Categorieën
Gevogelte

Gevogelte bewaren

Gevogelte bewaren: Hoe kun je gevogelte het best bewaren? En wat valt er eigenlijk onder gevogelte? In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van gevogelte. Ook leggen we uit welke soorten gevogelte er zijn. Bovendien vertellen we hoe je gevogelte het beste kunt invriezen en ook weer ontdooien. Er zijn veel verschillende soorten gevogelte. Om duidelijk te scheppen over het bewaren van gevogelte en de houdbaarheidsdatum zetten we in dit artikel alles voor jou op een rijtje.

Gevogelte bewaren

Wat is gevogelte?

Om gevogelte goed te kunnen bewaren leggen we eerst uit wat gevogelte precies is. Er zijn verschillende soorten gevogelte. Een lijst met voorbeelden van soorten gevogelte:

  • Kalkoen
  • Eend
  • Duif
  • Gans
  • Struisvogel
  • Emoe
  • Parelhoen
  • Fazant
  • Patrijs
  • Kwartel

Over het algemeen worden deze soorten gevogelte in Nederland niet super veel gegeten. Sommige soorten gevogelte kom je nog wel eens tegen op de menukaart van een restaurant. Ook kalkoen (filet) is iets wat je vaak nog wel in de supermarkt tegenkomt. In de Verenigde Staten is kalkoen een bekend gerecht met Thanksgiving. In Duitsland wordt met kerst vaak gans gegeten. Bij ons in Nederland is dit (nog) niet zo, maar ook hier worden deze soorten gevogelte steeds populairder.

Houdbaarheidsdatum gevogelte

Er zijn dus verschillende soorten gevogelte. Wij hebben voor de meest gegeten soorten op een rijtje gezet hoe lang je deze kunt bewaren in zowel de koelkast als de vriezer. In onderstaande tabel vind je de houdbaarheidsdatum van gevogelte:

GevogelteBewaren in de koelkastBewaren in de vriezer
Fazant2 dagen3 maanden
Struisvogel2 dagen3 maanden
Struisvogelbiefstuk2 dagen3 maanden
Kalkoen2 dagen3 maanden
Kalkoenfilet3-5 dagen3 maanden
Patrijs2 dagen3 maanden
Eend2 dagen3 maanden
Eendenborst2 dagen3 maanden
Houdbaarheidsdatum gevogelte: Hoelang kun je gevogelte bewaren

Zoals je ziet is het meeste gevogelte kort houdbaar in de koelkast. In de vriezer kun je gevogelte 3 maanden bewaren.

Gevogelte bewaren

Hoe kun je gevogelte het best bewaren? Bewaar gevogelte altijd goed afgedekt in de koelkast. De temperatuur van de koelkast moet ongeveer 4 graden Celsius zijn. Let wel goed op dat er geen vocht en sappen uit het gevogelte lekker. Bij vlees en gevogelte kan dit het geval zijn. Je wilt natuurlijk niet dat deze sappen (met bacteriën) op andere producten in je koelkast terecht komen. Wil je gevogelte langer bewaren? Dat kan, doe het dan in de vriezer. Bewaar gevogelte altijd in de originele verpakking of afgedekt.

Gevogelte bewaren in koelkast

Je moet gevogelte altijd gekoeld bewaren. Dit doe je het beste in de koelkast. Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat. Dit is rond de 4 °C. Als je gevogelte in de koelkast wilt bewaren moet je rekening houden met:

  • De juiste temperatuur van de koelkast (4 °C).
  • Zorg ervoor dat het goed is afgedekt.
  • Leg onbereid gevogelte nooit naast als bereide producten.
  • Maak je koelkast regelmatig schoon.
  • Gevogelte blijft 2 dagen goed in de koelkast.
  • Neem geen risico met de houdbaarheidsdatum van gevogelte.

Gevogelte bewaren in diepvries

Wil je gevogelte langer bewaren? Dan kun je ervoor kiezen om gevogelte in te vriezen. Door gevogelte in te vriezen kun je het ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Ga je gevogelte invriezen, houd dan rekening met het volgende:

  • Zorg voor de juiste temperatuur van de diepvries (-18 °C)
  • Doe gevogelte in speciale diepvries zakjes of bakjes.
  • Ontdooi je vriezer regelmatig. Veel ijsvorming zorgt ervoor dat je vriezer minder goed werkt en ook sneller kapot gaat.
  • Gevogelte kun je ongeveer 3 maand in de vriezer bewaren.
  • Als gevogelte vreemd ruikt na het invriezen, gooi het dan weg.
  • Gevogelte invriezen is een goede manier om gevogelte langer te bewaren. Maar ook hiervoor geldt: het blijft niet eeuwig goed. Neem geen risico met de houdbaarheidsdatum van gevogelte.

Gevogelte ontdooien

Heb je gevogelte ingevroren en wil jet het weer ontdooien? Je kunt gevogelte het beste ontdooien door het 24 uur van tevoren in de koelkast te leggen. Hierdoor ontdooit je gevogelte langzaam. Door het langzaam te ontdooien blijft de kwaliteit van gevogelte het beste en blijven sappen bewaard. Veel mensen leggen ingevroren producten op het aanrecht bij kamertemperatuur. Dit zorgt er wel voor dat producten uitdrogen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeten bent om het gevogelte uit de vriezer te halen. Kleine stukken gevogelte kun je eventueel in de magnetron ontdooien. Wij raden echter wel af om dit met een groot stuk gevogelte te doen. Dit omdat de buitenkant dan al bijna gaar is, terwijl de binnenkant nog bevroren is.

  • Is gevogelte bedorven?

Wil je weten of gevogelte nog goed is? Bij gevogelte kun je op een aantal zaken afgaan om te kijken of het niet bedorven is:

  1. Gevogelte verkleurd: de kleur van het gevogelte wordt iets grijzer of grauwer.
  2. Gevogelte ruikt vreemd: als gevogelte vreemd ruikt, gooi het dan weg.
  3. Kijk of het gevogelte niet plakkerig en uitgedroogd is. Is dit wel het geval? Dan is het gevogelte niet goed meer.
  4. Heb je gevogelte in de diepvries bewaard? Ook dan gaat het na verloop van tijd vreemd en vies ruiken.

Is gevogelte vlees?

Ja, gevogelte valt onder vlees. Bij gevogelte hebben we het echter wel vaak over wit vlees. Het vlees van andere dieren zoals koeien, schapen, geiten en varkens wordt daarentegen vaak rood vlees genoemd.

Is kip vlees of gevogelte?

Nou, eigenlijk geen van beiden. In de wereld van het koken wordt kip vaak niet gezien als gevogelte. Kip en gevogelte worden vaak gezien als wit vlees. Daarom hebben we het bij gevogelte ook niet over kip. Wat wel onder de soorten gevogelte valt leggen we voor je uit.

Bewaartips gevogelte

Wij hebben voor jou alle bewaartips van gevogelte op een rijtje gezet:

  • Bewaar gevogelte altijd gekoeld bij een temperatuur van 4 °C.
  • Dek gevogelte altijd goed af als je het bewaart.
  • Gevogelte langer bewaren? Vries het dan in bij een temperatuur van -18 °C.
  • Gevogelte is in de koelkast ongeveer 2 dagen houdbaar.
  • In de vriezer kun je gevogelte ongeveer 3 maanden bewaren.
  • Wil je ingevroren gevogelte ontdooien? Doe dit dan langzaam. Zo blijft het vlees van gevogelte van de beste kwaliteit en droogt het niet uit. Leg het een dag van tevoren uit de vriezer en in de koelkast.
  • Neem geen risico met gevogelte: ruikt het raar, ziet het er vreemd uit of twijfel je over de houdbaarheid van gevogelte? Gooi het dan weg.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.