Categorieën
Fruit

Druiven bewaren – Hoelang zijn druiven houdbaar?

Hoe kun je druiven het beste bewaren? En hoe lang zijn druiven houdbaar? Op druiven staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de druiven nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op druiven geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of druiven nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste druiven uit kunt kiezen in de winkel.

Druiven bewaren

Hoelang zijn druiven houdbaar?

Blauwe druiven, rode druiven, paarse druiven, groene druiven of pitloze druiven… Er zijn tegenwoordig bijna het hele jaar door allemaal verschillende soorten druiven te koop. Ik heb mezelf aangeleerd om, in plaats van chips, een bakje druiven te eten. Ook tijdens het werk pak ik er regelmatig een schaaltje druiven bij. Druiven zijn makkelijk te eten, lekker zoet en bovendien ook nog eens hartstikke gezond.

Druiven komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Daar werden druiven al bijna 8.000 jaar geleden geteeld en gegeten. Mede doordat je de druif voor allerlei dingen kunt gebruiken werd de druif vroeger ook wel als “superfood” gezien.

Enkele bekende varianten van druiven zijn Bianca druif, Summer Sweet druif, Boskoop Glory druif, Palatina druif (wit), Fanny druif, Black Alicante druif, Sultana druif, Thompson Seedless, Red Globe, Concord en Muscat druif.

Maar hoelang zijn druiven houdbaar en wat is de beste manier om druiven te bewaren?

Je kunt druiven het beste in de koelkast bewaren.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je druiven bewaren, maar dan zijn druiven minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang druiven houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum druiven

Bewaarwijze  druivenHoelang houdbaar
In de koelkasteen week
Op de fruitschaal3 tot 4 dagen
In het voorraadhok (donker en koel)3 tot 4 dagen
Gesneden druiven (gesneden druiven)2 dagen
In de vriezer8 tot 12 maanden

Omdat op druiven geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van druiven verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de druiven al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de druiven nog houdbaar zijn.

Druiven bewaren

Je kunt druiven het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je in de groentelade van de koelkast.

Je kunt druiven zowel in de koelkast als op de fruitschaal bewaren. In de koelkast zijn druiven dubbel zo lang houdbaar dan buiten de koelkast. Zeker als er veel fruitvliegjes zijn raden we aan druiven in de koelkast te bewaren. Daarnaast zijn druiven uit de koelkast bij warm weer lekker verkoelend.

Druiven in de koelkast bewaren

 

Druiven invriezen

Haal de druiven van de tros als je ze gaat invriezen. Was ze eerst heel goed en laat ze vervolgens drogen op een schone theedoek. Leg de druiven een stukje van elkaar vandaan op een bordje of een bakplaat. Doe de druiven vervolgens een uur tot twee uur in de vriezer. Nu kun je de druiven bij elkaar in een bakje doen zonder dat ze aan elkaar gaan vriezen. Vergeet niet even een labeltje op de druiven te doen.

In de vriezer blijven druiven ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar.

Druiven invriezen

De beste druiven kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste druiven kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je druiven gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen druiven kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare druiven uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Kijk naar de kleur van de druiven. Bij groene druiven kies je in de winkel voor de druiven met een geelgroene kleur. Bij paarse druiven kies je voor een tros die een mooie donkere paarse kleur heeft. Bij rode druiven ga je voor duip rode druiven.
 2. Als druiven een beetje plakkerig zijn, kun je ze beter laten liggen. Ook druiven die er een beetje gerimpeld uitzien, kun je beter niet kiezen in de supermarkt. Ook als de stengels van de tros druiven een beetje dor of slap zijn, kun je beter andere druiven uitkiezen.
 3. Wil je goede druiven in de supermarkt kiezen, dan kies je mooie, volle en ronde druiven. Druiven verliezen namelijk vocht als ze over datum gaan. De druiven krimpen dan en verschrompelen.
Hoelang zijn druiven houdbaar

Hoe weet je of druiven niet meer goed zijn?

Bij druiven heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de druiven zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de druiven nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of druiven nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of druiven nog houdbaar zijn:
  Druiven die oud worden, veranderen van kleur. De druif wordt bruin als hij over datum is. Ook als er schimmel op de druiven komt, moet je hem weggooien. Er zit soms ook een wit laagje op druiven. Dit lijkt haast een beetje op ijs. Dit heet “bloei” en is juist een goed teken. De druif maakt dit zelf aan en zorgt ervoor dat de druiven geen vocht verliezen.
 2. De geur van bedorven of rotte druiven:
  Druiven die oud worden, veranderen van kleur. De druif wordt bruin als hij over datum is. Ook als er schimmel op de druiven komt, moet je hem weggooien. Er zit soms ook een wit laagje op druiven. Dit lijkt haast een beetje op ijs. Dit heet “bloei” en is juist een goed teken. De druif maakt dit zelf aan en zorgt ervoor dat de druiven geen vocht verliezen.
 3. De smaak van druiven
  Als druiven over datum zijn gaan ze een beetje zuur en bitter smaken. Ook zijn de druiven dan niet meer zo sappig. Deze signalen zijn een duidelijk teken dat je druiven beter weg kunt gooien.

Rotte of bedorven druiven gegeten?

Heb je rotte of bedorven druiven gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven druivenhebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven druiven? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van druiven met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de druiven nog goed is? Gooi de druiven bij twijfel weg. Als je bedorven druiven eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *