Categorieën
Groente

Broccoli bewaren

Hoelang is broccoli houdbaar? En hoe kun je broccoli het best bewaren? Meestal staat er op broccoli geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij broccoli vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of broccoli nog houdbaar is.

Broccoli bewaren

Hoelang is broccoli houdbaar?

Broccoli wordt de laatste jaren steeds populairder in Nederland. Dat is natuurlijk niet voor niets.Het is niet alleen een lekkere groente, maar zit bovendien ook boordevol vitamines en voedingsstoffen. Daarnaast kun je met broccoli alle kanten op. Een broccolischotel, broccoli-rijst, door een curry of door de noedels. Je kunt het zo gek niet bedenken of broccoli kun je erbij eten.

Broccoli wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Broccolischotel, curry met broccoli, broccolirijst, broccolisoep, broccolisalade, broccoliovenschoten of natuurlijk gewoon als “aardappel, groente vlees”.

Maar hoelang kun je broccoli bewaren? En waar kun je broccoli het beste bewaren?

Je kunt broccoli het beste in de koelkast bewaren. Als je de broccoli in de koelkast doet, blijft de broccoli het langste houdbaar. Je kunt broccoli ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de broccoli minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang broccoli houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum broccoli

Broccoli heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum broccoli (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 dagen
In de koelkast3 tot 5 dagen
Gekookte broccoli in de koelkast2 dagen
broccoliroosjes2 tot 3 dagen
In de vriezer3 tot 6 maanden

Omdat op broccoli geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van broccoli verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de broccoli al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of broccoli nog houdbaar is.

Hoe weet je of broccoli niet meer goed is?

Op broccoli staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de broccoli nog goed is. De houdbaarheid van broccoli kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de broccoli nog goed is.
  Normaal heeft broccoli een groene tot donkergroene kleur. De stam en stronkjes van de broccoli zijn vaak lichtgroen van kleur. Als broccoli gele plekken of bruine vlekken krijgt heeft de broccoli zijn beste tijd wel gehad. Als je schimmel ziet (vaak witte of zwarte pluisjes) dan moet je de broccoli sowieso weggooien. Schimmel is een sterk teken van bederf.
 2. Ruik aan de broccoli.
  Broccoli gaat onaangenaam ruiken als deze niet meer goed is. Het krijgt een vieze, penetrante geur.
 3. Smaak van broccoli.
  De textuur van broccoli wordt slijmerig als deze niet meer goed is. De broccoli wordt dan papperig. Een ander teken van een broccoli die niet meer houdbaar is, is als de steel of stam slap wordt.

Broccoli bewaren

De beste plek om broccoli te bewaren is in de koelkast.

Je kunt broccoli zowel in de koelkast als daarbuiten bewaren. Toch kun je broccoli het beste in de koelkast bewaren. Dan blijft broccoli namelijk het langste houdbaar. Als je broccoli niet in de koelkast bewaart, is de houdbaarheid aanzienlijk korter.

Hoe lang is broccoli houdbaar?

Broccoli invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de broccoli in te vriezen. Dan blijft de broccoli namelijk nog langer houdbaar. Broccoli is ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar.

Kun je Broccoli invriezen?

Je kunt broccoli op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de broccoli.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de broccoli. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de broccoli
  Zorg er vervolgens voor dat je de broccoli eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de broccoli (Blancheertijd: 2 a 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de broccoli kort voorkookt voordat je de broccoli gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de broccoli kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de broccoli af en laat je de broccoli goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de broccoli zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de broccoli door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de broccoli met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de broccoli goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de broccoli.
 5. Verpak de broccoli in porties en doe de broccoli in de vriezer.
  Verdeel de broccoli in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de broccoli invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je broccoli rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je broccoli het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de broccoli eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van broccoli is 2 a 3 minuten.

Kun je slappe broccoli nog eten?
Ja, je kunt broccoli nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de broccoli bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je broccoli blancheren?
Ja, broccoli kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de broccoli even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 a 3 minuten.

Waar kun je broccoli het beste bewaren?
Om broccoli zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je broccoli gekookt bewaren?
Gekookte broccoli kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor broccoli? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van broccoli? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van broccoli met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de broccoli dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *