Categorieën
Groente

Chinese kool bewaren

Hoelang is chinese kool houdbaar? En hoe kun je chinese kool het best bewaren? Meestal staat er op chinese kool geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij chinese kool vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of chinese kool nog houdbaar is.

Chinese kool bewaren

Hoelang is chinese kool houdbaar?

Chinese kool wordt ook wel Chinakool, Napakool, Beijing kool of Pe-tsai genoemd. Vanzelfsprekend wordt Chinese kool veel gegeten in Aziatische landen, maar ook in Nederland wordt deze groente steeds populairder. Je ziet Chinese kool steeds vaker in de supermarkt liggen. Bovendien kun je alle kanten op met Chinese kool. Net als bijvoorbeeld spitskool of witte kool kun je Chinese kool ook in allerlei gerechten verwerken. Van salade tot soep, of als klassieke roerbak Chinese kool. Een ander pluspunt van Chinese kool is de houdbaarheid. Je kunt Chinese kool namelijk best lang bewaren!

Chinese kool wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Loempia, Chinese kool wraps, gebakken rijst met Chinese kool, noedels met Chinese kool, geroerbakte Chinese kool, kippensoep met Chinese kool, wokschotel met Chinese kool en kimchi.

Maar hoelang kun je chinese kool bewaren? En waar kun je chinese kool het beste bewaren?

Je kunt chinese kool het beste in de koelkast bewaren. Als je de chinese kool in de koelkast doet, blijft de chinese kool het langste houdbaar. Je kunt chinese kool ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de chinese kool minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang chinese kool houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum chinese kool

Chinese kool heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum chinese kool (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 weken
In de koelkast2 tot 4 weken
Gekookte chinese kool in de koelkast2 tot 3 dagen
gesneden reepjes Chinese kool2 tot 3 dagen
In de vriezer3 maanden tot een jaar

Omdat op chinese kool geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van chinese kool verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de chinese kool al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of chinese kool nog houdbaar is.

Hoe weet je of chinese kool niet meer goed is?

Op chinese kool staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de chinese kool nog goed is. De houdbaarheid van chinese kool kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de chinese kool nog goed is.
  Normaal lijkt Chinese kool een beetje op een combinatie van paksoi, spitskool en witte kool. De kleur varieert van wit, lichtgeel tot een mooie groene kleur in de bladeren. Daarnaast zijn de bladeren knapperig en niet zacht. Bij Chinese kool kun je goed zien of deze niet meer goed is. De bladeren beginnen namelijk te verwelken en te verkleuren. Ook worden de bladeren slap en verdwijnt de glans van de Chinese kool. De kool wordt dan wat doffer. Tenslotte kan Chinese kool ook zacht en beurs worden. Gooi de Chinese kool dan ook weg.
 2. Ruik aan de chinese kool.
  Als Chinese kool niet meer goed is, gaat de kool stinken. Normaal ruikt Chinese kool fris en vers. Daarnaast kan de Chinese kool een beetje naar peper ruiken. Als de Chinese kool niet meer houdbaar is verdwijnt deze geur en gaat de kool heel erg bitter ruiken.
 3. Smaak van chinese kool.
  Chinese kool die over datum is smaakt niet meer lekker. Als je vindt dat de kool een rare smaak heeft, gooi hem dan weg. Als de kool niet meer goed is gaat deze vaak zuur, heel erg bitter of zelfs een beetje chemisch smaken. Dit zijn duidelijke tekenen dat de Chinese kool bedorven is.

Chinese kool bewaren

De beste plek om chinese kool te bewaren is in de koelkast.

Als je Chinese kool zo lang mogelijk vers wilt houden, dan kun je hem het beste in de koelkast bewaren. Dan blijft de Chinese kool namelijk bijna een maand houdbaar. Ook buiten de koelkast is Chinese kool “niet kapot te krijgen”. Zelfs buiten de koelkast blijft Chinese kool namelijk maar dan een week goed.

Hoe lang is chinese kool houdbaar?

Chinese kool invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de chinese kool in te vriezen. Dan blijft de chinese kool namelijk nog langer houdbaar. Chinese kool is ongeveer 3 maanden tot een jaar houdbaar.

Kun je Chinese kool invriezen?

Je kunt chinese kool op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de chinese kool.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de chinese kool. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de chinese kool
  Zorg er vervolgens voor dat je de chinese kool eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de chinese kool (Blancheertijd: 2 tot 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de chinese kool kort voorkookt voordat je de chinese kool gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de chinese kool kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de chinese kool af en laat je de chinese kool goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de chinese kool zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de chinese kool door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de chinese kool met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de chinese kool goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de chinese kool.
 5. Verpak de chinese kool in porties en doe de chinese kool in de vriezer.
  Verdeel de chinese kool in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de chinese kool invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je chinese kool rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je chinese kool het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de chinese kool eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van chinese kool is 2 tot 3 minuten.

Kun je slappe chinese kool nog eten?
Ja, je kunt chinese kool nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de chinese kool bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je chinese kool blancheren?
Ja, chinese kool kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de chinese kool even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 tot 3 minuten.

Waar kun je chinese kool het beste bewaren?
Om chinese kool zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je chinese kool gekookt bewaren?
Gekookte chinese kool kun je 2 tot 3 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor chinese kool? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van chinese kool? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van chinese kool met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de chinese kool dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *