Categorieën
Sauzen en dressings

Mayonaise bewaren | Hoe lang is mayonaise houdbaar?

Een patatje mayonaise, op een broodje “gezond”, bij je omelet of als basis van een saus. In Nederland zijn we gek op mayonaise. Het is natuurlijk niet de meest gezonde saus, dus we proberen het wel met mate te eten.

Mayonaise is een saus gemaakt van olie, eidooiers, azijn of citroensap en mosterd.

Maar hoe lang is mayonaise houdbaar? En hoe kun je mayonaise het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je mayonaise het beste kunt bewaren en mayonaise  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Mayonaise bewaren

Mayonaise bewaren

Als mayonaise gesloten is kun je de mayonaise in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je mayonaise geopend? Dan bewaar je mayonaise het beste in de koelkast. Als je mayonaise geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 2 tot 4 maanden houdbaar.

Als de mayonaise nog dicht zit, kun je hem in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Als je hem geopend hebt moet je de mayonaise in de koelkast bewaren. Zet de mayonaise bovenin de koelkast. De temperatuur is daar het warmst, maar dat is voor mayonaise niet erg. Zorg altijd wel dat je de deksel weer goed op de mayonaise doet. Heb je zelfgemaakte mayonaise? Dan zorg je ervoor dat je de mayonaise luchtdicht in een potje of tupperware-bakje bewaart.

Een geopende pot mayonaise kun je ongeveer 8 uur buiten de koelkast bewaren. Het is niet zo erg als je geopende mayonaise eventjes buiten de koelkast laat staan, maar je kunt mayonaise het beste zo snel mogelijk in de koelkast zetten om hem zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Mayonaise wordt vaak gegeten bij patatje mayo, mayonaise dressing en een hamburger met mayonaise.

Enkele bekende merken en soorten van mayonaise zijn: Veganistische mayonaise, Helmanss mayonaise, zaanse mayonaise, Venlose mayonaise, mayo, Yofresh Mayonaise en Mayolijn.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van mayonaise .

Hoe lang is mayonaise houdbaar?

Houdbaarheidsdatum mayonaiseHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar2 tot 4 maanden
Zelfgemaakte mayonaise1 tot 2 weken in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of mayonaise nog goed is?

Heb je mayonaise in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde mayonaise bedorven of beschimmeld is, moet je de mayonaise natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of mayonaise nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op mayonaise.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over mayonaise in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de mayonaise.
  Normaal is mayonaise wit tot lichtgeel van kleur. Bovendien is de mayonaise mooi glad en ziet er vers uit.
  Als mayonaise verkleurt of schimmelt moet je hem weggooien. Mayonaise wordt bruin of donkergeel als deze niet meer goed is.
 3. Ruik aan de mayonaise.
  Mayonaise die niet meer goed is krijgt een vieze, zure geur. De geur die van bedorven mayonaise afkomt lijkt een beetje op rotte eieren en zure melk. Normaal is mayonaise bijna geurloos.
 4. Proef een klein beetje van de mayonaise.
  Mayonaise smaakt zuur en bedorven als deze niet meer goed is. Mayo die niet meer lekker smaakt moet je weggooien. Ook kan mayonaise bitter worden na de houdbaarheidsdatum.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de mayonaise nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven mayonaise kun je ziek worden.

Tips mayonaise bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om mayonaise zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft mayonaise zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Als je mayonaise uit een pot gebruikt, gebruik dan altijd een schone lepel. Als je een vieze lepel gebruikt komen er bacteriën in de mayonaise en is de mayo minder lang houdbaar.
 2. Zet een pot mayonaise na het openen altijd zo snel mogelijk in de koelkast. Dan blijft mayonaise het langste houdbaar.
 3. Doe de deksel altijd goed op een pot mayonaise. Mayo kan sneller bederven als het blootgesteld wordt aan lucht. Ook als je de pot mayo op tafel hebt staan, doe je tussendoor dus de deksel op de pot.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar mayonaise bovenin de koelkast.

Moet je mayonaise in de koelkast bewaren

Kun je mayonaise over datum eten?

Op mayonaise staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de mayonaise tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de mayonaise mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de mayonaise nog houdbaar is.

Kun je mayonaise invriezen?

Je kunt mayonaise niet invriezen. Je kunt mayonaise beter niet invriezen. Mayonaise wordt gemaakt op basis van ei en olie. Deze producten zijn niet geschikt om in te vriezen. Daardoor kun je mayonaise niet in de vriezer bewaren.

Kun je mayonaise invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *