Categorieën
Sauzen en dressings

Pindasaus bewaren | Hoe lang is pindasaus houdbaar?

Pindasaus wordt ook vaak satésaus genoemd. Je raadt het misschien al, pindasaus wordt gemaakt van pinda’s. Al wordt er hier ook vaak pindakaas gebruikt voor het maken van pindasaus. Dit scheelt namelijk een hoop tijd. Pindasaus is één van de sauzen die van mijn kinderen iedere avond wel op tafel mag staan (naast appelmoes). Omdat pindasaus niet de meest gezonde saus is, beperken we het natuurlijk wel een beetje. Het is bovendien een saus die op enorm veel manieren te maken is. Bijna iedereen kent wel iemand die “hele lekker pindasaus” maakt.

De basis van “echte” pindasaus bestaat uit fijngemalen pinda’s en kokosmelk. De “makkelijke” versie die vaak in Nederland gemaakt wordt bestaat uit pindakaas en gewone melk. Daarnaast worden er allerlei kruiden toegevoegd die de pindasaus meer smaak geven. Vaak worden ketjap, rode pepers, gember, korianderzaad, komijnzaad, sereh, trassie, knoflook en santen gebruikt.

Maar hoe lang is pindasaus houdbaar? En hoe kun je pindasaus het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je pindasaus het beste kunt bewaren en pindasaus  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Pindasaus bewaren

Pindasaus bewaren

Als pindasaus gesloten is kun je de pindasaus in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je pindasaus geopend? Dan bewaar je pindasaus het beste in de koelkast. Als je pindasaus geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.

Pindasaus kun je kant-en-klaar kopen en dan kun je de pindasaus gewoon in het voorraadhok bewaren. Als je pindasaus aangebroken hebt, is het ongeveer 3 dagen houdbaar. Je moet de pindasaus dan wel in de koelkast bewaren.

Pindasaus is, als je hem aangebroken hebt, niet lang houdbaar. Je moet de pindasaus dan altijd luchtdicht verpakken. Dan blijft pindasaus in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Je kunt pindasaus ook wel eventjes buiten de koelkast bewaren, maar laat de pindasaus geen hele nacht buiten de koelkast.

Pindasaus wordt vaak gegeten bij Gado gado, saté met pindasaus, bami, nasi, kroepoek, komkommer met satésaus, patatje oorlog, patat flip, pindasaus bij de bbq of bij het gourmetten en uit betrouwbare bron hebben we begrepen dat kaassouflé met pindasaus heerlijk moet zijn.

Enkele bekende merken en soorten van pindasaus zijn: Calvé pindasaus, pindasaus kant-en-klaar, Conimex Javaanse pinda saté saus, Remia pindasaus, Red Phoenix Pindasaus en mix voor pinda saté saus.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van pindasaus .

Hoe lang is pindasaus houdbaar?

Houdbaarheidsdatum pindasausHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar3 dagen
Zelfgemaakte pindasaus3 tot 5 dagen in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of pindasaus nog goed is?

Heb je pindasaus in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde pindasaus bedorven of beschimmeld is, moet je de pindasaus natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of pindasaus nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op pindasaus.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over pindasaus in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de pindasaus.
  Normaal gesproken heeft pindasaus een lichtbruine tot donkerbruine kleur. Het is een gladde, dikke saus. Er kunnen wat kleine stukjes pinda, ui of andere ingrediënten in pindasaus zitten.
  Als pindasaus niet meer goed is, kunnen er donkere stukjes in de saus ontstaan. Uiteindelijk kan pindasaus zelfs gaan schimmelen. Ook als pindasaus er vies uitziet, of korrelig wordt, moet je hem weggooien.
 3. Ruik aan de pindasaus.
  Als pindasaus niet meer goed is, gaat de saus stinken. Er komt dan een zure geur van de pindasaus. Ook als pindasaus op een andere manier niet meer lekker ruikt, moet je hem weggooien.
 4. Proef een klein beetje van de pindasaus.
  Pindasaus gaat muf en bedorven smaken als de houdbaarheid voorbij is. Pindasaus die niet meer goed is kan ook een zure smaak krijgen. Dit komt doordat het op basis van melk gemaakt is. De melk in pindasaus wordt zuur als de saus niet meer goed is.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de pindasaus nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven pindasaus kun je ziek worden.

Tips pindasaus bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om pindasaus zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft pindasaus zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Als je pindasaus opschept, gebruik dan een schone opscheplepel. Als je met een vieze lepel in de pindasaus gaat, komen er bacteriën in de saus en is de pindasaus minder lang houdbaar.
 2. Doe pindasaus altijd in een luchtdichtbakje als je deze bewaart. Soms koop je pindasaus ook in een emmertje. Je kunt dan het dekseltje weer op de pindasaus doen.
 3. Heb je een grote emmer pindasaus gekocht? Warm de pindasaus dan per portie op. Je kunt pindasaus wel twee keer opwarmen, maar te vaak opwarmen en afkoelen is niet goed voor de pindasaus.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar pindasaus in het midden van de koelkast.

Moet je pindasaus in de koelkast bewaren

Kun je pindasaus over datum eten?

Op pindasaus staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de pindasaus tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de pindasaus mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de pindasaus nog houdbaar is.

Kun je pindasaus invriezen?

Je kunt pindasaus niet invriezen. Je kunt pindasaus natuurlijk wel invriezen, maar de saus wordt er niet beter van. Daarom raden we af om pindasaus in de vriezer te bewaren. Pindasaus is meestal gemaakt op basis van melk (of melkpoeder). Als je dat soort sauzen in de vriezer gaat bewaren, wordt het niet lekker. Vries pindasaus daarom niet in.

Kun je pindasaus invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *