Categorieën
Groente

Bloemkool bewaren

Hoelang is bloemkool houdbaar? En hoe kun je bloemkool het best bewaren? Meestal staat er op bloemkool geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij bloemkool vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of bloemkool nog houdbaar is.

Bloemkool bewaren

Hoelang is bloemkool houdbaar?

In Nederland zijn we dol op bloemkool. Bloemkool is bovendien hartstikke gezond. Het zit boordevol calcium wat goed is voor de botten. Daarnaast zit bloemkool ook vol met andere goede mineralen en voedingsstoffen. De eerste beschrijvingen van bloemkool stammen uit de 11e eeuw. De groente wordt dus al ontzettend lang gegeten. Dat is natuurlijk voor niets! Bloemkool is namelijk niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens heel gezond. Bovendien kun je met bloemkool alle kanten op.

Bloemkool wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Bloemkoolrijst, bloemkoolschotel, curry met bloemkool, bloemkoolpizza, bloemkoolsoep, geroosterde of gegrilde bloemkool, bloemkoolsalade en zelfs taco’s met bloemkool.

Maar hoelang kun je bloemkool bewaren? En waar kun je bloemkool het beste bewaren?

Je kunt bloemkool het beste in de koelkast bewaren. Als je de bloemkool in de koelkast doet, blijft de bloemkool het langste houdbaar. Je kunt bloemkool ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de bloemkool minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang bloemkool houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum bloemkool

Bloemkool heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum bloemkool (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 3 dagen
In de koelkast5 tot 7 dagen
Gekookte bloemkool in de koelkast1 tot 2 dagen
bloemkoolroosjes4 tot 5 dagen
In de vriezer1 jaar

Omdat op bloemkool geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van bloemkool verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de bloemkool al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of bloemkool nog houdbaar is.

Hoe weet je of bloemkool niet meer goed is?

Op bloemkool staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de bloemkool nog goed is. De houdbaarheid van bloemkool kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de bloemkool nog goed is.
  Normaal is bloemkool wit van kleur. Bloemkool is er ook in andere kleuren. Zo kan bloemkool ook paars, oranje of groen zijn. De bladeren van bloemkool zijn groen van kleur. Op de bloemkool zijn normaal geen slechte plekken te zien. Bloemkool gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Ook kunnen er donkere, zachte plekken op de bloemkool komen. Als deze plekken lichtbruin zijn, kun je ze er nog afsnijden. Als ze donkerbruin tot zwart worden, moet je de bloemkool weggooien. Tenslotte kan de bloemkool slijmerig worden als die niet meer goed is.
 2. Ruik aan de bloemkool.
  Bloemkool gaat echt heel erg onaangenaam ruiken als deze niet meer goed is. De geur van bloemkool die niet meer goed is valt het beste te omschrijven als ammoniak-achtig. Gekookte bloemkool krijgt een scherpere geur dan rauwe bloemkool. Bloemkool die nog vers en goed is, is haast geurloos.
 3. Smaak van bloemkool.
  Bloemkool wordt slijmerig als deze niet meer goed is. Aan de textuur van bloemkool kun je dus goed proeven of deze over datum is. Bovendien smaakt bedorven bloemkool echt niet lekker meer.

Bloemkool bewaren

De beste plek om bloemkool te bewaren is in de koelkast.

Hoewel bloemkool in de supermarkt vaak niet in de koeling ligt, kun je bloemkool zelf het beste wel in de koelkast bewaren. Dan blijft de bloemkool namelijk het langste goed. Bloemkoolroosjes liggen vaak wél in de koelkast in de winkel. Deze moet je dus sowieso thuis ook in de koelkast bewaren.

Hoe lang is bloemkool houdbaar?

Bloemkool invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de bloemkool in te vriezen. Dan blijft de bloemkool namelijk nog langer houdbaar. Bloemkool is ongeveer 1 jaar houdbaar.

Kun je Bloemkool invriezen?

Je kunt bloemkool op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de bloemkool.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de bloemkool. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de bloemkool
  Zorg er vervolgens voor dat je de bloemkool eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de bloemkool (Blancheertijd: 3 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de bloemkool kort voorkookt voordat je de bloemkool gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de bloemkool kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de bloemkool af en laat je de bloemkool goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de bloemkool zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de bloemkool door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de bloemkool met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de bloemkool goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de bloemkool.
 5. Verpak de bloemkool in porties en doe de bloemkool in de vriezer.
  Verdeel de bloemkool in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de bloemkool invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je bloemkool rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je bloemkool het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de bloemkool eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van bloemkool is 3 minuten.

Kun je slappe bloemkool nog eten?
Ja, je kunt bloemkool nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de bloemkool bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je bloemkool blancheren?
Ja, bloemkool kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de bloemkool even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 3 minuten.

Waar kun je bloemkool het beste bewaren?
Om bloemkool zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je bloemkool gekookt bewaren?
Gekookte bloemkool kun je 1 tot 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor bloemkool? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van bloemkool? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van bloemkool met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de bloemkool dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *