Categorieën
Groente

Champignon bewaren | Hoelang is een champignon houdbaar

Hoelang is een champignon houdbaar? En hoe kun je een champignon het beste bewaren? Op champignons staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een champignon is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een champignon nog houdbaar is.

Champignon bewaren

Hoelang is een champignon houdbaar?

De champignon kennen we in Nederland en België als dé eetbare paddenstoel. In het Frans betekent “champignon” paddenstoel en we hebben dat woord hier overgenomen. We gebruiken de champignon hier door allerlei gerechten en dat is natuurlijk niet zonder reden. De champignon is hartstikke lekker en bovendien ook nog eens heel gezond.

Champignon wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld in champignonsoep of champignonsaus, als bijgerecht bij je schnitzel of biefstuk, door de pasta (pasta el funghi) of gegratineerde champignons.

Maar hoelang kun je een champignon bewaren? En waar kun je de champignon het beste bewaren?

Je kunt een champignon het beste in de koelkast bewaren. Als je de champignon in de koelkast doet, blijft de champignon het best.

Hieronder zie je hoelang je een champignon kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum champignon

Champignon heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum champignon (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkastniet buiten de koelkast bewaren
In de koelkast3 dagen
Gekookte of gebakken champignon in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden champignons1 tot 2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op een champignon geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van champignon verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de champignon al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een champignon nog houdbaar is.

Hoe weet je of een champignon niet meer goed is?

Op een champignon staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een champignon nog goed is om te eten. Hoelang champignons houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de champignon nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de champignon.
  Een champignon is normaal mooi wit en stevig. Ook de binnenkant moet mooi stevig zijn. Dit merk je al goed als je de champignon gaat snijden. Dan moet een champignon niet te ver indrukken. Champignons gaan verkleuren als ze niet meer houdbaar zijn. Bovendien krijgen ze zachte en slijmerige plekken. Uiteindelijk gaan champignons zelfs schimmelen. Dit gebeurt vaak bij het hoedje van de champignon. Controleer ook onder het hoedje van de champignon of daar geen schimmel zit.
 2. Ruik aan de champignon.
  Normaal ruikt champignon een beetje mild en naar aarde. Ook kun je er de geur van noten in herkennen. Als champignons niet meer houdbaar zijn dan krijgen ze een vieze, bedorven geur.
 3. Proef een klein stukje van de champignon.
  Als champignons niet meer goed zijn, gaan ze ook vies smaken. Ze smaken dan een beetje zuur en bitter. Ook krijgen ze een hele papperige textuur. Tenslotte kan een champignon een beetje taai worden als ze over datum zijn.

Champignon bewaren

De beste plek om champignons te bewaren is in de koelkast.

Buiten de koelkast bederven champignons heel snel. Daarom bewaar je champignons het beste in de groentelade van de koelkast. Bovendien hebben champignons een hoog vochtgehalte. In de koelkast is het vochtgehalte hoger dan erbuiten. De koelkast is dus de ideale bewaarplek voor champignons.

Hoe lang is een champignon houdbaar?

Champignon invriezen

“Kun je champignons invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel champignons over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt champignons wel invriezen.

Je kunt champignons zowel rauw als geblancheerd (kort gekookt) invriezen. Het beste is om ze even kort (1 minuutje) te koken voor je ze invriest. Dan blijven champignons nadat je ze ontdooid hebt de beste textuur en smaak houden. Champignons uit de vriezer zijn het meest geschikt om soep of sauzen mee te maken.

Kun je een champignon invriezen?

Tips champignon bewaren

Wil je champignons zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een champignon zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Bewaar champignons niet in een dicht bakje. Champignons moeten kunnen ademenen. Daarom zitten er ook altijd gaatjes in het iconische blauwe champignon bakje dat je in de supermarkt koopt.
 2. Doe meteen een stukje keukenrol onderin het bakje van de champignons om vocht tegen te gaan. Ook kun je de champignons in een kartonnen doosje of papieren zakje bewaren. Vocht is namelijk heel slecht voor champignons.
 3. Controleer het bakje champignons regelmatig. Als er namelijk één rotte champignon tussen zit, gaat de rest van de champignons ook sneller over datum. Haal deze er dus zo snel mogelijk uit en gooi hem weg.

Gesneden champignon bewaren

Heb je champignon gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Was champignons niet voor je ze gaat snijden. Dan blijven ze sowieso al langer goed als je ze daarna gesneden hebt. Vervolgens kun je de plakjes of blokjes champignon in een bakje of zakje doen. Leg een stukje keukenpapier onderin. Gesneden champignons blijven dan ongeveer 4 dagen houdbaar.

Meest gestelde vragen:

Hoelang kun je champignons in de koelkast bewaren?
Champignons blijven in de koelkast ongeveer 3 dagen goed. Bewaar champignons altijd in de koelkast!

Kun je champignons in de vriezer bewaren?
Ja, je kunt champignons in de vriezer bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 maanden houdbaar. Ontdooide champignons kun je het beste gebruiken voor soepen of sauzen omdat ze iets slapper kunnen worden.

Hoelang blijven verpakte champignons goed?
Champignons blijven verpakt ongeveer een week goed in de koelkast.

Kun je champignon blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt champignons blancheren. Dit doe je vooral voordat je champignons invriest. De blancheertijd van een champignon is 1 a 2 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je champignons het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden champignons zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van champignon met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de champignon dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *