Categorieën
Sauzen en dressings

Satésaus bewaren | Hoe lang is satésaus houdbaar?

Satésaus eten we in Nederland vaak bij de barbecue, met stokbrood of over de kipsaté. Ook gehaktballetjes in satésaus zijn hier populair. Saté is oorspronkelijk een Indonesisch en Maleisisch gerecht. Satésaus is dus eigenlijk de saus die over de saté heen gaat. Er zijn ontelbaar verschillende soorten satésaus. De satésaus die we hier kennen lijkt niet eens op de saus die in Indonesië over saté gegoten wordt.

Nederlandse satésaus wordt vaak gemaakt op basis van melk en pindakaas. Daar wordt soms nog een beetje ketjap en sambal aan toegevoegd. Sate-saus kun je tegenwoordig ook kant-en-klaar kopen. Deze satésaus hoef je alleen maar even in de magnetron op te warmen.

Maar hoe lang is satésaus houdbaar? En hoe kun je satésaus het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je satésaus het beste kunt bewaren en satésaus  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Satésaus bewaren

Satésaus bewaren

Als satésaus gesloten is kun je de satésaus in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je satésaus geopend? Dan bewaar je satésaus het beste in de koelkast. Als je satésaus geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.

Satésaus die nog dicht zit kun je prima in het voorraadhok bewaren. In de supermarkt staat satésaus ook niet in de koeling. Nadat je satésaus geopend hebt, zet je hem wel in de koelkast. Zorg dat je de satésaus goed afdekt. Doe de deksel weer op de emmer. Heb je het dekseltje van de satésaus niet meer? Doe er dan een stukje huishoudfolie overheen.

Als je satésaus hebt aangebroken, moet je hem altijd in de koelkast bewaren. Hoewel veel sauzen lang houdbaar zijn als ze geopend zijn, is satésaus dat zeker niet. Een bakje of emmer satésaus die geopend is kun je maar drie dagen in de koelkast bewaren.

Satésaus wordt vaak gegeten bij varkenssaté met satésaus, kipsaté met satésaus, gehaktballetjes in satésaus, gado gado met satésaus, nasi of bami met satésaus, noedels met satésaus, vega saté met satésaus, broodje warm vlees met satésaus, spruitjes met satésaus, patatje satésaus en zelfs spruitjes met satésaus.

Enkele bekende merken en soorten van satésaus zijn: Wijko satésaus, kant- en klare satésaus, Remia satésaus kant en klaar, Conimex milde satésaus, Calvé pinakaas satésaus, kipsate saus en satésaus hot.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van satésaus .

Hoe lang is satésaus houdbaar?

Houdbaarheidsdatum satésausHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar3 dagen
Zelfgemaakte satésaus3 tot 5 dagen in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of satésaus nog goed is?

Heb je satésaus in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde satésaus bedorven of beschimmeld is, moet je de satésaus natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of satésaus nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op satésaus.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over satésaus in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de satésaus.
  Normaal heeft satésaus een lichtbruine tot donkerbruine kleur. Het is een gladde, dikke saus. Er kunnen wat kleine stukjes in satésaus zitten.
  Als satésaus niet meer goed is komen er donkere stukken in de satésaus. Uiteindelijk kan ook satésaus zelfs gaan schimmelen.
 3. Ruik aan de satésaus.
  Van satésaus die niet meer goed is komt een vieze geur af. De satésaus gaat een beetje zuur ruiken als deze over datum is. De zurige geur van de satésaus komt doordat de saus op melkbasis gemaakt is.
 4. Proef een klein beetje van de satésaus.
  Satésaus die niet meer houdbaar is krijgt een muffe, bedorven smaak. Ook kan satésaus die over datum is een beetje zuur gaan smaken.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de satésaus nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven satésaus kun je ziek worden.

Tips satésaus bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om satésaus zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft satésaus zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Heb je zelf satésaus gemaakt en is de satésaus geschift? Je kunt geschifte satésaus nog gewoon eten. Het ziet er misschien wat minder lekker uit, maar je wordt er niet ziek van.
 2. Gebruik altijd een schone lepel om satésaus op te scheppen. Als je een vieze lepel gebruikt komen er bacteriën in de satésaus waardoor de saus aanzienlijk minder lang houdbaar is.
 3. Je kunt satésaus niet eindeloos opwarmen en weer afkoelen. Twee keer satésaus opwarmen kan prima, maar daarna is het toch echt wel klaar. Probeer daarom altijd de juiste portie satésaus in een pannetje of de magnetron te doen.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar satésaus in het midden van de koelkast.

Moet je satésaus in de koelkast bewaren

Kun je satésaus over datum eten?

Op satésaus staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de satésaus tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de satésaus mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de satésaus nog houdbaar is.

Kun je satésaus invriezen?

Je kunt satésaus niet invriezen. Natuurlijk kun je in principe satésaus wel invriezen. Toch raden wij het invriezen van satésaus af. Dit komt omdat de saus op basis van melk gemaakt wordt. Dat soort sauzen kun je beter niet in de vriezer bewaren. Bakjes satésaus uit de vriezer in de supermarkt zijn speciaal samengesteld om wél ingevroren te kunnen worden.

Kun je satésaus invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *