Categorieën
Sauzen en dressings

Zaanse mayonaise bewaren | Hoe lang is zaanse mayonaise houdbaar?

Zaanse mayonaise doet mij altijd aan m’n oma denken. Altijd als we patat gingen eten kwam daar de tube Zaanse mayonaise op tafel. Zij kocht het overigens niet alleen om de smaak, maar ook omdat het een kleine tube was en ze niet zoveel mayonaise gebruikte. Een ander voordeel is natuurlijk dat zo’n klein flesje Zaanse mayonaise niet veel ruimte in de koelkast in nam. Ook de smaak van Zaanse mayonaise maakte patat eten bij oma altijd speciaal.

Zaanse mayonaise wordt gemaakt door het familiebedrijf “van Wijngaarden” uit Wormerveer. Het wordt gemaakt van raapzaadolie, eigeel, water, mosterd en een beetje suiker en zout.

Maar hoe lang is zaanse mayonaise houdbaar? En hoe kun je zaanse mayonaise het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je zaanse mayonaise het beste kunt bewaren en zaanse mayonaise  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Zaanse mayonaise bewaren

Zaanse mayonaise bewaren

Als zaanse mayonaise gesloten is kun je de zaanse mayonaise in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je zaanse mayonaise geopend? Dan bewaar je zaanse mayonaise het beste in de koelkast. Als je zaanse mayonaise geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 3 maanden tot een jaar houdbaar.

Zaanse mayonaise is zó lekker dat je het eigenlijk altijd wel tot het einde kunt bewaren. Heb je toch een oude fles of pot Zaanse mayonaise? Bewaar deze dan bij voorkeur in de koelkast. Dan blijft Zaanse mayonaise het langste houdbaar.

Zaanse mayonaise kun je tegenwoordig in verschillende verpakkingen kopen. Waar vroeger alleen de bekende kleine tube Zaanse mayonaise te koop was, kun je Zaanse mayonaise tegenwoordig ook in pot kopen. Zorg er altijd voor dat je het dopje weer op de Zaanse mayo draait, of het deksel weer goed op de pot draait. Je wilt geen lucht bij de Zaanse mayonaise, dan droogt de mayo uit.

Zaanse mayonaise wordt vaak gegeten bij Patat met Zaanse mayonaise, een broodje makreel, door de salade, op de pizza, warme grillworst met Zaanse mayonaise, krieltjes met Zaanse mayonaise, bij de tosti en op je Club Sandwich.

Enkele bekende merken en soorten van zaanse mayonaise zijn: Zaanse pittige mayonaise, Zaanse kerrie mayonaise, Zaanse veganaise, halfvolle Zaanse mayonaise, yoghurt mayo, Zaanse truffelmayonaise, Zaanse knoflookmayonaise, Zaanse mosterd mayonaise, Zaanse pesto mayonaise, Zaanse piccallily mayonaise en natuurlijk de klassieke Zaanse mayonaise.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van zaanse mayonaise .

Hoe lang is zaanse mayonaise houdbaar?

Houdbaarheidsdatum zaanse mayonaiseHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar3 maanden tot een jaar
Zelfgemaakte zaanse mayonaise1 tot 2 weken in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of zaanse mayonaise nog goed is?

Heb je zaanse mayonaise in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde zaanse mayonaise bedorven of beschimmeld is, moet je de zaanse mayonaise natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of zaanse mayonaise nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op zaanse mayonaise.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over zaanse mayonaise in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de zaanse mayonaise.
  Normaal heeft Zaanse mayonaise een witte tot licht beige kleur. Het is een hele romige mayonaise. Heb je een knijpfles Zaanse mayonaise? Door het speciale spuitmondje krijgt de Zaanse mayonaise die speciale vorm.
  Als Zaanse mayonaise niet meer goed is, kun je dit allereerst zien aan de kleur. De Zaanse mayonaise wordt dan geel tot heel donker geel. Daarnaast kan Zaanse mayonaise er chemisch uit komen te zien. Bovendien kan Zaanse mayonaise uitdrogen en uiteindelijk zelfs gaan schimmelen.
 3. Ruik aan de zaanse mayonaise.
  Van Zaanse mayo die niet meer goed is komt een vieze, onaangename geur. De geur kan een extreem bitter en zuur zijn. Dat is een teken dat je de Zaanse mayonaise weg moet gooien.
 4. Proef een klein beetje van de zaanse mayonaise.
  Zaanse mayonaise die niet meer goed is gaat zuur smaken. Ook kan de smaak van Zaanse mayonaise die over datum is een beetje muf en droog zijn.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de zaanse mayonaise nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven zaanse mayonaise kun je ziek worden.

Tips zaanse mayonaise bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om zaanse mayonaise zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft zaanse mayonaise zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Verpak Zaanse mayonaise altijd luchtdicht. Controleer de verpakking van Zaanse mayonaise om te kijken of deze nog intact is. Als de verpakking gescheurd is of als er barsten inzitten dan is de Zaanse mayonaise minder lang houdbaar.
 2. Heb je een pot zaanse Mayonaise gekocht? Gebruik dan altijd een schone lepel om de mayo op te scheppen. Als je een vieze lepel gebruikt komen er veel bacteriën in de pot waardoor Zaanse mayonaise minder lang houdbaar is.
 3. Heb je een tube Zaanse mayonaise? Maak dan altijd de randen van de tube goed schoon nadat je hem gebruikt hebt. Zorg dat er geen restjes mayonaise aan de tube blijven zitten.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar zaanse mayonaise bovenin de koelkast.

Moet je zaanse mayonaise in de koelkast bewaren

Kun je zaanse mayonaise over datum eten?

Op zaanse mayonaise staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de zaanse mayonaise tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de zaanse mayonaise mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de zaanse mayonaise nog houdbaar is.

Kun je zaanse mayonaise invriezen?

Je kunt zaanse mayonaise niet invriezen. Je kunt Zaanse mayonaise niet invriezen. Als je Zaanse mayonaise namelijk gaat ontdooien, gaat de olie zich scheiden van de rest van de ingrediënten. De Zaanse mayo komt er dan heel vies en korrelig uit te zien. Hoewel het nog wel gewoon veilig is om te eten, is het dan niet meer lekker en ziet de mayonaise er bovendien niet heel smakelijk meer uit.

Kun je zaanse mayonaise invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *