Categorieën
Groente

Aubergine bewaren | Hoelang is een aubergine houdbaar

Hoelang is een aubergine houdbaar? En hoe kun je een aubergine het beste bewaren? Op aubergines staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een aubergine is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een aubergine nog houdbaar is.

Aubergine bewaren

Hoelang is een aubergine houdbaar?

De aubergine kennen we hier in Nederland vooral als een groente die paars is met een witte binnenkant. Toch zijn er veel meer soorten aubergine. Ze zijn er niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende soorten. Zo heb je ronde, bol aubergines, maar ook groene of lichtpaarse aubergines.

Aubergine wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door pasta, als gegrilde aubergine, gevulde aubergine of in de lasagne.

Maar hoelang kun je een aubergine bewaren? En waar kun je de aubergine het beste bewaren?

Je kunt een aubergine het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de aubergine op de fruitschaal doet, blijft de aubergine het best.

Hieronder zie je hoelang je een aubergine kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum aubergine

Aubergine heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum aubergine (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkast5 dagen tot een week
Gekookte of gebakken aubergine in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden aubergine3 tot 4 dagen
In de vriezer1 jaar

Omdat op een aubergine geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van aubergine verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de aubergine al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een aubergine nog houdbaar is.

Hoe weet je of een aubergine niet meer goed is?

Op een aubergine staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een aubergine nog goed is om te eten. Hoelang aubergines houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de aubergine nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de aubergine.
  Een aubergine is normaal paars tot donkerpaars van kleur. Bovendien is de aubergine stevig en zijn er geen lelijke plekken op de aubergine te zien. De binnenkant van de aubergine is ook mooi stevig. De kleur van de binnenkant van aubergine is beige tot groen. Aan de randen van het vruchtvlees heeft aubergine vaak een groen-gele kleur. Als aubergine over datum is wordt deze zacht. De schil gaat dan bovendien een beetje rimpelen en er kunnen lelijke bruine plekken op komen. De binnenkant van aubergine krijgt daarnaast papperige, zachte stukken. Uiteindelijk kan aubergine zelfs gaan schimmelen.
 2. Ruik aan de aubergine.
  Normaal is aubergine bijna geurloos. Komt er echter een sterke, vieze geur van aubergine af, dan is het tijd om hem weg te gooien. Ook als er een aparte geur van aubergine afkomt, is dit een duidelijk signaal dat je hem niet meer moet consumeren.
 3. Proef een klein stukje van de aubergine.
  Als aubergine een zure of bittere bijsmaak heeft, moet je hem niet meer opeten.

Aubergine bewaren

De beste plek om aubergines te bewaren is op de fruitschaal.

De beste plek om een aubergine te bewaren is op de fruitschaal of in het voorraadhok. In de koelkast blijft aubergine namelijk net iets minder lang goed en kan de smaak bovendien achteruitgaan.

Hoe lang is een aubergine houdbaar?

Aubergine invriezen

“Kun je aubergines invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel aubergines over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt aubergines wel invriezen.

Het is heel eenvoudig om aubergine in te vriezen. Was en snij de aubergine en doe de stukjes vervolgens ongeveer vier minuten in kokend water (korter als je kleine stukjes snijdt). Giet af in een vergiet en laat de stukjes goed afkoelen onder (ijs)water. Droog de stukjes goed af. Nu zijn de aubergine stukjes klaar om ingevroren te worden. Op deze manier kun je aubergine tot wel een jaar in de vriezer bewaren. Vergeet niet om er even een datum op te zetten.

Kun je een aubergine invriezen?

Tips aubergine bewaren

Wil je aubergines zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een aubergine zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Begin in de supermarkt. Zorg ervoor dat je in de supermarkt al een aubergine kiest die wat langer houdbaar is. Een goede aubergine is stevig en heeft een glanzende schil zonder lelijke stukken.
 2. Begin onderaan met snijden en gebruik het deel met de stengel pas als laatst. De stengel beschermd de aubergine namelijk en zorgt ervoor dat de aubergine langer houdbaar is.
 3. Hou aubergine uit de koelkast. Aubergines houden namelijk niet van kou én niet van vocht. Op kamertemperatuur gaan aubergines minder snel rotten.

Gesneden aubergine bewaren

Heb je aubergine gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Zorg ervoor dat je gesneden aubergine altijd in een luchtdicht bakje bewaart. Dan blijfven plakjes of stukjes aubergine namelijk het langste houdbaar. Bewaar ze ook altijd in de koelkast. Je kunt eventueel wat citroensap op de aubergine sprenkelen. Dat zorgt ervoor dat de aubergine niet verkleurt als je hem gesneden bewaart.

Meest gestelde vragen:

Hoelang blijft aubergine goed in de koelkast?
In de koelkast is aubergine ongeveer vijf dagen tot een week houdbaar.

Hoe ziet rotte aubergine eruit?
Aubergine die niet meer goed is krijgt donkere plekken. Ook wordt de aubergine zacht, papperig en slijmerig. Dit zijn tekenen dat de aubergine rot is.

Hoe bewaar je aubergine het beste?
Aubergine bewaar je het beste buiten de koelkast. Dan blijft de smaak en textuur van aubergine het beste.

Kun je aubergine blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt aubergines blancheren. Dit doe je vooral voordat je aubergines invriest. De blancheertijd van een aubergine is 4 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je aubergines het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden aubergine zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van aubergine met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de aubergine dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *