Categorieën
Fruit

Fruit bewaren

Fruit bewaren, hoe doe je dat het beste? Fruit, we zijn er (bijna) allemaal wel dol op. Iedereen weet dat het gezond is om af en toe een stuk fruit te eten. Of dit nou een banaan of een mandarijn is, of een bakje aardbeien of wat gesneden meloen. Fruit is er eigenlijk in alle soorten en maten. Maar fruit is niet alleen maar gezond. Het is ook nog eens hartstikke lekker. Bovendien zit fruit boordevol vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Maar hoe kun je fruit nu het beste bewaren zodat de kwaliteit van het fruit het beste blijft? Daarom vertellen we jou in dit artikel alles over het bewaren van fruit.

Fruit bewaren

Fruit bewaren

Fruit bewaren, hoe moet dat nou? Moet fruit in de koelkast of juist niet? Omdat we begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet hebben we voor jou uitgezocht hoe je fruit het beste kunt bewaren. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten fruit en voor iedere fruitsoort gelden andere bewaaradviezen. Daarom vertellen we jou hoe je iedere fruitsoort het beste kunt bewaren.

Soorten fruit bewaren

Er zijn verschillende soorten fruit. Zo kun je vers fruit halen zoals een appel of een banaan. Ook vind je tegenwoordig veel voorgesneden fruit in de supermarkten. Bijvoorbeeld bakjes met gemengd fruit of bakjes gesneden meloen. Deze bakjes met gesneden fruit kun je minder lang bewaren dan vers fruit. Vaak staat er ook een houdbaarheidsdatum op de bakjes.

Hoelang kun je fruit bewaren?

Hoelang kun je fruit bewaren? Dit verschilt nogal per fruitsoort. Zo is gedroogd fruit bijna onbeperkt houdbaar terwijl voorgesneden fruit vaak maar een paar dagen goed blijft. Over het algemeen kun je rekening houden met:

Fruit in de koelkast bewaren

 • Perzik (3-7 dagen)
 • Nectarine (3-7 dagen)
 • Kiwi (1-3 weken)
 • Appel (2-4 weken)
 • Banaan (2-4 weken)

Waar fruit bewaren?

Het verschilt nogal welke fruitsoort je waar moet bewaren. Daarom kun je het product het beste even in de bewaarwijzer opzoeken. Er zijn namelijk veel verschillende soorten fruit. Bovendien is fruit vaak ook te koop in verschillende vormen. Zo heb je:

 • Vers fruit (appel, banaan, mandarijn, citroen, etc).
 • Gesneden fruit (bakjes met voorgesneden meloen, gemixt fruit, etc).
 • Gedroogd fruit (zoals gedroogde mango, gedroogde aardbeien, etc).
 • Diepvries fruit (zoals diepvries frambozen, aardbeien of bramen).
 • Fruit in blik (bijvoorbeeld ananas, aardbeien of kersen in blik).
 • Exotisch fruit (zoals mango, meloen, banaan, citroen, of limoen)

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Welke fruitsoorten horen in de koelkast en welke niet? Het is logisch dat exotische fruitsoorten (bijvoorbeeld ananas, mango, citroen, limoen en meloen) niet van kou houden. Ze worden namelijk in de warmte geteeld. Deze fruitsoorten horen daarom niet in de koelkast. Andere fruitsoorten kun je prima in de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld appel, druiven, peer of aardbeien moeten wel in de koelkast bewaard worden. In onderstaand schema zie je in één oogopslag of je het fruit wel of niet in de koelkast hoort te bewaren.

Wel in de koelkastNiet in de koelkast
AardbeienAnanas
AppelsBanaan
AbrikoosCitroen
BessenGuave fruit
DruivenGrapefruit
FrambozenLimoen
KersenMandarijn
KiwiMango’s
PerenMeloen
PerzikPruimen
NectarinesSinaasappels
Welk fruit hoort in de koelkast en welk fruit niet

*let op: het gaat hierbij wel om vers fruit, gesneden fruit kun je het beste altijd wel in de koelkast bewaren.

Vers fruit bewaren

Hoe moet je vers fruit bewaren? Onder vers fruit verstaan we fruit wat je zo uit de schappen koopt bij de supermarkt of de groenteboer. Bijvoorbeeld gewoon een appel of een banaan. Per fruitsoort is de houdbaarheid van fruit verschillend. Om de houdbaarheid van jouw fruitsoort te bepalen kun je het beste even in onze bewaarwijzer kijken. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, kun je fruit prima in de koelkast bewaren. Dit geldt echter niet voor al het fruit. Kijk daarom even in het schema of je fruit wel of niet in de koelkast moet bewaren.

Gesneden fruit bewaren

Onder gesneden fruit verstaan we fruit dat al gesneden is en in bakjes zit. Je kunt het gesneden kopen, maar ook zelf gesneden hebben. Het gaat wel om vers gesneden fruit bewaren, dus niet ingeblikt gesneden fruit. Gesneden fruit is het minst lang houdbaar. Gesneden fruit, ongeacht om wat voor fruit het gaat, bewaar je dus altijd in de koelkast. Op het gesneden fruit staat vaak een THT-datum. Na deze “tenminste houdbaar tot” datum op fruit moet je zelf kijken of het nog goed is. Is het fruit verkleurd of aan het schimmelen? Dan is het tijd om het weg te gooien. Ruikt het vreemd? Gooi het dan ook weg. Als fruit zacht wordt maar nog niet schimmelt kun je dit nog prima gebruiken. Doe het door de yoghurt, gebruik het in een smoothie of maak er bijvoorbeeld bananenbrood van.

Gedroogd fruit bewaren

Gedroogd fruit kun je heel lang bewaren. Dit komt omdat het gedroogd is en er dus geen vocht bij kan komen. Hierdoor kan het niet snel bederven. Bewaar gedroogd fruit in de voorraadkast. Zorg er wel voor dat het gedroogd fruit goed afgesloten en op een donkere plek bewaard wordt. Als het gedroogde fruit begint te verkleuren is het niet meer goed en kun je het gedroogde fruit het beste weggooien. Gedroogd fruit hoef je niet in de koelkast te bewaren. Ook kun je gedroogd fruit niet zo goed invriezen.

Diepvriesfruit bewaren

Bij diepvriesfruit gaat het om diepvries fruit dat je in de supermarkt koopt, óf om fruit wat je zelf invriest. Diepvriesfruit kun je heel lang bewaren. Het is zeker wel een jaar houdbaar en bovendien staat er een THT-datum op het diepvriesfruit. Haal je het fruit eruit en leg je het in de koelkast? Dan is het ongeveer een week houdbaar. Houd er wel rekening mee dat het fruit dan zacht kan worden en eigenlijk alleen nog maar geschikt is om ergens doorheen te doen. Heb je zelf fruit ingevroren? Ook dit kun lang bewaren. Ook zelf ingevroren fruit kun je ongeveer een jaar bewaren. Zet altijd duidelijk de datum op het ingevroren fruit zodat je weet wanneer je het ingevroren hebt. Zo weet je precies hoelang je jouw ingevroren kunt bewaren.

Fruit in blik bewaren

Dan is er ook nog fruit in blik. Fruit in blik in (bijna) onbeperkt houdbaar. Het blik moet dan nog wel dichtzitten. Op fruit uit blik staat een “tenminste houdbaar tot” datum. Dit betekent dat de kwaliteit van het fruit uit blik in ieder geval tot deze datum goed is. Maar ongeopend blijft het ook jaren na deze THT-datum nog goed. Staat het blik bol? Gooi het dan weg. Ook als het blik lek is, geopend is, of ingedeukt is kun je het blik het beste niet bewaren. Dit zijn tekenen dat het fruit in blik niet meer goed is. Maar hoelang kun je fruit in blik geopend bewaren? Nou, niet zo lang. Fruit uit blik dat geopend is kun je ongeveer maar 2 dagen in de koelkast bewaren. Hierna gaat het fruit verkleuren en is het niet meer lekker. Gebruik altijd je zintuigen: Kijk, ruik en proef of fruit uit blik nog goed is.

Uien bij fruit bewaren

We horen en zien het vaak: uien die bij het fruit bewaard worden. Uien die bij fruit op de fruitschaal liggen is een veelgemaakte fout bij het bewaren van fruit. Uien nemen namelijk eenvoudig vocht op en gaan dan rotten. En fruit bevat precies het vocht waar de uien naar op zoek zijn. Zeker in de buurt van citrusvruchten vinden uien het niet fijn. Wat wél kan is een appel bij uien leggen. Appels produceren namelijk ethyleengas en dit zorgt er dan weer voor dat uien minder snel gaan rotten.

Fruit bewaren zonder fruitvliegjes

Met name in de zomer is het heel vervelend: fruitvliegjes. En dan vooral rondom het fruit dat juíst in de zomer zo lekker is. Geen ramp! Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je fruit kunt bewaren zonder fruitvliegjes:

 1. Lok de fruitvliegjes met iets anders. Bijvoorbeeld een bodempje rode wijn. Fruitvliegjes zijn er helemaal wild van en zullen dus eerder daarop afkomen.
 2. Zet een basilicumplantje of een beetje lavendel in je keuken in de buurt van het verse fruit. Fruitvliegjes houden hier namelijk niet van.
 3. Zorg voor een schone keuken en maak deze schoon met schoonmaakmiddel wat niet naar fruit ruikt (bijvoorbeeld eucalyptus).
 4. Ook knoflook, salie, kruidnagel en dille vinden fruitvliegjes helemaal niets. Pas wel op dat je fruit niet naar de kruiden gaat ruiken/smaken.
 5. Zet een ventilator op je fruitschaal. Oké, toegegeven, niet de meest praktische tip. Maar het helpt wel!
 6. Doe wat citroenen in een bakje met water. Fruitvliegjes komen hier dan op af in plaats van je verse fruit.
 7. Net zoals de vorige tip kun je ook een bakje met azijn en afwasmiddel neerzetten.
 8. Bewaar fruit zoveel mogelijk in de koelkast.
 9. Gebruik een anti-fruitvlieg netje. Deze zijn vaak in de supermarkt te koop en liggen meestal in de buurt van het fruit. Deze netjes tegen fruitvliegjes houden de vliegen op afstand.
 10. Zorg ervoor dat je het fruit goed wast en niet te lang laat liggen.

Fruit in de groentelade

Fruit in de groentelade bewaren, kan dat? Jazeker, dit kan. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we voor jou even uitgezocht hoe je het beste fruit in de groentelade kunt bewaren. Onder in de koelkast is de temperatuur het laagst, dit is in de groentelade. Daarom is deze la uitermate geschikt voor fruit. Om fruit nog beter in de groentelade te bewaren kun je:

 • Leg een stukje keukenpapier onder in de groentelade. Dit neemt eventuele sappen uit groente en fruit op. Dit zorgt ervoor dat het fruit minder snel bederft.
 • Leg fruit in de groentelade niet tegen elkaar aan. Door de verschillende soorten fruit uit elkaar te bewaren bederft het minder snel.
 • Doe fruit in een papieren zak en niet in plastic. In plastic kan fruit niet ademen en zal het sneller bederven.
 • Leg fruit niet “nat” in de koelkast. Soms is de buitenkant van fruit een beetje vochtig geworden en dit zorgt ervoor dat fruit sneller rot wordt.

Tips fruit bewaren

Om jou nog meer op weg te helpen bij het goed bewaren van je fruit hebben we wat tips op een rijtje gezet om jouw fruit zo lang mogelijk vers en goed te houden. Tips om fruit te bewaren:

 1. Bewaar zo min mogelijk fruit dat gesneden is. Gesneden fruit bederft sneller dan fruit dat nog “heel” is.
 2. Droog je fruit goed. Als je fruit droogmaakt voor je het bewaart, gaat het minder snel rotten. Vocht zorgt voor meer bederf.
 3. Doe fruit niet in plasticzakjes, maar laat het ademen.
 4. Haal rotte stukjes uit het fruit. Bijvoorbeeld bij een bakje aardbeien. Eén rotte aardbei betekent nog niet dat al het fruit niet meer goed is. Maar gooi wel zo snel mogelijk de bedorven stukje weg. Anders gaat de rest ook sneller rotten.
 5. Bewaar fruit bij de juiste temperatuur.
 6. Bewaar fruit op de juiste plek. Sommige fruitsoorten moeten in de koelkast, andere juist weer niet.
 7. Let op welke fruitsoorten je naast elkaar legt. Zo kan je een banaan of appel beter niet naast een avocado leggen.
 8. Gebruik de groentelade goed. Leg een stukje keukenpapier onderin om sappen uit het fruit tegen te gaan.
 9. Eet je fruit op. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar koop alleen wat je ook snel op eet. Zo voorkom je voedselverspilling.
 10. Maak je koelkast regelmatig schoon!

Houdbaarheid van fruit

De houdbaarheid van fruit is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kunnen we niet altijd met zekerheid zeggen of jouw product nog houdbaar is. Gebruik daarom altijd je zintuigen: Kijk, ruik en proef of een product nog goed is. Twijfel je? Gooi het product dan altijd weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.