Categorieën
Groente

Knolselderij bewaren

Hoelang is knolselderij houdbaar? En hoe kun je knolselderij het best bewaren? Meestal staat er op knolselderij geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij knolselderij vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of knolselderij nog houdbaar is.

Knolselderij bewaren

Hoelang is knolselderij houdbaar?

Knolselderij is een groente waar de kinderen hier thuis dol op zijn. Al weten de kinderen waarschijnlijk zelf niet dat ze groente eten. We snijden de knolselderij namelijk altijd in de vorm van frietjes en daardoor denken de kids dat ze patatjes krijgen. Het is slechts één van de vele manieren waarop je knolselderij kunt gebruiken. Knolselderij is namelijk een hele gezonde en veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kunt.

Knolselderij wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Blokjes knolselderij, knolselderijsoep, knolselderijpuree, knolselderijrisotto, knolselderij ovenschotel, gebakken knolselderij, hele geroosterde knolselderij, knolselderijgratin en knolselderijstamppot.

Maar hoelang kun je knolselderij bewaren? En waar kun je knolselderij het beste bewaren?

Je kunt knolselderij het beste in het voorraadhok bewaren. Als je de knolselderij in het voorraadhok doet, blijft de knolselderij het langste houdbaar. Je kunt knolselderij ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de knolselderij minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang knolselderij houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum knolselderij

Knolselderij heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum knolselderij (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkastongeveer een maand
In de koelkast3 weken
Gekookte knolselderij in de koelkast2 dagen
gesneden knolselderij2 tot 3 dagen
In de vriezer3 maanden tot een jaar

Omdat op knolselderij geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van knolselderij verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de knolselderij al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of knolselderij nog houdbaar is.

Hoe weet je of knolselderij niet meer goed is?

Op knolselderij staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de knolselderij nog goed is. De houdbaarheid van knolselderij kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de knolselderij nog goed is.
  Normaal heeft knolselderij aan de buitenkant een beige tot donker gele kleur. De stengels, als die er nog aanzitten, zijn groen. Als je knolselderij doorsnijdt zul je zien dat de binnenkant wit tot beige is. Er kunnen wat donkere plekken te zien zijn. dit is niet erg. Een knolselderij wordt papperig als deze niet meer goed is. Je kunt bij het kopen al zien of een knolselderij goed is. Dit doe je door te kijken of de knolselderij hol van binnen lijkt. Dit is een teken dat knolselderij zijn beste tijd gehad heeft. Als de stengels gaan verwelken kun je de knolselderij beter ook weggooien. Daarnaast krijgt knolselderij een hele bruine kleur en ziet hij er uitgedroogd uit als hij niet meer houdbaar is.
 2. Ruik aan de knolselderij.
  Knolselderij krijgt een muffe geur als die niet meer houdbaar is. Ook als knolselderij vies of ranzig ruikt, kun je hem niet meer bewaren.
 3. Smaak van knolselderij.
  Als je knolselderij eet die niet meer houdbaar is, proef je dat direct. De knolselderij krijgt dan namelijk een vieze, bittere smaak. Gooi de knolselderij dan direct weg.

Knolselderij bewaren

De beste plek om knolselderij te bewaren is in het voorraadhok.

Knolselderij kun je in de koelkast bewaren, maar is dan minder lang houdbaar dan in het voorraadhok. Je bewaart knolselderij het beste op een koele, donkere plek zoals een kelder of een voorraadhok. Op de fruitschaal kan ook, maar dan is de knolselderij iets minder lang houdbaar. Heb je geen kelder of voorraadhok? Dan is de beste plek om knolselderij te bewaren de koelkast.

Hoe lang is knolselderij houdbaar?

Knolselderij invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de knolselderij in te vriezen. Dan blijft de knolselderij namelijk nog langer houdbaar. Knolselderij is ongeveer 3 maanden tot een jaar houdbaar.

Kun je Knolselderij invriezen?

Je kunt knolselderij op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de knolselderij.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de knolselderij. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de knolselderij
  Zorg er vervolgens voor dat je de knolselderij eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de knolselderij (Blancheertijd: 3 tot 4 minuten (afhankelijk van hoe groot je het snijdt))
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de knolselderij kort voorkookt voordat je de knolselderij gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de knolselderij kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de knolselderij af en laat je de knolselderij goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de knolselderij zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de knolselderij door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de knolselderij met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de knolselderij goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de knolselderij.
 5. Verpak de knolselderij in porties en doe de knolselderij in de vriezer.
  Verdeel de knolselderij in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de knolselderij invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je knolselderij rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je knolselderij het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de knolselderij eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van knolselderij is 3 tot 4 minuten (afhankelijk van hoe groot je het snijdt).

Kun je slappe knolselderij nog eten?
Ja, je kunt knolselderij nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de knolselderij bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je knolselderij blancheren?
Ja, knolselderij kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de knolselderij even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 3 tot 4 minuten (afhankelijk van hoe groot je het snijdt).

Waar kun je knolselderij het beste bewaren?
Om knolselderij zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in het voorraadhok bewaren.

Hoelang kun je knolselderij gekookt bewaren?
Gekookte knolselderij kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor knolselderij? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van knolselderij? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van knolselderij met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de knolselderij dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *