Categorieën
Sauzen en dressings

Knoflooksaus bewaren | Hoe lang is knoflooksaus houdbaar?

Knoflooksaus is iets wat we massaal eten. Of het nou over de kibbeling, om komkommer in te dippen of na het stappen bij een broodje shoarma is. We zijn massaal fan van knoflooksaus. Het enige nadeel is natuurlijk dat je nogal uit je mond gaat stinken van knoflooksaus. Toch nemen we dat vaak voor lief en serveren knoflooksaus bij een groot scala aan gerechten.

Knoflooksaus wordt gemaakt van knoflook, creme fraiche, citroensap, mayonaise, peterselie en andere kruiden naar keuze.

Maar hoe lang is knoflooksaus houdbaar? En hoe kun je knoflooksaus het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je knoflooksaus het beste kunt bewaren en knoflooksaus  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Knoflooksaus bewaren

Knoflooksaus bewaren

Als knoflooksaus gesloten is kun je de knoflooksaus in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je knoflooksaus geopend? Dan bewaar je knoflooksaus het beste in de koelkast. Als je knoflooksaus geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 9 maanden tot een jaar houdbaar.

Meestal koop je knoflooksaus in een knijpfles, maar je kunt ook verse knoflooksaus in een bakje kopen. Bewaar knoflooksaus in een luchtdichte verpakking. Doe de dop dus altijd weer goed op de fles knoflooksaus, of het dekseltje op het bakje. Dan blijft knoflooksaus het langste houdbaar. Je kunt knoflooksaus dan tot meer dan een jaar na de THT-datum bewaren. Hoe lang knoflooksaus precies houdbaar is hangt onder andere af van de bewaarwijze.

Heb je een fles knoflooksaus gekocht? Op de fles van de knoflooksaus staat altijd hoe je hem na openen moet bewaren. Soms is dat “koel en droog”, dan mag je de knoflooksaus in de voorraadkast bewaren. Meestal staat er “na openen gekoeld bewaren”. Dan moet je de knoflooksaus in de koelkast bewaren. Een bakje verse knoflooksaus zet je altijd in de koelkast.

Knoflooksaus wordt vaak gegeten bij shoarma met knoflooksaus, gyros, dürum of kebab met knoflooksaus, knoflooksaus bij de barbecue, knoflooksaus bij de kibbeling of lekkerbek en knoflooksaus om groenten in te dippen.

Enkele bekende merken en soorten van knoflooksaus zijn: Yildriz Turkse knoflooksaus, verse knoflooksaus, romige knoflooksaus, knoflook tafelsaus en knoflooksaus hot.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van knoflooksaus .

Hoe lang is knoflooksaus houdbaar?

Houdbaarheidsdatum knoflooksausHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar9 maanden tot een jaar
Zelfgemaakte knoflooksaus2 tot 3 dagen in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of knoflooksaus nog goed is?

Heb je knoflooksaus in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde knoflooksaus bedorven of beschimmeld is, moet je de knoflooksaus natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of knoflooksaus nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op knoflooksaus.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over knoflooksaus in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de knoflooksaus.
  Normaal is knoflooksaus wit tot beige van kleur. Vaak zijn er bovendien groene puntjes in de knoflooksaus te zien. Dit zijn kruiden (meestal bieslook of peterselie). Het is een wat dikkere saus die ook geschikt is om in de dippen.
  Als knoflooksaus gaat verkleuren is dit een teken dat de saus niet meer goed is. De knoflooksaus wordt donkerder en ziet er uitgedroogd uit. Uiteindelijk kan knoflooksaus zelfs gaan schimmelen.
 3. Ruik aan de knoflooksaus.
  Van knoflooksaus die niet meer houdbaar is komt een bedorven, vieze geur af. De knoflooksaus kan bovendien een beetje zurig gaan ruiken.
 4. Proef een klein beetje van de knoflooksaus.
  Knoflooksaus krijgt een nare smaak als die over datum is. Als knoflooksaus niet meer houdbaar is gaat de saus muf, droog en zuur smaken. Dat is een duidelijk teken dat het tijd is om de knoflooksaus weg te gooien.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de knoflooksaus nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven knoflooksaus kun je ziek worden.

Tips knoflooksaus bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om knoflooksaus zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft knoflooksaus zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Zorg dat je knoflooksaus in een gesloten, luchtdichte verpakking bewaart. Controleer of de verpakking niet kapot is en of er bijvoorbeeld geen barsten in de fles zitten.
 2. Heb je zelfgemaakte knoflooksaus of een bakje verse knoflooksaus? Gebruik dan altijd schoon bestek om de knoflooksaus op te scheppen. Als je bijvoorbeeld een vieze lepel gebruikt dan komen er extra bacteriën in de saus waardoor de knoflooksaus minder lang houdbaar wordt.
 3. Knoflooksaus is super snel en makkelijk zelf te maken. Ga je zelf knoflooksaus maken? Maak dan niet gelijk een hele emmer. Het zou natuurlijk zonde zijn als je veel te veel maakt en de rest moet weggooien.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar knoflooksaus bovenin de koelkast.

Moet je knoflooksaus in de koelkast bewaren

Kun je knoflooksaus over datum eten?

Op knoflooksaus staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de knoflooksaus tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de knoflooksaus mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de knoflooksaus nog houdbaar is.

Kun je knoflooksaus invriezen?

Je kunt knoflooksaus niet invriezen. Je kunt knoflooksaus theoretisch gezien wel invriezen, maar het is niet aan te raden. Knoflooksaus is gemaakt op basis van zuivel of mayonaise. Als je knoflooksaus dan weer gaat ontdooien, verandert de samenstelling van de saus. De knoflooksaus ziet er dan niet meer lekker uit. We snappen natuurlijk dat je zelfgemaakte knoflooksaus het liefste invriest, maar we adviseren toch om het zo snel mogelijk op te eten.

Kun je knoflooksaus invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *