Categorieën
Groente

Paksoi bewaren

Hoelang is paksoi houdbaar? En hoe kun je paksoi het best bewaren? Meestal staat er op paksoi geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij paksoi vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of paksoi nog houdbaar is.

Paksoi bewaren

Hoelang is paksoi houdbaar?

Paksoi komt van origine natuurlijk uit Azië maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gegeten. Het is een populaire groente in Aziatische gerechten. Ook is paksoi enorm gezond. Het is rijk aan veel vitamines, mineralen, calcium, ijzer en antioxidanten. Ook bevat paksoi bijna geen cholestorol.

Paksoi wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Noedels met paksoi, gegrilde paksoi, bami met paksoi, gewokte paksoi, soep met paksoi, paksoi uit de oven en salade met paksoi.

Maar hoelang kun je paksoi bewaren? En waar kun je paksoi het beste bewaren?

Je kunt paksoi het beste in de koelkast of het voorraadhok bewaren. Als je de paksoi in de koelkast of het voorraadhok doet, blijft de paksoi het langste houdbaar. Je kunt paksoi ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de paksoi minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang paksoi houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum paksoi

Paksoi heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum paksoi (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 dagen
In de koelkast2 dagen
Gekookte paksoi in de koelkast2 dagen
gesneden paksoi1 a 2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op paksoi geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van paksoi verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de paksoi al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of paksoi nog houdbaar is.

Hoe weet je of paksoi niet meer goed is?

Op paksoi staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de paksoi nog goed is. De houdbaarheid van paksoi kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de paksoi nog goed is.
  Normaal heeft paksoi witte stengels en groene bladeren. Je kunt zowel de stengels als de bladeren van paksoi gebruiken. Paksoi is knapperig en hard en de stengels horen niet slap te zijn. Als er bruine of zachte plekken op de paksoi komen, is het tijd om hem weg te gooien. Als de bladeren dof, lichtgroen of geel worden, is de paksoi ook niet meer goed. Daarnaast kan paksoi gaan verschrompelen als je hem te lang bewaart.
 2. Ruik aan de paksoi.
  Paksoi gaat stinken als die niet meer goed is. Er komt dan een nare zure of muffe geur van de paksoi af.
 3. Smaak van paksoi.
  Paksoi die niet meer houdbaar is krijgt een vieze smaak. De paksoi kan dan heel bitter gaan smaken. Dat is een goed teken om de paksoi niet op te eten maar weg te gooien.

Paksoi bewaren

De beste plek om paksoi te bewaren is in de koelkast of het voorraadhok.

Je kunt paksoi zowel in de koelkast als buiten de koelkast bewaren. Paksoi blijft in de koelkast ietsje langer houdbaar dan erbuiten, maar het verschil is niet zo groot. Toch kun je paksoi niet zo lang bewaren. Paksoi gaat er best snel slecht uitzien. Consumeer paksoi dan ook snel nadat je het gekocht hebt.

Hoe lang is paksoi houdbaar?

Paksoi invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de paksoi in te vriezen. Dan blijft de paksoi namelijk nog langer houdbaar. Paksoi is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Kun je Paksoi invriezen?

Je kunt paksoi op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de paksoi.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de paksoi. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de paksoi
  Zorg er vervolgens voor dat je de paksoi eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de paksoi (Blancheertijd: 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de paksoi kort voorkookt voordat je de paksoi gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de paksoi kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de paksoi af en laat je de paksoi goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de paksoi zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de paksoi door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de paksoi met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de paksoi goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de paksoi.
 5. Verpak de paksoi in porties en doe de paksoi in de vriezer.
  Verdeel de paksoi in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de paksoi invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je paksoi rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je paksoi het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de paksoi eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van paksoi is 2 minuten.

Kun je slappe paksoi nog eten?
Ja, je kunt paksoi nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de paksoi bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je paksoi blancheren?
Ja, paksoi kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de paksoi even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 minuten.

Waar kun je paksoi het beste bewaren?
Om paksoi zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast of het voorraadhok bewaren.

Hoelang kun je paksoi gekookt bewaren?
Gekookte paksoi kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor paksoi? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van paksoi? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van paksoi met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de paksoi dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *