Categorieën
Groente

Avocado bewaren | Hoelang is een avocado houdbaar

Hoelang is een avocado houdbaar? En hoe kun je een avocado het beste bewaren? Op advocado’s staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een avocado is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een avocado nog houdbaar is.

Avocado bewaren

Hoelang is een avocado houdbaar?

Avocado is de laatste jaren enorm populair geworden. Zó populair zelfs dat goede avocado’s schaars lijken te worden. Toch snappen we dit wel. De avocado is namelijk hartstikke lekker! Niet alleen guacemole, waar avocado de basis voor vormt, is heerlijk. Ook een paar schijfjes avocado op je broodje op cracker smaakt fantastisch.

Avocado wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld op brood, door salades, bij een pokébowl of in guacemole.

Maar hoelang kun je een avocado bewaren? En waar kun je de avocado het beste bewaren?

Je kunt een avocado het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de avocado op de fruitschaal doet, blijft de avocado het best.

Hieronder zie je hoelang je een avocado kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum avocado

Avocado heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum avocado (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 6 dagen
In de koelkastniet in de koelkast bewaren
Gekookte of gebakken avocado in de koelkast2 dagen
gesneden avocadoeen paar uur
In de vriezer8 tot 12 maanden

Omdat op een avocado geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van avocado verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de avocado al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een avocado nog houdbaar is.

Hoe weet je of een avocado niet meer goed is?

Op een avocado staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een avocado nog goed is om te eten. Hoelang advocado’s houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de avocado nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de avocado.
  Een goede avocado heeft een mooie donkergroene tot donker paarse schil. De avocado is bovendien mooi stevig. De schil van avocado moet terugveren als je hem zachtjes indrukt. De binnenkant is een beetje zacht, maar niet helemaal papperig. Bovendien heeft de binnenkant een mooie (licht) groene tot gele kleur. Als avocado nieet meer goed is wordt de avocado heel zacht. Een duidelijk signaal dat avocado niet meer goed is, is wanneer je deze indrukt en de schil niet terugveert. De binnenkant van de avocado wordt bovendien bruin en papperig als deze over datum is. Uiteindelijk kunnen er zelfs bruine tot zwarte schimmelplekken op de avocado komen.
 2. Ruik aan de avocado.
  Normaal ruikt avocado heel lekker. Er komt een subtiele geur van avocado’s. Als avocado’s sterk gaan ruiken, muf of zuur gaan ruiken, zijn ze over datum.
 3. Proef een klein stukje van de avocado.
  Als avocado bitter of zuur smaakt is het tijd om hem weg te gooien. Als de avocado nog een beetje hard en smaakloos is, dan is de avocado waarschijnlijk nog niet rijp.

Avocado bewaren

De beste plek om advocado’s te bewaren is op de fruitschaal.

Avocado’s moet je niet in de koelkast bewaren. De smaak wordt minder en de binnenkant wordt zelfs een beetje papperig als je avocado’s in de koelkast legt. Bewaar avocado daarom altijd op de fruitschaal.

Hoe lang is een avocado houdbaar?

Avocado invriezen

“Kun je advocado’s invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel advocado’s over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt advocado’s wel invriezen.

Als je avocado in de vriezer wilt bewaren zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Vries geen hele rijpe avocado in maar kies voor avocado’s die nog een beetje groen zijn. Snij de avocado vervolgens in plakjes. Leg de plakjes avocado op een plaat (bijvoorbeeld een bakplaat) met bakpapier eronder. De bakplaat kun je nu in de vriezer leggen. Laat die plaat even een uurtje in de vriezer liggen. Nu kun je de schijfjes avocado van de bakplaat halen bij elkaar in een bakje doen zonder dat ze aan elkaar vriezen. Heel handig als je af en toe een paar plakjes avocado nodig hebt.

Kun je een avocado invriezen?

Tips avocado bewaren

Wil je advocado’s zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een avocado zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Koop avocado’s op basis van rijpheid. Wil je de avocado meteen gebruiken? Kies dan voor een donkere avocado die een beetje zacht is bovenaan. Wil je avocado pas over een paar dagen gebruiken? Kies dan een groenere avocado. Door de juiste avocado te kopen voorkom je dat je ze weg moet gooien.
 2. Moeten avocado’s rijper worden? Leg ze dan in de fruitschaal. Moeten jouw avocado’s juist niet snel rijper worden? Leg ze dan in de koelkast.
 3. Heb je een avocado gesneden maar niet alles opgemaakt? Doe dan een beetje citroensap over de avocado. Dit zorgt ervoor dat de avocado minder snel bruin wordt.

Gesneden avocado bewaren

Heb je avocado gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Al na een paar uur gaat en avocado verkleuren. De avocado is dan nog wel goed om te eten, maar echt lekker ziet het er niet uit. Als je geen hele avocado wilt gebruiken kun je daarom het beste de avocado door de helft snijden. Laat vervolgens de pit in de helft die je wilt bewaren zitten. Leg de avocado met de gesneden kant in een bakje met water. Zo blijft de gesneden avocado in de koelkast tot wel 2 dagen houdbaar!

Meest gestelde vragen:

Hoe zorg ik ervoor dat stukjes avocado niet verkleuren?
Door een beetje citroensap op de avocado te sprenkelen voorkom je dat avocado bruin wordt.

Kun je een halve avocado invriezen?
Ja, maar dan moet je de avocado wel eerst in stukjes snijden voordat je hem invriest. De avocado blijft dan ongeveer 8 tot 12 maanden goed in de vriezer.

Wat kan je doen met ingevroren avocado?
Met avocado uit de vriezer kun je vanalles doen. Het beste is om de avocado in een saus te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan guacamole.

Kun je avocado blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt advocado’s blancheren. Dit doe je vooral voordat je advocado’s invriest. De blancheertijd van een avocado is 10 seconden.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je advocado’s het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden avocado zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van avocado met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de avocado dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *