Groenten bewaren

Groenten bewaren, waar en hoe doe je dat nou het beste? In Nederland zijn we dol op groente. De laatste jaren zijn we steeds meer groentes gaan eten. Met name paprika en broccoli worden veel gegeten, maar ook steeds meer groenten als courgette, prei, ui en aubergine worden steeds meer gegeten. Omdat we steeds meer recepten online vinden, durven we ook meer te experimenteren met groente. Maar het meer eten van groentes roept ook een vraag op: Hoe kun je groente het best bewaren?

Groente bewaren

Groenten bewaren

We gaan met z’n allen dus steeds meer groenten eten. Met name verse groenten worden steeds populairder. Om jou te helpen bij het beter bewaren van de verschillende groenten, hebben we voor jou op een rijtje gezet hoe en waar je dit het beste kunt doen. Er zijn natuurlijk veel verschillende groenten en per groente verschilt het nogal hoe en waar je deze het beste kunt bewaren. Ben je op zoek naar het bewaren van een bepaalde groente? In onze online bewaarwijzer kun je alle soorten groenten vinden. Bovendien vind je hier allerlei tips rondom de houdbaarheid en het bewaren van deze groente.

Verschillende soorten groenten bewaren

Omdat er zoveel soorten groente zijn, is het lastig zeggen waar je deze producten allemaal moet bewaren. Bovendien kun je verschillende soorten groente kopen:

 • Verse groente
 • Voorgesneden groente
 • Groente uit blik of pot
 • Groente uit de vriezer.

In de houdbaarheid van groente en het bewaren van de verschillende soorten groentes zit daarom ook nogal een verschil.

Hoe lang kun je groenten bewaren?

Hoe lang zijn groente houdbaar? De houdbaarheid van groente verschilt per soort. Daarom is het belangrijk om ook per groente goed te bekijken hoe lang het houdbaar is. Bovendien verschilt het ook hoe de groente gekocht wordt. Verse broccoli is langer houdbaar dan voorgesneden broccoli roosjes. Maar broccoli uit de diepvries is nog weer langer houdbaar. Dit verschil geldt eigenlijk voor alle soorten groente. In de online bewaarwijzer kun je per groentesoort vinden hoelang ze houdbaar zijn en waar je ze het beste kunt bewaren.

Waar groenten bewaren?

Grofweg kun je groenten op 4 verschillende plekken bewaren:

 1. Koelkast
 2. Voorraadkast
 3. Fruitschaal
 4. Diepvries

Per groente en groentesoort verschilt het waar je deze het beste kunt bewaren. Vaak geldt wel als regel:
“Kijk goed waar de groente in de supermarkt bewaard lag en leg hem hier thuis ook weer neer”.

Als je iets uit de diepvries koopt, is het vanzelfsprekend dat je het ook thuis weer in de diepvries legt. Maar dit geldt eigenlijk ook voor alle andere groenten die je koopt. Koop je iets uit de koeling in de supermarkt? Leg het dan ook thuis in de koelkast. Op deze manier bewaar je de groente het beste.

Geen houdbaarheidsdatum op groenten

Op verse groente staat geen houdbaarheidsdatum. Dit heeft er mee te maken dat dit in Nederland niet verplicht is. Dit geldt ook voor fruit. Bovendien heeft verse groente geen etiket waar de datum op gezet kan worden. Op diepvriesgroente, groente uit pot/blik of op voorgesneden groenten vind je wel een houdbaarheidsdatum. Het gaat dan vaak wel om een THT-datum. Deze “tenminste houdbaar tot datum” zegt niets over de voedselveiligheid van een product, maar gaat over de kwaliteit. Na deze datum kan de kwaliteit van de groente dus achteruitgaan, maar is het nog wel veilig om te eten. Wil je bepalen of groente nog goed is? Gebruik dan je zintuigen.

 1. Kijk of het product niet beschimmeld is of verkleurd is. We kennen allemaal wel sla die bruin wordt of een groentepakket dat verkleurd. Gooi het product dan weg.
 2. Ruik of de groente niet vreemd ruikt. Zit er een vreemde geur aan? Gooi het dan weg.
 3. Proef: neem aan hapje van het product. Smaakt het vreemd? Spuug het dan uit en gooi de groente weg.

Groenten, wel of niet in de koelkast?

Tussen de verschillende soorten groenten zit vanzelfsprekend verschil. Sommige groente kun je beter wél in de koelkast bewaren, andere daarentegen juist niét. Om jou te helpen hebben we onderstaand overzicht gemaakt waarin je in één oogopslag meteen ziet welke groenten in de koelkast bewaard moeten worden.

Wel in de koelkast bewarenNiet in de koelkast bewaren
SlaTomaten
AndijvieCourgette
BroccoliAubergine
BloemkoolPaprika
SpruitenWortel en winterpeen
Voorgesneden groentenKomkommer
SperziebonenAardappelen
ChampignonsUi
Rode koolKnolselderij
SpitskoolBieten
Groene koolPastinaak
Welke groenten horen in de koelkast

Dan zijn er ook nog producten die je soms wel, en soms niet in de koelkast moet bewaren. Neem nou de avocado. Als een avocado rijp is, kun je hem in de koelkast leggen. Dit stopt het rijpingsproces en zo gaat je avocado minder snel rotten. Dit geldt voor meerdere groenten. Zijn ze rijp? Dan kun je ze in de koelkast leggen om ze langer te bewaren en te voorkomen dat ze doorrijpen.

*Een ezelsbruggetje voor welke groente wel en niet in de koelkast horen: Wintergroenten en vruchtgroenten doe je niet in de koelkast. Voorgesneden groenten, bladgroenten en koolgroenten bewaar je wel in de koelkast.

*Is het heel warm weer? Boven de 25 graden kun je groenten vaak het beste in de koelkast bewaren. Dan wordt het ook voor groenten veel te warm.

Verse groenten bewaren

Hoe bewaar je verse groente? Steeds meer mensen kiezen verse groenten boven groente uit blik. Sommige groenten kun je het best zo snel mogelijk opmaken. Andere groenten blijven nog best een behoorlijke tijd goed nadat je ze gekocht hebt. Maar hoe bewaar je verse groente zodat de kwaliteit het beste blijft? Door bovenstaand schema weet je al welke groente in de koelkast horen en welke niet. Bovendien kun je verse groenten het best bewaren:

 • In hun originele verpakking (als deze eromheen zat).
 • Leg groente in de groentelade.
 • Droog groenten goed af voor je ze in de koelkast legt (of erbuiten).
 • Leg groentes niet bij het fruit, maar gebruik een aparte bak voor je groenten.

Door verse groenten op de juiste plek te bewaren, blijven je groenten langer goed, wordt de houdbaarheid langer en blijft de kwaliteit het beste.

Gesneden groenten bewaren

Heb je gesneden groenten in huis? Het kan dan gaan om zelf gesneden groenten of om groenten die je al gesneden gekocht hebt. Maar waar bewaar je gesneden groenten? Nou dat is eigenlijk heel simpel: Deze bewaar je altijd in de koelkast. Heb je slechts een deel van de gesneden groenten gebruikt? Zorg dan dat je de restjes goed afdekt en snel opmaakt. Bewaar ze zoveel mogelijk in de originele verpakking.

Groentepakket bewaren

Heb je een groentepakket gekocht en wil je deze bewaren? Of het nou gaat om een bami-groentepakket, een nasi-groentepakket of een macaroni of spaghetti groentepakket, je kunt deze het beste in de koelkast bewaren. Je kunt een groentepakket niet buiten de koelkast bewaren. Op groentepakketten vind je vaak een “tenminste houdbaar tot” datum. Dit betekent dat je ze na deze datum niet meteen hoeft weg te gooien. Als er een “te gebruiken tot” datum op staat moet dit wel. Groentepakketten kun je eenvoudig controleren op hun versheid. Als de groenten verkleuren, slap worden, schimmelen of zuur ruiken zijn ze niet meer goed.

Diepvriesgroente bewaren

Diepvriesgroenten bewaar je het beste, niet echt verrassend, in de diepvries. De meeste diepvriesgroenten zijn ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer. Leg je ze uit de vriezer, dan kun je ze ongeveer nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het jaar in de vriezer gaat de kwaliteit van de groenten achteruit. Bovendien gaan er dan voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen verloren.

Groente in de groentelade

Groente bewaar je zoals gezegd in de groentelade. Maar waarom moet groente in de groentelade? Er zijn meerdere redenen waarom je groentes in de groentelade moet bewaren. Allereerst omdat het onderin de koelkast is, en daar is het het koudst. Ten tweede is de vochtregulatie het beste in de groentelade. Ook dit vinden groentes heerlijk. Groenten die niet zo van kou en vocht houden leg je daar uiteraard niet neer (bijvoorbeeld champignons). Tenslotte moet je groente (en fruit) niet tegen elkaar leggen in de groentelade. Dit vinden ze niet zo fijn en hierdoor gaan ze vaak eerder schimmelen/bederven.

Groente invriezen om te bewaren

Je kunt ook zelf groenten invriezen. Je komt misschien de term wel eens tegen: blancheren. In “gewone” taal is dit “even koken”. Dit doe je om ervoor te zorgen dat bepaalde enzymen in de groenten gestopt worden. Hierdoor gaat de groente anders verkleuren, wordt het slap en gaat er ook smaak verloren. Doe de groente voor je deze invriest dus een paar minuutjes in een pan met kokend water.

Restjes groenten gebruiken

Wat kun je doen met restjes groenten? Iedereen heeft het wel eens, groenten die zijn overgebleven. Het is natuurlijk onwijs zonde om dit zomaar weg te gooien. Daarom hebben we vijf tips “wat te doen met overgebleven groenten”:

 1. Gebruik het in een soep. Bijna alle restjes groenten kun je wel in een heerlijke groentesoep gebruiken.
 2. Maar van je overgebleven groenten zelf een groentepakket en maak hier een lekker gerecht van. Een paar groenten, wat aardappeltjes en stukjes kip. Wat lekkere kruiden eroverheen en je hebt zo een heerlijke maaltijd.
 3. Maak een wokgerecht met de restjes groenten uit je koelkast. Doe er een lekker woksausje doorheen, wat vlees of vis en eet er wat mie of rijst bij. Zo heb je in een mum van tijd een prachtige maaltijd op tafel van je restjes.
 4. Gooi het door een omelet. Er zijn weinig dingen die niet door een omelet kunnen. Bovendien hartstikke gezond!
 5. Doe je groente door een salade. Restjes groenten kun je ook prima door je salade gooien.

Tips om groenten te bewaren

Tenslotte hebben we voor jou nog wat tips op een rijtje gezet zodat je groenten altijd op de juiste manier bewaard:

 1. Bekijk goed welke groenten wél en welke niét in de koelkast thuishoren.
 2. Leg groenten altijd in de groentelade van de koelkast.
 3. Houd groenten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen voor de groente.
 4. Bedenk voor je groenten gaat kopen wanneer je deze nodig hebt Hoe langer je ze in huis hebt, hoe groter de kans op het bederven van de groenten. Dit is natuurlijk zonde.
 5. Check voor je boodschappen gaat doen even wat je nog in huis hebt.
 6. Gebruik restjes groenten in een soep, omelet, wokgerecht of salade.
 7. Bewaar groenten bij de juiste temperatuur.
 8. Leg groenten niet tegen elkaar aan als je ze bewaart.
 9. Kies vaker voor verse groenten dan voorgesneden groenten. Verse groentes zijn langer houdbaar dan voorgesneden groentes.
 10. Maak je koelkast en de groentelade regelmatig goed schoon. Een schone koelkast houdt producten langer goed.
 11. Kies ook eens voor groente uit pot/blik of de diepvries. Deze blijven vaak langer goed en zijn in veel gerechten ook prima te gebruiken.
 12. Leg onder in de groentelade een stukje keukenpapier om eventuele sappen op te vangen.
 13. Houd groenten en fruit zoveel mogelijk aan de tros. Dan blijven ze langer goed.
 14. Doe champignons in een papieren zak en leg ze niet in de groentelade.
 15. Heb je sla in huis? Doe er dan een stukje keukenpapier bij. Hierdoor blijft de sla langer goed en mooi omdat het vocht wordt opgenomen.
 16. Aardappels bewaren? Doe er een appel bij. Dit gaat het spruiten van de aardappels tegen.
 17. Laat groenten die buiten de koelkast horen daar rijpen. Worden ze te rijp? Leg ze dan wél in de koelkast.
 18. Een simpel ezelsbruggetje welke groenten wel en niet in de koelkast horen: Vruchtgroenten en wintergroenten horen niet in de koelkast. Blad en koolgroenten wel.
 19. Varieer met je groenten voor een goed voedingspatroon en een gezond dieet.
 20. Durf ook eens nieuwe gerechten uit te proberen met restjes groenten die je nog in huis hebt.

Verschillende soorten groenten bewaren

Lees meer over verschillende soorten groenten bewaren:

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.