Categorieën
Groente

Knoflook bewaren | Hoelang is een knoflook houdbaar

Hoelang is een knoflook houdbaar? En hoe kun je een knoflook het beste bewaren? Op knofloken staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een knoflook is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een knoflook nog houdbaar is.

Knoflook bewaren

Hoelang is een knoflook houdbaar?

Je verwacht het misschien niet meteen, maar ook knoflook is een groente. Hoewel knoflook vaak als smaakmaker door gerechten gebruikt wordt, kun je hem ook gewoon eten. Gepofte knoflook is bijvoorbeeld heel erg lekker. Ik ben zo iemand dat als er staat twee teentjes knoflook, er vier teentjes in gaan. Er is hier altijd veel knoflook in huis, dus ook logisch dat we knoflook zo lang mogelijk willen bewaren.

Knoflook wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld als smaakmaker in gerechten of in een knoflooksoep.

Maar hoelang kun je een knoflook bewaren? En waar kun je de knoflook het beste bewaren?

Je kunt een knoflook het beste in het voorraadhok of keukenkastje bewaren. Als je de knoflook in het voorraadhok of keukenkastje doet, blijft de knoflook het best.

Hieronder zie je hoelang je een knoflook kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum knoflook

Knoflook heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum knoflook (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 maanden
In de koelkast1 week
Gekookte of gebakken knoflook in de koelkast1 tot 2 weken (in olie)
knoflookteen (geperst)1 dag
In de vriezer1 jaar

Omdat op een knoflook geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van knoflook verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de knoflook al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een knoflook nog houdbaar is.

Hoe weet je of een knoflook niet meer goed is?

Op een knoflook staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een knoflook nog goed is om te eten. Hoelang knofloken houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de knoflook nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de knoflook.
  Knoflook heeft normaal een witte tot beige kleur. De teentjes zijn stevig en er zijn geen donkere plekken op de knoflook te zien. Soms wordt de binnenkant van de knoflookteen een beetje groen. Dit is niet erg. De groene binnenkant betekent dat de knoflook aan het ontkiemen is (dus bijna over datum). Je kunt dit groene stukje in de knoflookteen er gewoon uitsnijden. Knoflook gaat eerst verkleuren als deze over datum gaat. Ook gaat knoflook er uitgedroogd uitzien. Uiteindelijk gaat knoflook schimmelen. Dit is meestal een groene, bruine, blauwe of zwarte schimmel.
 2. Ruik aan de knoflook.
  Knoflook heeft normaal een sterke knoflookgeur. Als knoflook over datum is wordt de geur muf. Ook kan knoflook zelfs een beetje zuur gaan ruiken.
 3. Proef een klein stukje van de knoflook.
  Als knoflook anders smaakt dan normaal is dit een duidelijk signaal dat je de knoflook beter weg kan gooien. Knoflook kan bitter en zuur gaan smaken als je deze te lang bewaart.

Knoflook bewaren

De beste plek om knofloken te bewaren is in het voorraadhok of keukenkastje.

Knoflook bewaar je buiten de koelkast. Wij hebben bij de kruiden een speciaal bakje staan voor de knoflook (en gember) om de knoflookteentjes te bewaren. Als je knoflookteentjes al gepeld of gesneden hebt leg je ze wél in de koelkast.

Hoe lang is een knoflook houdbaar?

Knoflook invriezen

“Kun je knofloken invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel knofloken over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt knofloken wel invriezen.

Je kunt knoflook uitstekend invriezen. Zowel een hele knoflook als knoflookteentjes of gehakte knoflook kun je goed in de vriezer bewaren. Dit komt omdat je knoflook (meestal) als smaakmaker in gerechten gebruikt. Omdat je zelden een hele knoflookbol gebruikt, kun je de teentjes beter individueel invriezen. Zo kun je altijd de gewenste hoeveelheid knoflook uit de vriezer pakken.

Kun je een knoflook invriezen?

Tips knoflook bewaren

Wil je knofloken zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een knoflook zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Heb je knoflook gesneden en heb je nog wat over? Doe dit dan in een laagje olie in een ijsblokjesvorm. Vervolgens kun je dit invriezen en zo heb je altijd je eigen knoflookolie bij de hand. Super handig!
 2. Zoek in de supermarkt al naar de beste knoflook. Kies voor knoflook die hard is, waar geen zachte of lelijke plekken op zitten en die al aan het spruiten is.
 3. Leg knoflook niet bij andere producten zoals ui of aardappels. Niet alleen nemen ze elkaar smaak over, maar zorgen er ook voor dat al je producten minder lang houdbaar worden.

Gesneden knoflook bewaren

Heb je knoflook gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Gesneden knoflookteentjes moet je in de koelkast bewaren. Dit doe je in een luchtdicht bakje of zakje. Zorg ervoor dat de knoflook goed afgesloten is, anders gaat je hele koelkast naar knoflook ruiken. Het beste is om gesneden knoflook in bijvoorbeeld een lege jampot of pindakaaspot met deksel te bewaren. Dan weet je zeker dat de knoflook goed afgesloten is.

Meest gestelde vragen:

Hoe weet je dat knoflook niet meer goed is?
Als knoflook niet meer goed is verkleurt de knoflook. Er komen dan donkere plekken op de knoflook. Ook kan knoflook zacht worden als deze niet meer houdbaar is.

Kun je knoflook in de koelkast bewaren?
Ja, je kunt knoflook in de koelkast bewaren. Met name als je knoflook gesneden hebt kun je hem het beste in de koelkast bewaren.

Kan ik knoflook ook in olie bewaern?
Ja, je kunt teentjes knoflook of geperste knoflook in olie bewaren. Dan is de knoflook ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar.

Kun je knoflook blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt knofloken blancheren. Dit doe je vooral voordat je knofloken invriest. De blancheertijd van een knoflook is 3 tot 5 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je knofloken het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om knoflookteen (geperst) zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van knoflook met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de knoflook dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *