Categorieën
Groente

Groene asperges bewaren

Hoelang zijn groene asperges houdbaar? En hoe kun je groene asperges het best bewaren? Meestal staat er op groene asperges geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij groene asperges vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of groene asperges nog houdbaar is.

Groene asperges bewaren

Hoelang zijn groene asperges houdbaar?

Groene asperges zijn heerlijk. In tegenstelling tot de witte asperges worden groene asperges boven de grond geteeld. Het is een enorm veelzijdige groente. In salades, gegrild met een beetje balsamico azijn, in soepen, door roerbakgerechten… Je kunt het zo gek niet verzinnen of groene asperges passen erbij! Bovendien zien groene asperges er ook nog eens heel leuk uit. Met groene asperges op je bord ziet het er vaak meteen heel chique uit. En dat terwijl deze groene groente helemaal niet moeilijk te bereiden is.

Groene asperges wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Groene asperges uit de oven, groene asperges met tomatensalsa, pasta met groene asperge, quiche met groene asperge, groene asperge toppen, groene asperges van de bbq, groene asperge salade, groene asperges in bladerdeeg en groene asperges met ei.

Maar hoelang kun je groene asperges bewaren? En waar kun je groene asperges het beste bewaren?

Je kunt groene asperges het beste in de koelkast bewaren. Als je de groene asperges in de koelkast doet, blijft de groene asperges het langste houdbaar. Je kunt groene asperges ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de groene asperges minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang groene asperges houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum groene asperges

Groene asperges heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum groene asperges (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 dag
In de koelkast3 tot 5 dagen
Gekookte groene asperges in de koelkast2 a 3 dagen
gesneden groene asperges2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op groene asperges geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van groene asperges verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de groene asperges al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of groene asperges nog houdbaar is.

Hoe weet je of groene asperges niet meer goed is?

Op groene asperges staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de groene asperges nog goed is. De houdbaarheid van groene asperges kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de groene asperges nog goed is.
  Normaal zijn groene asperges lichtgroen tot donkergroen van kleur. Vaak is de kleur bij de stam lichter. De puntjes op de asperges zijn vaak een beetje bruin of paars achtig. Daarnaast zijn asperges hard en knapperig. Ze hebben een stevige textuur. Je kunt goed zien of groene asperges niet meer houdbaar zijn. De topjes van de asperges worden dan namelijk zwart. Ook wordt de groene asperge zacht en papperig. Bovendien gaan de steeltjes verschrompelen. De kleur van de asperges is normaal mooi groen, maar wordt steeds doffer naarmate asperges ouder worden. Er is nog een goede manier om te meten of groene asperges houdbaar zijn. Als je groene asperges doorbreekt moeten ze namelijk “knakken”. Dit moet je goed kunnen horen.
 2. Ruik aan de groene asperges.
  Groene asperges krijgen een vieze geur als ze niet meer houdbaar zijn. Als je groene asperges te lang bewaard hebt krijgen ze een soort zwavelachtige geur. Komt er een penetrante geur van de asperges? Gooi ze dan weg en eet ze niet meer op.
 3. Smaak van groene asperges.
  Groene asperges die niet meer houdbaar zijn, zijn ook echt niet meer lekker. De textuur is veranderd. De asperges smaken dan papperig en niet meer lekker. Ook als groene asperges op een andere manier raar smaken, moet je ze weggooien.

Groene asperges bewaren

De beste plek om groene asperges te bewaren is in de koelkast.

Groene asperges kun je het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je bij voorkeur in de groentela, omdat daar de temperatuur en de luchtvochtigheid het beste is voor de groene asperges. Als je asperges in de koelkast gaat bewaren kun je ze het beste in een schone, vochtige theedoek bewaren. Wikkel de theedoek om de uiteinden van de asperges om ze zo lang mogelijk vers te houden. Doe de groene asperges vervolgens in een zak. Doe deze zak niet dicht. De groene asperges moeten namelijk wel kunnen ademen.

Hoe lang is groene asperges houdbaar?

Groene asperges invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de groene asperges in te vriezen. Dan blijft de groene asperges namelijk nog langer houdbaar. Groene asperges is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Kun je Groene asperges invriezen?

Je kunt groene asperges op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de groene asperges.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de groene asperges. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de groene asperges
  Zorg er vervolgens voor dat je de groene asperges eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de groene asperges (Blancheertijd: 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de groene asperges kort voorkookt voordat je de groene asperges gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de groene asperges kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de groene asperges af en laat je de groene asperges goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de groene asperges zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de groene asperges door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de groene asperges met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de groene asperges goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de groene asperges.
 5. Verpak de groene asperges in porties en doe de groene asperges in de vriezer.
  Verdeel de groene asperges in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de groene asperges invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je groene asperges rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je groene asperges het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de groene asperges eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van groene asperges is 2 minuten.

Kun je slappe groene asperges nog eten?
Ja, je kunt groene asperges nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de groene asperges bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je groene asperges blancheren?
Ja, groene asperges kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de groene asperges even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 minuten.

Waar kun je groene asperges het beste bewaren?
Om groene asperges zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je groene asperges gekookt bewaren?
Gekookte groene asperges kun je 2 a 3 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor groene asperges? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van groene asperges? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van groene asperges met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de groene asperges dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *