Categorieën
Groente

Doperwten bewaren

Hoelang zijn doperwten houdbaar? En hoe kun je doperwten het best bewaren? Meestal staat er op doperwten geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij doperwten vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of doperwten nog houdbaar is.

Doperwten bewaren

Hoelang zijn doperwten houdbaar?

Doperwten zijn een groente die hier thuis met regelmaat gegeten worden. Niet alleen omdat ze makkelijk te bereiden zijn en het hele jaar te koop zijn, maar ook omdat het één van de groenten is waar onze kinderen enorm fan van zijn. Bovendien zijn doperwten een groente die je goed in heel veel gerechten kunt verwerken. Een makkelijke manier dus om meer groenten te eten. Het is dan ook niet voor niets dat je hier thuis altijd wel doperwten in de vriezer vindt.

Doperwten wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Doperwten met worteltjes, doperwtenpuree, door de risotto, door de salade, in de soep, door curry’s of pasta met doperwten.

Maar hoelang kun je doperwten bewaren? En waar kun je doperwten het beste bewaren?

Je kunt doperwten het beste in de koelkast bewaren. Als je de doperwten in de koelkast doet, blijft de doperwten het langste houdbaar. Je kunt doperwten ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de doperwten minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang doperwten houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum doperwten

Doperwten heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum doperwten (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast5 a 6 dagen
In de koelkast2 dagen
Gekookte doperwten in de koelkast2 dagen
gepelde doperwten2 dagen
In de vriezer3 maanden tot een half jaar

Omdat op doperwten geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van doperwten verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de doperwten al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of doperwten nog houdbaar is.

Hoe weet je of doperwten niet meer goed is?

Op doperwten staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de doperwten nog goed is. De houdbaarheid van doperwten kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de doperwten nog goed is.
  Normaal zijn doperwten groen van kleur. Ze hebben een glanzende groene tot donkergroene kleur. Ook zijn erwten die nog goed zijn stevig. Doperwten gaan verkleuren en worden vaal als ze niet meer houdbaar zijn. Ze krijgen dan vaak een gele of bruine kleur. Ook kunnen erwten dan zacht en papperig worden. Heb je doperwten in de vriezer bewaard? Dan is veel ijs rond de doperwten een teken dat ze niet meer goed zijn.
 2. Ruik aan de doperwten.
  Verse doperwten ruiken fris en een beetje zoet. Als doperwten niet meer houdbaar zijn dan gaan ze stinken. Ze krijgen dan een zure geur of een andere onaangename geur. Ook gaan doperwten een beetje muf ruiken als je ze te lang bewaart.
 3. Smaak van doperwten.
  Doperwten die over datum zijn gaan bitter en zuur smaken. Dit is een duidelijk signaal dat je de doperwten weg moet gooien. Ook een slijmerige textuur wijst erop dat de doperwten niet meer houdbaar zijn.

Doperwten bewaren

De beste plek om doperwten te bewaren is in de koelkast.

Doperwten kun je het beste in de koelkast bewaren om ze zo lang mogelijk houdbaar te houden. In de koelkast blijven doperwten soms wel tot bijna een week houdbaar. Buiten de koelkast blijven doperwten daarentegen maar een paar dagen goed.

Hoe lang is doperwten houdbaar?

Doperwten invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de doperwten in te vriezen. Dan blijft de doperwten namelijk nog langer houdbaar. Doperwten is ongeveer 3 maanden tot een half jaar houdbaar.

Kun je Doperwten invriezen?

Je kunt doperwten op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de doperwten.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de doperwten. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de doperwten
  Zorg er vervolgens voor dat je de doperwten eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de doperwten (Blancheertijd: 1 a 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de doperwten kort voorkookt voordat je de doperwten gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de doperwten kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de doperwten af en laat je de doperwten goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de doperwten zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de doperwten door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de doperwten met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de doperwten goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de doperwten.
 5. Verpak de doperwten in porties en doe de doperwten in de vriezer.
  Verdeel de doperwten in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de doperwten invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je doperwten rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je doperwten het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de doperwten eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van doperwten is 1 a 2 minuten.

Kun je slappe doperwten nog eten?
Ja, je kunt doperwten nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de doperwten bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je doperwten blancheren?
Ja, doperwten kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de doperwten even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 1 a 2 minuten.

Waar kun je doperwten het beste bewaren?
Om doperwten zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je doperwten gekookt bewaren?
Gekookte doperwten kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor doperwten? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van doperwten? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van doperwten met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de doperwten dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *