Categorieën
Groente

Komkommer bewaren | Hoelang is een komkommer houdbaar

Hoelang is een komkommer houdbaar? En hoe kun je een komkommer het beste bewaren? Op komkommers staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een komkommer is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een komkommer nog houdbaar is.

Komkommer bewaren

Hoelang is een komkommer houdbaar?

Er gaan hier thuis met gemak vier komkommers per week op. Komkommers zijn namelijk goedkoop, lekker en je kunt ze ook nog eens overal voor gebruiken. Op een broodje kaas, een cracker met roomkas of gewoon om lekker mee in een dipsausje te dippen. De komkommer is één van de favoriete groenten hier en dat is natuurlijk niet voor niets.

Komkommer wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door salades, gewokte komkommer, om mee te dippen, in wraps of taco’s of op brood.

Maar hoelang kun je een komkommer bewaren? En waar kun je de komkommer het beste bewaren?

Je kunt een komkommer het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de komkommer op de fruitschaal doet, blijft de komkommer het best.

Hieronder zie je hoelang je een komkommer kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum komkommer

Komkommer heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum komkommer (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 dagen tot een week
In de koelkast1 week
Gekookte of gebakken komkommer in de koelkast2 tot 3 dagen
komkommer schijfjes1 à 2 dagen
In de vriezerniet invriezen

Omdat op een komkommer geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van komkommer verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de komkommer al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een komkommer nog houdbaar is.

Hoe weet je of een komkommer niet meer goed is?

Op een komkommer staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een komkommer nog goed is om te eten. Hoelang komkommers houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de komkommer nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de komkommer.
  Komkommers zijn normaal groen en hard. Ze hebben geen zachte plekken en een mooi fris uiterlijk. Als komkommers niet meer goed zijn worden ze een beetje zacht en papperig. Ook kan er een vies slijmerig laagje op de komkommer komen. Donkere plekken op de komkommer wijzen er ook op dat de komkommer over datum is.
 2. Ruik aan de komkommer.
  Een komkommer krijgt een vieze en onaangename geur als deze verrot is. Er komt dan een soort ammoniakgeur van de komkommer. Normaal ruikt een komkommer fris.
 3. Proef een klein stukje van de komkommer.
  Normaal smaakt komkommer fris en sappig. Als de komkommer daarentegen een bittere of muffe smaak heeft, is deze niet meer goed. Ook als de komkommer zuur of anderszins vies smaakt, moet je hem weggooien.

Komkommer bewaren

De beste plek om komkommers te bewaren is op de fruitschaal.

Je kunt komkommers zowel op het aanrecht, op een fruitschaal of in de koelkast bewaren. In de koelkast blijven komkommers het langste houdbaar, maar er zitten ook nadelen aan. Zo verliezen komkommers smaak in de koelkast en worden ze slap. Als je komkommer gesneden hebt of al een stuk van de komkommer gebruikt hebt, bewaar de komkommer dan wél altijd in de koelkast.

Hoe lang is een komkommer houdbaar?

Komkommer invriezen

“Kun je komkommers invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel komkommers over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt komkommers niet invriezen.

Omdat komkommers voor 95% uit water bestaan is het beter om komkommers niet in de vriezer te bewaren. Als je een komkommer namelijk invriest en weer ontdooit, wordt deze heel slap. Bovendien neemt de smaak van de komkommer sterk af. De komkommer wordt vervolgens een beetje papperig en smaakloos. Vries een komkommer dus niet in.

Kun je een komkommer invriezen?

Tips komkommer bewaren

Wil je komkommers zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een komkommer zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Was komkommers pas vlak voordat je ze gaat gebruiken. Als je komkommers namelijk al eerder wast, bederven ze sneller. Door het vocht kunnen komkommers eerder gaan rotten en dit wil je natuurlijk niet.
 2. Snijd komkommer pas vlak voordat je ze wil gebruiken. Stukjes of schijfjes komkommer drogen namelijk eerder uit dan hele komkommers. Een uurtje van tevoren kan prima, maar dan houdt het ook wel op.
 3. Zit er plasticfolie om je komkommer? Laat dit er dan zo lang mogelijk omheen zitten. Dit is namelijk speciaal krimpfolie wat de houdbaarheid van komkommers iets verlengd.

Gesneden komkommer bewaren

Heb je komkommer gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Stukjes gesneden komkommer kun je het beste bewaren in een vochtige theedoek. Zorg ervoor dat de theedoek

Meest gestelde vragen:

Hoe kan je komkommers langer bewaren?
Komkommers bewaar je langer door ze in de koelkast te leggen. In de koelkast blijven komkommers langer goed. De smaak en kwaliteit van de komkommer wordt dan wel minder.

Kan je komkommers buiten de koelkast bewaren?
De beste plek om komkommers te bewaren is buiten de koelkast. De komkommers blijven dan ongeveer 3 dagen houdbaar, maar behouden meer smaak dan wanneer je ze in de koelkast legt.

Kan een komkommer over datum zijn?
Op komkommers staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Een komkommer kan daarom niet “over datum” gaan. Wél kan een komkommer natuurlijk bederven. Kijk goed of de komkommer bedorven is.

Kun je komkommer blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt komkommers blancheren. Dit doe je vooral voordat je komkommers invriest. De blancheertijd van een komkommer is 1 à 1,5 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je komkommers het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om komkommer schijfjes zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van komkommer met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de komkommer dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *