Categorieën
Groente

Andijvie bewaren

Hoelang is andijvie houdbaar? En hoe kun je andijvie het best bewaren? Meestal staat er op andijvie geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij andijvie vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of andijvie nog houdbaar is.

Andijvie bewaren

Hoelang is andijvie houdbaar?

Andijvie is een bladgroente en kan zowel rauw als gekookt kan worden gegeten. We eten het vaak als stamppot rauwe andijvie, of gekookt met aardappelen. Persoonlijk vind ik stamppot rauwe andijvie één van de lekkerste stamppotten. Bovendien kun je andijvie zowel in de wintermaanden als in de zomer eten. Het is ook nog eens een hartstikke gezonde groente die boordevol zit met vitamines en minteralen. Het regelmatig eten van andijvie is goed voor de botten. Houd er wel rekening mee dat andijvie niet zo lang houdbaar is.

Andijvie wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Andijvie wordt natuurlijk vaak gebruikt voor andijvie stamppot. Het wordt daarnaast ook gebruikt als gekookte andijvie, door de pasta, bij een salade of zelfs op een pannenkoek met andijvie. Tenslotte kun je het zelfs gebruiken in een noedelgerecht met andijvie of andijvieschotel.

Maar hoelang kun je andijvie bewaren? En waar kun je andijvie het beste bewaren?

Je kunt andijvie het beste in de koelkast bewaren. Als je de andijvie in de koelkast doet, blijft de andijvie het langste houdbaar. Je kunt andijvie ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de andijvie minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang andijvie houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum andijvie

Andijvie heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum andijvie (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 dag
In de koelkast2 dagen
Gekookte andijvie in de koelkast1 tot 2 dagen
gesneden andijvie2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op andijvie geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van andijvie verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de andijvie al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of andijvie nog houdbaar is.

Hoe weet je of andijvie niet meer goed is?

Op andijvie staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de andijvie nog goed is. De houdbaarheid van andijvie kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de andijvie nog goed is.
  Normaal heeft andijvie een donkergroene tot lichtgroene kleur. Een krop andijvie ziet er een beetje hetzelfde uit als een krop sla. Ook gesneden andijvie is donkergroen tot lichtgroen (haast wit). Bovendien is de andijvie stevig. Als andijvie niet meer goed is dan gaat het verkleuren. Andijvie over datum wordt een beetje bruin. Als je een zak voorgesneden andijvie hebt dan gaat de zak bol staan. Andijvie die niet meer goed is wordt bovendien slap en gaat verwelken. Ook schimmel op de andijvie is natuurlijk een teken dat je de andijvie weg moet gooien.
 2. Ruik aan de andijvie.
  Normaal ruikt andijvie fris en vers. Als Andijvie een scherpe, penetrante geur krijgt, dan moet je hem weggooien.
 3. Smaak van andijvie.
  Andijvie heeft van nature een beetje een bittere smaak. De andijvie heeft daarentegen een stevige textuur. Als de andijvie slijmerig smaakt, dan is deze niet meer goed. Dit kun je ook al zien als je de andijvie koopt.

Andijvie bewaren

De beste plek om andijvie te bewaren is in de koelkast.

Vaak koop je andijvie voorgesneden. Deze voorgesneden andijvie ligt ook in de supermarkt in de koelkast. Dit betekent dat je de andijvie ook thuis weer in de koelkast moet bewaren. Koop je een hele krop andijvie? Dan kun je deze ook het beste in de koelkast bewaren. Daar blijft de andijvie het langste houdbaar.

Hoe lang is andijvie houdbaar?

Andijvie invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de andijvie in te vriezen. Dan blijft de andijvie namelijk nog langer houdbaar. Andijvie is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Kun je Andijvie invriezen?

Je kunt andijvie op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de andijvie.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de andijvie. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de andijvie
  Zorg er vervolgens voor dat je de andijvie eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de andijvie (Blancheertijd: 2 minuten)
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de andijvie kort voorkookt voordat je de andijvie gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de andijvie kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de andijvie af en laat je de andijvie goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de andijvie zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de andijvie door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de andijvie met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de andijvie goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de andijvie.
 5. Verpak de andijvie in porties en doe de andijvie in de vriezer.
  Verdeel de andijvie in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de andijvie invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je andijvie rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je andijvie het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de andijvie eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van andijvie is 2 minuten.

Kun je slappe andijvie nog eten?
Ja, je kunt andijvie nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de andijvie bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je andijvie blancheren?
Ja, andijvie kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de andijvie even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 minuten.

Waar kun je andijvie het beste bewaren?
Om andijvie zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je andijvie gekookt bewaren?
Gekookte andijvie kun je 1 tot 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor andijvie? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van andijvie? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van andijvie met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de andijvie dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *