Categorieën
Groente

Bosui bewaren | Hoelang is een bosui houdbaar

Hoelang is een bosui houdbaar? En hoe kun je een bosui het beste bewaren? Op bosuien staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een bosui is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een bosui nog houdbaar is.

Bosui bewaren

Hoelang is een bosui houdbaar?

De bosui wordt overal anders genoemd. In Nederland kennen we de bosui, de lente-ui en de sla-ui. In België noemen ze de bosui de pijpajuin of schalulleke. We kennen de bosui vooral als mooie versiering op gerechten. Met name in Azië wordt bosui veel gebruikt.

Bosui wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld als garnering op soepen, als smaakmaker, in salades, op wokgerechten of op de saté.

Maar hoelang kun je een bosui bewaren? En waar kun je de bosui het beste bewaren?

Je kunt een bosui het beste in de koelkast bewaren. Als je de bosui in de koelkast doet, blijft de bosui het best.

Hieronder zie je hoelang je een bosui kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum bosui

Bosui heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum bosui (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkast2 weken
Gekookte of gebakken bosui in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden bosui1 à 2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op een bosui geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van bosui verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de bosui al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een bosui nog houdbaar is.

Hoe weet je of een bosui niet meer goed is?

Op een bosui staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een bosui nog goed is om te eten. Hoelang bosuien houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de bosui nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de bosui.
  Bosuien hebben normaal stevige, groene stengels. Aan de onderkant van de bosui zit een rond of ovaal wit bolletje. Dit bolletje moet mooi glanzend zijn. Als bosuien niet meer houdbaar zijn worden eerst de stengels slap. De normaal groene stengels krijgen een donkere kleur en gaan verwelken. Vervolgens wordt ook het witte bolletje bruin. Uieindelijk wordt bosui slap en slijmerig.
 2. Ruik aan de bosui.
  Een zure, muffe geur wijst er bij bosui op dat deze over datum is. Ook als bosui op een andere manier vies ruikt moet je hem weggooien.
 3. Proef een klein stukje van de bosui.
  Bosui is normaal knapperig en heeft een scherpe maar zoete smaak. Als bosui muf of bitter smaakt is deze niet meer houdbaar.

Bosui bewaren

De beste plek om bosuien te bewaren is in de koelkast.

Als je de komende dagen van plan bent om de bosui op te eten kun je deze prima buiten de koelkast bewaren. Buiten de koelkast zul je zien dat bosuien al na een dag of drie achteruit gaan en een beetje slap worden. Als je bosuien daarentegen langer wilt bewaren, dan kun je ze beter in de koelkast leggen. Doe dit in de groentelade van de koelkast.

Hoe lang is een bosui houdbaar?

Bosui invriezen

“Kun je bosuien invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel bosuien over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt bosuien wel invriezen.

Bosuitjes zijn ideaal om in te vriezen. Je kunt bosui namelijk heel makkelijk invriezen. Het enige wat je hoeft te doen is ze in ringetjes snijden en in een diepvriesbakje doen. Als er veel vocht uit de bosui komt tijdens het snijden, laat je ze eerst even drogen. Anders gaan de bosuitjes aan elkaar vriezen.

Kun je een bosui invriezen?

Tips bosui bewaren

Wil je bosuien zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een bosui zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Heb je een bosje bosui gekocht? Controleer dan of er geen slechte bosuien tussen zitten. Als één van de bosuien gaat schimmelen, zullen de andere bosuitjes ook sneller bederven.
 2. Bewaar bosuien rechtop in een glas water. Doe dit ongeveer net zo als wanneer je een bos bloemen in een vaas zet. Zo blijven jouw bosuien extra lang vers. Bovendien zit er al een handig elastiekje of touwtje om de bosuien dat ervoor zorgt dat ze niet omvallen.
 3. Bosuien wil je liever niet bij andere producten in de koelkast bewaren. Bosuien kunnen namelijk niet zo goed tegen vocht en dit komt vaak van andere producten af. Door vocht gaan bosuien eerder rotten.

Gesneden bosui bewaren

Heb je bosui gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Wil je gesneden bosui langer bewaren? Doe ze dan in een luchtdicht potje of bakje. Dan blijft bosui namelijk veel langer houdbaar. Je kunt de bosui dan tot wel vijf dagen in de koelkast bewaren.

Meest gestelde vragen:

Hoe weet je of bosui nog goed is?
Als bosui slap wordt, papperig wordt, vies gaat ruiken of gaat schimmelen is de bosui niet meer goed.

Hoelang blijft gesneden bosui goed?
Gesneden bosui blijft in de koelkast ongeveer 1 à 2 dagen goed. Wil je bosui langer bewaren? Dan kun je bosui invriezen.

Kan bosui in de vriezer?
Ja, bosui kan ingevroren worden. In de vriezer blijft bosui ongeveer 3 maanden goed.

Kun je bosui blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt bosuien blancheren. Dit doe je vooral voordat je bosuien invriest. De blancheertijd van een bosui is 30 seconden.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je bosuien het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden bosui zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van bosui met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de bosui dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *