Categorieën
Sauzen en dressings

Ravigotte saus bewaren | Hoe lang is ravigotte saus houdbaar?

Ravigottesaus kennen we natuurlijk vooral van de kibbeling of een lekkerbek op de markt. De vraag “ravigottesaus of knoflooksaus” zal niemand onbekend zijn. Ook wij zijn dol op ravigottesaus bij de vis. Eens in de zoveel tijd lekker naar de markt voor een bakje kibbeling met ravigottesaus is toch echt wel vaste prik. ravigottesaus is een lichtzure saus die ontstaan is in de Franse keuken. Hoewel we hier in Nederland ravigottesaus vaak koud eten, wordt de saus in Frankrijk ook warm geserveerd.

ravigottesaus wordt gemaakt op basis van een vinigraite. Daaraan worden vervolgens kappertjes, bieslook, tuinkruiden en een gesnipperd uitje toegevoegd. Aan de saus zoals wij die in Nederland kennen wordt vaak ook mayonaise en mosterd toegevoegd.

Maar hoe lang is ravigotte saus houdbaar? En hoe kun je ravigotte saus het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je ravigotte saus het beste kunt bewaren en ravigotte saus  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Ravigotte saus bewaren

Ravigotte saus bewaren

Als ravigotte saus gesloten is kun je de ravigotte saus in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je ravigotte saus geopend? Dan bewaar je ravigotte saus het beste in de koelkast. Als je ravigotte saus geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 4 weken houdbaar.

Ravigottesaus uit een knijpfles of pot kun je prima in het voorraadhok bewaren als deze nog gesloten is. Als je de saus aangebroken hebt, moet je hem in de koelkast bewaren. Voor verse ravigottesaus (bijvoorbeeld van de markt) geldt dat je deze altijd in de koelkast moet bewaren.

Een geopende fles ravigottesaus kun je wel een tijdje bewaren, maar is niet onbeperkt houdbaar. Dit geldt al helemaal voor verse of zelfgemaakte ravigottesaus. Zelfgemaakte ravigottesaus is maar een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Ravigotte saus wordt vaak gegeten bij kibbeling met ravigottesaus, lekkerbek met ravigottesaus, visburger met ravigottesaus, vissticks met ravigottesaus en fish & chips met ravigottesaus.

Enkele bekende merken en soorten van ravigotte saus zijn: Ravigotesaus, thuisgemaakte ravigottesaus, Oliehoorn ravigottesaus, Remia ravigotesaus, Calvé ravigotesaus, Apollo ravigotte, Jean Baton ravigote sauce en ravigotte tafelsaus.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van ravigotte saus .

Hoe lang is ravigotte saus houdbaar?

Houdbaarheidsdatum ravigotte sausHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar4 weken
Zelfgemaakte ravigotte saus2 tot 3 dagen in de koelkast
In de vriezer1 maand
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of ravigotte saus nog goed is?

Heb je ravigotte saus in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde ravigotte saus bedorven of beschimmeld is, moet je de ravigotte saus natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of ravigotte saus nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op ravigotte saus.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over ravigotte saus in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de ravigotte saus.
  Normaal is ravigottesaus een beetje wit-groen van kleur. De groene glans komt van de kappertjes en de tuinkruiden die door de saus zitten. Daarnaast is het een dikke saus die geschikt is om in te dippen.
  Als ravigottesaus niet meer houdbaar is, gaat de saus verkleuren. Er komen dan harde, gele stukjes in de ravigottesaus. De saus ziet er bovendien wat droog uit
 3. Ruik aan de ravigotte saus.
  Ravigottesaus heeft normaal al een lichtzure geur. Als de ravigottesaus niet meer goed is, wordt deze zure geur heel sterk en penetrant. Dit is een duidelijk teken dat de ravigottesaus over datum is. Ook als ravigottesaus op een andere manier vies ruikt of stinkt, moet je hem weggooien.
 4. Proef een klein beetje van de ravigotte saus.
  Ravigottesaus die niet meer houdbaar is, krijgt een hele vieze smaak. Als ravigottesaus over datum is, dan gaat de saus bedorven smaken.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de ravigotte saus nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven ravigotte saus kun je ziek worden.

Tips ravigotte saus bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om ravigotte saus zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft ravigotte saus zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Heb je zelfgemaakte ravigottesaus en wil je die bewaren? Doe dit dan altijd in een luchtdicht bakje en zet de saus in de koelkast.
 2. Heb je een glazen flesje ravigottesaus? Veeg dan na gebruik het flesje met een stukje keukenrol schoon als er saus aan de randen zit. Dit gaat namelijk sneller schimmelen.
 3. Heb je een bakje ravigottesaus van de visboer? Schep dan altijd een beetje ravigotte eruit met een schone lepel. Als je stukjes kibbeling direct in het bakje ravigottesaus doopt, moet je de saus daarna weggooien en niet langer bewaren.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar ravigotte saus bovenin de koelkast.

Moet je ravigotte saus in de koelkast bewaren

Kun je ravigotte saus over datum eten?

Op ravigotte saus staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de ravigotte saus tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de ravigotte saus mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de ravigotte saus nog houdbaar is.

Kun je ravigotte saus invriezen?

Je kunt ravigotte saus wel invriezen. Je kunt ravigottesaus invriezen, maar de kwaliteit van de saus kan wel achteruit gaan. Is de ravigottesaus gemaakt op basis van mayonaise? Dan kunnen de ingrediënten van de ravigottesaus bij het ontdooien ook gaan scheiden. Je kunt ravigottesaus dus beter meteen lekker opeten in plaats van invriezen, maar het kan wel.

Kun je ravigotte saus invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *