Categorieën
Sauzen en dressings

Ketchup bewaren | Hoe lang is ketchup houdbaar?

Ketchup is een heerlijke saus die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Je kunt het gewoon zo eten, op een hamburger of als basis voor verschillende sauzen. De kinderen zijn er hier thuis dol op en dat is niet voor niets. Ze krijgen het natuurlijk wel met mate.

Ketchup, of tomatenketchup, wordt gemaakt van, hoe kan het ook anders, tomaat. Verder zitten er zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker in ketchup. Er zijn wereldwijd veel verschillende soorten ketchup.

Maar hoe lang is ketchup houdbaar? En hoe kun je ketchup het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je ketchup het beste kunt bewaren en ketchup  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Ketchup bewaren

Ketchup bewaren

Als ketchup gesloten is kun je de ketchup in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je ketchup geopend? Dan bewaar je ketchup het beste in de koelkast. Als je ketchup geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 9 maanden tot een jaar houdbaar.

Ketchup die nog dicht zit kun je prima in de voorraadkast bewaren. Als je de ketchup geopend hebt, kun je hem het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de ketchup het langste houdbaar. Zelfgemaakte tomatenketchup zet je altijd in de koelkast. Zorg er bovendien voor dat je ketchup luchtdicht bewaart.

Als je ketchup koopt staat er op de verpakking waar je de pot of fles het beste kunt bewaren na openen. Soms is dit in het voorraadhok (koel en donker), maar meestal moet je ketchup na openen in de koelkast bewaren.

Ketchup wordt vaak gegeten bij Franse frietjes, chicken nuggets met ketchup, als basis voor pastasaus, door de jus, op een hot dog, over je omelet of natuurlijk op een hamburger.

Enkele bekende merken en soorten van ketchup zijn: Heinz Tomaten Ketchup, Tomaten ketchup zero sugar (zonder suiker), Zaanse tomaten ketchup, biologische tomatenketchup, Hela kruiden ketchup, ketchup zonder zout, ketchup met chipotle, smokey ketchup, Heinz Ketchup pickle flavour en ketchup met mango.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van ketchup .

Hoe lang is ketchup houdbaar?

Houdbaarheidsdatum ketchupHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar9 maanden tot een jaar
Zelfgemaakte ketchup2 tot 3 weken in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of ketchup nog goed is?

Heb je ketchup in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde ketchup bedorven of beschimmeld is, moet je de ketchup natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of ketchup nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op ketchup.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over ketchup in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de ketchup.
  Normaal heeft ketchup een diepe, donkerrode kleur. Het is een wat dikkere, heldere saus. Bovendien heeft ketchup een gladde structuur.
  Ketchup gaat donker kleuren als het niet meer goed is. Er kan een bruin tot zwart laagje op de ketchup komen. Dit is een duidelijk teken dat ketchup niet meer houdbaar is. Ook als ketchup er anders uitziet dan je gewend bent, kun je hem beter naar de prullenbak verplaatsen.
 3. Ruik aan de ketchup.
  Bedorven ketchup krijgt een vieze, zure geur. Er komt een vrij sterke lucht van de ketchup die echt niet prettig ruikt.Dus als jouw ketchup niet lekker ruikt, gooi hem dan direct weg.
 4. Proef een klein beetje van de ketchup.
  Normaal smaakt ketchup lekker zoet. Daarnaast zitten er smaken van zout en zoet in de ketchup. Als ketchup over datum is kun je dit goed proeven. De ketchup gaat dan heel zuur smaken. Ook als ketchup bedorven smaakt, moet je hem weggooien.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de ketchup nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven ketchup kun je ziek worden.

Tips ketchup bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om ketchup zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft ketchup zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Wil je een (knijp)fles ketchup bewaren? Wrijf dan na gebruik altijd even het spuitmondje van de ketchup schoon met een stukje keukenrol. Dat soort restjes bederven namelijk heel snel en zorgen ervoor dat ook de ketchup in de fles kan bederven.
 2. Heb je een pot ketchup of heb je ketchup zelfgemaakt? Gebruik dan altijd een schone lepel om ketchup te pakken. Door een vieze lepel kunnen er bacteriën in de ketchup komen en dat zorgt er vervolgens voor dat de saus minder lang houdbaar is.
 3. Doe de dop altijd weer goed op de ketchupfles. Zo zorg je dat de ketchupfles luchtdicht bewaard blijft. Bacteriën hebben zo de minste kans om bij de ketchup te komen.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar ketchup bovenin de koelkast.

Moet je ketchup in de koelkast bewaren

Kun je ketchup over datum eten?

Op ketchup staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de ketchup tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de ketchup mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de ketchup nog houdbaar is.

Kun je ketchup invriezen?

Je kunt ketchup niet invriezen. Hoewel je ketchup wel kúnt invriezen, kun je dit beter niet doen. Hoewel het invriezen van ketchup prima gaat, ontstaan bij het ontdooien van ketchup problemen. De ketchup wordt dan namelijk dunner en waterig. Hierdoor is ketchup niet meer makkelijk te gebruiken.

Kun je ketchup invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *