Categorieën
Groente

Courgette bewaren | Hoelang is een courgette houdbaar

Hoelang is een courgette houdbaar? En hoe kun je een courgette het beste bewaren? Op courgettes staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een courgette is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een courgette nog houdbaar is.

Courgette bewaren

Hoelang is een courgette houdbaar?

We kennen hier in Nederland vaak de groene, langwerpige courgette. Maar wist je dat er veel meer verschillende soorten courgettes zijn? Je hebt de bolcourgette, die steeds populairder wordt. Maar ook heb je gele courgettes, oranje courgettes en lichtgroene courgettes. Je kunt met courgette alle kanten op. Gegrild door een salade, gebakken door de pasta of gewokt door een lekkere curry.

Courgette wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door salades, gegrilde courgette, in courgettesoep, door pastagerechten of op de bbq.

Maar hoelang kun je een courgette bewaren? En waar kun je de courgette het beste bewaren?

Je kunt een courgette het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de courgette op de fruitschaal doet, blijft de courgette het best.

Hieronder zie je hoelang je een courgette kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum courgette

Courgette heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum courgette (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 tot 6 dagen
In de koelkasteen week
Gekookte of gebakken courgette in de koelkast2 dagen
gesneden courgette3 tot 5 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op een courgette geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van courgette verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de courgette al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een courgette nog houdbaar is.

Hoe weet je of een courgette niet meer goed is?

Op een courgette staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een courgette nog goed is om te eten. Hoelang courgettes houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de courgette nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de courgette.
  Een verse courgette heeft een gladde, stralende buitenkant. Bovendien is een goede courgette stevig. Ze hebben een mooie levendige groene kleur en zijn zien er vers en fris uit. Als courgette niet meer goed is wordt hij slap. Er komen donkere plekken (vaak bruin of zwart) op de courgette. Daarnaast komen er zachte plekken op de courgette die er een beetje slijmerig uitzien. Uiteindelijk gaat een courgette verschrompelen en schimmelen.
 2. Ruik aan de courgette.
  Een verse courgette heeft een milde, frisse geur. Een muffe, bedorven of vieze geur wijst erop dat jouw courgette niet meer goed is om te eten.
 3. Proef een klein stukje van de courgette.
  Als courgette muf of vies gaat smaken, dan is deze niet meer houdbaar. Als een courgette over datum is dan kan de courgette ook zuur en rot gaan smaken.

Courgette bewaren

De beste plek om courgettes te bewaren is op de fruitschaal.

Je kunt courgettes het beste op de fruitschaal bewaren. Veel mensen leggen courgettes in de koelkast, maar dit is eigenlijk niet de beste plaats om courgette te bewaren. In de koelkast worden courgettes namelijk minder lekker. Hoewel courgette in de koelkast dus langer houdbaar is, kun je de courgette het beste op het aanrecht bewaren om zoveel mogelijk smaak te behouden.

Hoe lang is een courgette houdbaar?

Courgette invriezen

“Kun je courgettes invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel courgettes over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt courgettes wel invriezen.

Je moet courgette eerst blancheren voor je hem invriest. Doe je dit niet, dan wordt courgette na het ontdooien heel papperig. Snijd de courgette in plakjes en blancheer een minuutje in kokend water. Giet af en koel de courgette af onder heel koud water. Droog de courgette goed af! Vervolgens leg je de plakjes courgette op een bakplaat. Nu kun je de plakjes even twee uurtjes in de vriezer doen. Na twee uur zijn de schijfjes courgette aangevroren en kun je ze in een bakje doen. Zo voorkom je dat de courgette aan elkaar gaat plakken in de vriezer.

Kun je een courgette invriezen?

Tips courgette bewaren

Wil je courgettes zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een courgette zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Pak de uiteinden van de courgette in met plastic of aluminiumfolie. Zo zorg je ervoor dat de courgette minder snel bruin wordt. Hoewel courgette sowieso niet snel verkleurt, is dit een goede manier om courgette nóg langer houdbaar te houden.
 2. Was courgette pas vlak voor je hem gaat gebruiken. Courgettes kunnen namelijk niet goed tegen vocht. Als je courgette dus al van tevoren wast, gaan ze eerder over datum.
 3. Snij niet meteen beide uiteinden van de courgette af als je de courgette niet helemaal gaat gebruiken. Daardoor gaat de courgette namelijk nog sneller rotten.

Gesneden courgette bewaren

Heb je courgette gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Bewaar gesneden courgette altijd in een luchtdicht bakje. Een hersluitbare plastic zak kan ook. Vervolgens doe je het bakje met gesneden courgette in de groentelade van de koelkast. Zet ook altijd even een datum op de courgette zodat je weet wanneer je deze in de koelkast hebt gezet.

Meest gestelde vragen:

Kun je een courgette in de koelkast bewaren?
Ja, je kunt courgette in de koelkast bewaren. De beste plek om courgette te bewaren is echter buiten de koelkast. In de koelkast neemt de smaak van courgette een beetje af. Ook gaat de kwaliteit een beetje achteruit.

Kan rauwe courgette in de diepvries?
Ja, je kunt rauwe courgette invriezen. Het is vaak beter om courgette eerst even kort te koken voor je hem invriest. Op die manier blijft de smaak en kwaliteit van courgette namelijk het beste bewaard.

Is een zachte courgette nog goed?
Het ligt eraan hoe zacht de courgette is. Een klein zacht plekje kun je er eenvoudig even afsnijden. Als de hele courgette zacht en slap is geworden kun je beter een nieuwe halen.

Kun je courgette blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt courgettes blancheren. Dit doe je vooral voordat je courgettes invriest. De blancheertijd van een courgette is 1 a 2 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je courgettes het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden courgette zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van courgette met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de courgette dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *