Categorieën
Sauzen en dressings

Mosterd bewaren | Hoe lang is mosterd houdbaar?

Mosterd is misschien wel één van de oudste en bekendste producten. De Chinezen produceerden meer dan 3000 jaar geleden al mosterd. Ook bij de Egyptenaren, de Romeinen en de oude Grieken aten mosterd. Mosterd werd door de geschiedenis heen vaak als medicijn gebruikt. Zo kauwden de farao’s van Egypte op mosterdzaadjes om de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast komt mosterd ook een aantal keer in de Bijbel en de Koran voor. Ook tegenwoordig wordt mosterd over de hele wereld gegeten. De bekendste mosterd is waarschijnlijk Dijon Mosterd.

Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad. Het mosterdzaad wordt vermengd met azijn, water en zout. Daarnaast worden verschillende kruiden en soms ook honing aan de mosterd toegevoegd. De verschillende kruiden bepalen (mede) de uiteindelijk smaak van de mosterd. Veel gebruikte kruiden zijn peper, mierikswortel, rozemarijn en knoflook.

Maar hoe lang is mosterd houdbaar? En hoe kun je mosterd het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je mosterd het beste kunt bewaren en mosterd  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Mosterd bewaren

Mosterd bewaren

Als mosterd gesloten is kun je de mosterd in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je mosterd geopend? Dan bewaar je mosterd het beste in de koelkast. Als je mosterd geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 9 maanden tot anderhalf jaar houdbaar.

Mosterd is één van de langs houdbare producten. Als je mosterd geopend hebt, kun je hem het beste in de koelkast bewaren. Dan blijft mosterd soms tot wel anderhalf jaar na de THT-datum houdbaar. Zet je geopende mosterd terug in de kast? In de voorraadkast is geopende mosterd slechts een paar maanden.

Heb je een fles of pot mosterd die nog dicht zit in de voorraadkast staan, maar is de houdbaarheidsdatum verstreken? Mosterd kun je ook na de houdbaarheidsdatum nog prima eten. Dit komt doordat er een THT-datum op mosterd staat. Als de mosterd nog dicht is, kun je mosterd tot wel 3 jaar na de houdbaarheidsdatum eten. Mosterd is zo lang houdbaar doordat er veel azijn in zit.

Mosterd wordt vaak gegeten bij kroket met mosterd, broodje ham of kaas met mosterd, mosterdrollade, mosterdsoep, mosterd-roomsaus, honing-mosterd dressing, beenham met mosterd, bitterballen met mosterd, blokjes kaas met mosterd en mosterd-mayonaise.

Enkele bekende merken en soorten van mosterd zijn: Dijonmosterd, Engelse mosterd, Limburge mosterd, Zaanse mosterd, Franse mosterd, Groninger mosterd, Marne mosterdsaus, Maille mosterd, Biologische mosterd, mosterdkaas, bruine mosterd, gele mosterd, zwarte mosterd, Doesburgsche mosterd, Beierse mosterd en Amerikaanse mosterd.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van mosterd .

Hoe lang is mosterd houdbaar?

Houdbaarheidsdatum mosterdHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar9 maanden tot anderhalf jaar
Zelfgemaakte mosterd2 dagen tot een week in de koelkast
In de vriezer1 jaar
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of mosterd nog goed is?

Heb je mosterd in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde mosterd bedorven of beschimmeld is, moet je de mosterd natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of mosterd nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op mosterd.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over mosterd in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de mosterd.
  Normaal heeft mosterd een gele kleur. De kleur van mosterd kan variëren van lichtgeel tot lichtbruin. Bij grove mosterds zijn er nog zaadjes van de mosterdplant in de mosterd te zien. Deze stukjes in de mosterd zijn vaak geel, bruin of zwart.
  Bij mosterd kun je goed zien of die over datum is. Als mosterd bedorven is of niet meer goed is om te eten, verandert mosterd. Er komt een (harde) korst op de mosterd en uiteindelijk gaat mosterd zelfs schimmelen. Ook een verandering van de kleur van mosterd wijst erop dat mosterd niet meer houdbaar is.
 3. Ruik aan de mosterd.
  Mosterd krijgt een onaangename, vieze geur als de mosterd bedorven is.
 4. Proef een klein beetje van de mosterd.
  Mosterd die niet meer houdbaar is, gaat vies smaken. De smaak van mosterd wordt heel zuur en bitter als deze niet meer goed is.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de mosterd nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven mosterd kun je ziek worden.

Tips mosterd bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om mosterd zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft mosterd zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Er zijn veel verschillende soorten mosterd en deze hebben allemaal een verschillende houdbaarheidsdatum. Dijon mosterd, grove mosterd en honingmosterd zijn ongeveer 3 jaar houdbaar (gesloten). Engelse gele mosterd is ongeveer een jaar na de THT-datum houdbaar. Mosterdpoeder is daarentegen tot wel 4 jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
 2. Als je mosterd uit een potje gebruikt, pak dan altijd een schone lepel om mosterd te pakken. Als je een vieze lepel gebruikt komen er namelijk bacteriën in de mosterd. Daardoor wordt mosterd aanzienlijk korter houdbaar. Zorg er daarnaast voor dat je de deksel goed op de mosterd draait. Hoe minder lucht er bij komt, hoe langer de mosterd houdbaar blijft.
 3. Heb je een klein zakje mosterd? Zo één die je vaak bij de snackbar bij een kroket krijgt? Ook daar hoort een houdbaarheidsdatum op te staan. Deze zakjes kun je ongeveer 6 maanden tot een jaar bewaren. Bewaar ze het liefst in de koelkast.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar mosterd bovenin de koelkast.

Moet je mosterd in de koelkast bewaren

Kun je mosterd over datum eten?

Op mosterd staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de mosterd tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de mosterd mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de mosterd nog houdbaar is.

Kun je mosterd invriezen?

Je kunt mosterd wel invriezen. Mosterd kun je ook in de vriezer bewaren. Omdat mosterd toch al heel lang houdbaar is, is dit vaak niet nodig. Wil je mosterd toch invriezen? Dan is de mosterd ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.

Kun je mosterd invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *