze in de koelkast bewaart. Doe de paprika’s dan in een plastic zak. Dat zorgt ervoor dat de paprika’s minder snel vocht verliezen.
 2. Laat de steel aan de paprika zitten. Als je de steel aan de paprika laat zitten houdt een paprika beter zijn vocht vast. Dus ook als je een halve paprika gebruikt, bewaar dan het deel waar de steel nog aan zit in de koelkast.
 3. Als je paprika’s in de fruitschaal bewaart, leg ze dan niet naast bananen of appels. Deze zorgen er namelijk voor dat paprika’s sneller bederven.

Gesneden paprika bewaren

Heb je paprika gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Gesneden paprika kun je het beste bewaren in een tupperware bakje. Leg onderin het bakje een stukje keukenrol en daar bovenop de gesneden paprika. Vervolgens sluit je het bakje goed af.

Meest gestelde vragen:

Waarom smaakt mijn paprika bitter?
Met name groene paprika’s kunnen bitter smaken. Dit komt doordat een groene paprika eigenlijk een niet rijpe paprika is. Gele, oranje en rode paprika’s zijn rijp (en begonnen ook allemaal ooit als groene paprika).

Kan paprika rauw in de diepvries?
Hoewel paprika rauw in de diepvries kan, is het aan te raden de paprika eerst heel kort te blancheren. Doe de paprika heel kort (45 seconden tot een minuut) in kokend water. Spoel de paprika daarna meteen met ijskoud water af.

Kan ik paprika in de koelkast bewaren?
Je kunt paprika in de koelkast bewaren, maar de paprika’s worden er niet beter van. Paprika’s kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Bewaar paprika’s daarom het liefste bij een temperatuur van tussen de 10 en 13 graden Celsius.

Kun je paprika blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt paprika’s blancheren. Dit doe je vooral voordat je paprika’s invriest. De blancheertijd van een paprika is 1 minuut.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je paprika’s het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden paprika zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van paprika met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de paprika dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *