Categorieën
Groente

Haricot verts bewaren

Hoelang zijn haricot verts houdbaar? En hoe kun je haricot verts het best bewaren? Meestal staat er op haricot verts geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij haricot verts vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of haricot verts nog houdbaar is.

Haricot verts bewaren

Hoelang zijn haricot verts houdbaar?

Haricot verts zijn een een variatie op de gewone sperzieboon. Ze zijn alleen iets dunner en langer dan de sperzieboon. In Nederland eten we haricot verts vaak bij speciale gelegenheden zoals met kerst of pasen. We doen dan vaak een beetje spek om de haricot verts en maken er een bundeltje van. Omdat haricot verts veel in de Franse keuken gebruikt worden, worden ze ook wel “Franse sperzieboon” genoemd.

Haricot verts wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Haricot verts met spek, rote met haricot verts, traybake met haricot verts, roergebakken haricot verts, spekrolletje met haricot verts en haricot verts met rauwe ham.

Maar hoelang kun je haricot verts bewaren? En waar kun je haricot verts het beste bewaren?

Je kunt haricot verts het beste in de koelkast bewaren. Als je de haricot verts in de koelkast doet, blijft de haricot verts het langste houdbaar. Je kunt haricot verts ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de haricot verts minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang haricot verts houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum haricot verts

Haricot verts heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum haricot verts (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 tot 5 dagen
In de koelkast5 tot 7 dagen
Gekookte haricot verts in de koelkast2 dagen
gedopte haricot verts2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op haricot verts geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van haricot verts verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de haricot verts al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of haricot verts nog houdbaar is.

Hoe weet je of haricot verts niet meer goed is?

Op haricot verts staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de haricot verts nog goed is. De houdbaarheid van haricot verts kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de haricot verts nog goed is.
  Normaal hebben haricot verts een mooie, groene kleur. Het kan zijn dat er wat lelijke stukjes op zitten, maar die kun je eraf snijden. Er kunnen een paar donkere stippen of plekken op de haricot verts zitten. Dit is een teken dat ze oud aan het worden zijn, maar je kunt ze dan nog wel veilig eten. Als haricot verts echt helemaal bruin worden dan zijn ze niet meer goed om te eten. Ook als ze slap en een beetje papperig geworden zijn, moet je haricot verts weggooien. Daarnaast kun je goed zien of haricot verts niet meer goed zijn als de buitenkant van de boon strak om de pitjes gaat zitten. De haricot verts zijn dan uitgedroogd.
 2. Ruik aan de haricot verts.
  Geur is een lastige indicator bij haricot verts. Ze kunnen wat muf gaan ruiken als ze niet meer goed zijn. Uiteindelijk kunnen ze wel gaan stinken, maar dan is het al wel duidelijk dat ze niet meer goed zijn om te eten.
 3. Smaak van haricot verts.
  Je kunt goed proeven of haricot verts niet meer goed zijn. De haricot vert bonen zijn dan niet meer knapperig, maar heel zacht. Daarnaast smaken ze droog en bitter.

Haricot verts bewaren

De beste plek om haricot verts te bewaren is in de koelkast.

Haricot verts kun je het beste in de koelkast bewaren. Hoewel haricot verts ook in de fruitschaal of de voorraadkast houdbaar blijven, kun je ze in de koelkast het langste bewaren. Je doet ze dan in een afsluitbare plastic zak in de koelkast. Het beste is om daar ook nog een stukje keukenrol of een theedoek in te doen om vocht op te vangen.

Hoe lang is haricot verts houdbaar?

Haricot verts invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de haricot verts in te vriezen. Dan blijft de haricot verts namelijk nog langer houdbaar. Haricot verts is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Kun je Haricot verts invriezen?

Je kunt haricot verts op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de haricot verts.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de haricot verts. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de haricot verts
  Zorg er vervolgens voor dat je de haricot verts eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de haricot verts (Blancheertijd: 2 a 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de haricot verts kort voorkookt voordat je de haricot verts gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de haricot verts kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de haricot verts af en laat je de haricot verts goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de haricot verts zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de haricot verts door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de haricot verts met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de haricot verts goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de haricot verts.
 5. Verpak de haricot verts in porties en doe de haricot verts in de vriezer.
  Verdeel de haricot verts in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de haricot verts invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je haricot verts rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je haricot verts het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de haricot verts eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van haricot verts is 2 a 3 minuten.

Kun je slappe haricot verts nog eten?
Ja, je kunt haricot verts nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de haricot verts bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je haricot verts blancheren?
Ja, haricot verts kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de haricot verts even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 a 3 minuten.

Waar kun je haricot verts het beste bewaren?
Om haricot verts zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je haricot verts gekookt bewaren?
Gekookte haricot verts kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor haricot verts? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van haricot verts? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van haricot verts met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de haricot verts dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *