Categorieën
Groente

Cherrytomaat bewaren | Hoelang is een cherrytomaat houdbaar

Hoelang is een cherrytomaat houdbaar? En hoe kun je een cherrytomaat het beste bewaren? Op cherrytomaten staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een cherrytomaat is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een cherrytomaat nog houdbaar is.

Cherrytomaat bewaren

Hoelang is een cherrytomaat houdbaar?

Cherrytomaten, wij zijn er dol op. ’s Avonds staat er hier regelmatig een bakje cherrytomaten op tafel. Een goed alternatief voor chips natuurlijk! Daarnaast zijn cherrytomaten ook nog eens hartstikke lekker en gezond. Door de sla, door pasta’s en door een quiche. Cherrytomaten passen werkelijkwaar overal bij. Gratis tip: maak eens zongedroogde cherrytomaten uit de oven.

Cherrytomaat wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door salades, in de pasta, op pizza’s of gewoon om lekker te snacken.

Maar hoelang kun je een cherrytomaat bewaren? En waar kun je de cherrytomaat het beste bewaren?

Je kunt een cherrytomaat het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de cherrytomaat op de fruitschaal doet, blijft de cherrytomaat het best.

Hieronder zie je hoelang je een cherrytomaat kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum cherrytomaat

Cherrytomaat heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum cherrytomaat (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkastniet in de koelkast bewaren
Gekookte of gebakken cherrytomaat in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden cherrytomaten1 à 2 dagen
In de vriezerniet invriezen

Omdat op een cherrytomaat geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van cherrytomaat verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de cherrytomaat al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een cherrytomaat nog houdbaar is.

Hoe weet je of een cherrytomaat niet meer goed is?

Op een cherrytomaat staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een cherrytomaat nog goed is om te eten. Hoelang cherrytomaten houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de cherrytomaat nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de cherrytomaat.
  Een cherrytomaat is normaal stevig en heeft een mooie rode kleur. De cherrytomaat is vaak rond of ovaal. Er zijn ook cherrytomaten met een oranje, gele of paarse kleur. De kleur mag in ieder geval niet bruin of zwart zijn. Van binnen is de cherrytomaat lekker sappig. Een cherrytomaat gaat verkleuren als deze niet meer goed is. De cherrytomaat krijgt dan een donkere kleur (meestal bruin tot zwart). Ook kan de cherrytomaat bij het kroontje gaan schimmelen. Als een cherrytomaat begint de verschrompelen en rimpels in het velletje krijgt is dit ook een teken dat de cherrytomaat over datum gaat.
 2. Ruik aan de cherrytomaat.
  Van cherrytomaten die niet meer houdbaar zijn komt een vieze geur. Het is een beetje een smerige muffe geur.
 3. Proef een klein stukje van de cherrytomaat.
  Een cherrytomaat die over datum is krijgt een vieze smaak. De cherrytomaat gaat dan een beetje muf, zuur en bedorven smaken. Dit is een duidelijk teken dat je hem weg moet gooien.

Cherrytomaat bewaren

De beste plek om cherrytomaten te bewaren is op de fruitschaal.

Veel mensen bewaren cherry-tomaten in de koelkast. Toch raden wij dit af. Cherry-tomaten blijven weliswaar langer goed in de koelkast, maar verliezen ook hun smaak. De cherrytomaten worden minder zoet als je ze in de koelkast bewaart. Daarom adviseren wij om de cherrytomaten op de fruitschaal te bewaren.

Hoe lang is een cherrytomaat houdbaar?

Cherrytomaat invriezen

“Kun je cherrytomaten invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel cherrytomaten over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt cherrytomaten niet invriezen.

Je kunt cherrytomaatjes het beste niet invriezen. Als je ze namelijk weer gaat ontdooien, worden ze zacht. Ook gaat de smaak achteruit. Je kunt cherrytomaten alleen invriezen als je ze daarna gaat gebruiken in een tomatensoep of tomatensaus.

Kun je een cherrytomaat invriezen?

Tips cherrytomaat bewaren

Wil je cherrytomaten zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een cherrytomaat zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Je moet cherrytomaten weliswaar buiten de koelkast bewaren, maar doe dit niet op de vensterbank. Je moet er namelijk voor zorgen dat je cherrytomaten niet in zonlicht bewaart.
 2. Was cherrytomaten pas vlak voor je ze gaat gebruiken. Cherrytomaatjes kunnen namelijk niet zo goed tegen vocht. Als cherrytomaten nat worden, gaan ze eerder rotten.
 3. Laat de steeltjes en kroontjes aan de cherrytomaatjes zitten als je ze bewaart. Deze beschermen de cherrytomaten namelijk en zorgen ervoor dat ze minder snel over datum gaan.

Gesneden cherrytomaat bewaren

Heb je cherrytomaat gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Heb je cherrytomaten gehalveerd? Dan moet je ze altijd in de koelkast bewaren. Anders nemen cherrytomaten snel bacterieën op. Doe ze in een afgesloten tupperware bakje en bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast.

Meest gestelde vragen:

Hoe kan ik cherrytomaten lang bewaren?
Door cherrytomaatjes op een koele, droge en donkere plek te bewaren blijven ze het langste goed. Wil je ze nóg langer bewaren, dan kun je ze invriezen. Daarna kun je de cherrytomaten het beste in een tomatensaus of door een andere saus gebruiken. Na ontdooien zijn ze niet meer lekker om “gewoon” op te eten.

Hoe lang blijven cherry tomaatjes goed?
Cherry tomaatjes kun je ongeveer een week buiten de koelkast bewaren. Gesneden cherry tomaatjes zijn ongeveer twee dagen houdbaar.

Hoe weet je of cherrytomaatjes nog goed zijn?
Door zelf te kijken of cherrytomaatjes nog goed zijn kun je bepalen of ze nog houdbaar zijn. Cherrytomaatjes worden slap en papperig, gaan verkleuren en er komt schimmel rond het kroontje.

Kun je cherrytomaat blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt cherrytomaten blancheren. Dit doe je vooral voordat je cherrytomaten invriest. De blancheertijd van een cherrytomaat is 15 seconden.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je cherrytomaten het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden cherrytomaten zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van cherrytomaat met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de cherrytomaat dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *