Categorieën
Sauzen en dressings

Fritessaus bewaren | Hoe lang is fritessaus houdbaar?

Fritessaus, of frietsaus, hoort natuurlijk over de friet. Fritessaus zijn de kinderen hier thuis helemaal gek op. Ze zijn er zelfs zó gek op, dat er een pot fritessaus mee moet als we gaan kamperen (en omdat in het buitenland de fritessaus volgens de kinderen “vies” smaakt). We gaan hier ons niet wagen aan de discussie over friet of patat, maar vertellen je natuurlijk wel hoe je frietsaus zo goed mogelijk kunt bewaren. Je wilt natuurlijk niet dat (misschien wel) de meest favoriete saus over datum gaat.

Fritessaus wordt gemaakt van eidooiers, azijn, olie, mosterd en citroen. Het grote verschil met mayonaise is dat fritessaus “slechts” 25% vet bevat. In mayonaise zit namelijk meer dan 75% vet. Dit komt doordat een deel van de (vette) eidooiers vervangen wordt door vezels en zetmeel. Daarentegen bestaat fritessaus wel weer uit veel meer suikers.

Maar hoe lang is fritessaus houdbaar? En hoe kun je fritessaus het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je fritessaus het beste kunt bewaren en fritessaus  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Fritessaus bewaren

Fritessaus bewaren

Als fritessaus gesloten is kun je de fritessaus in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je fritessaus geopend? Dan bewaar je fritessaus het beste in de koelkast. Als je fritessaus geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 9 maanden tot een jaar houdbaar.

Fritessaus bewaar je het lieft in de originele verpakking. Na het openen bewaar je fritessaus in de koelkast. Je koopt fritessaus vaak in een knijpfles, een pot of een emmertje. Zorg dat je de fritessaus weer goed afsluit als je deze gebruikt hebt. Vaak is de originele verpakking hier speciaal voor ontworpen.

Een geopende fles fritessaus kun je buiten de koelkast ongeveer 8 tot 10 uur bewaren. Zet de fritessaus het liefst zo snel mogelijk weer in de koelkast. Dan blijft fritessaus het langste goed.

Fritessaus wordt vaak gegeten bij patatje “met”, frikandel “met”, op de hamburger, op een broodje gezond, gebakken aardappelen en snacks uit de frituur.

Enkele bekende merken en soorten van fritessaus zijn: Oliehoorn fritessaus, frietsaus, Remia fritessaus, Fritessaus lijn, fritessaus halfvol, fritessaus zero sugar, fritessaus American, Mad sauce, Amerikaanse fritessaus en Gouda’s Glorie fritessaus.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van fritessaus .

Hoe lang is fritessaus houdbaar?

Houdbaarheidsdatum fritessausHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar9 maanden tot een jaar
Zelfgemaakte fritessaus1 tot 2 weken in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of fritessaus nog goed is?

Heb je fritessaus in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde fritessaus bedorven of beschimmeld is, moet je de fritessaus natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of fritessaus nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op fritessaus.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over fritessaus in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de fritessaus.
  Normaal is fritessaus wit tot beige van kleur. Het is een gladde, dikke saus. De saus is niet waterig en geschikt om friet in te dippen. De saus hoort aan de friet te blijven plakken.
  Fritessaus gaat eerst verkleuren als deze niet meer goed is. De saus wordt dan donkerder van kleur. Ook kunnen er een soort chemische stukjes in de saus komen. Tenslotte kan fritessaus ook gaan schimmelen. Dan is het zeker tijd om de fritessaus weg te gooien.
 3. Ruik aan de fritessaus.
  Van fritessaus die niet meer goed is komt een vieze, onaangename en zure geur. Ook als fritessaus smerig ruikt moet je hem weggooien.
 4. Proef een klein beetje van de fritessaus.
  Fritessaus gaat heel zuur smaken als deze niet meer goed is. Daarnaast komen er stukjes in de fritessaus die niet lekker smaken.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de fritessaus nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven fritessaus kun je ziek worden.

Tips fritessaus bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om fritessaus zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft fritessaus zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Als je een pot fritessaus hebt en je wilt wat opscheppen, doe dit dan altijd met een schone lepel. Als je een vieze lepel gebruikt komen er bacteriën en ziektemakers in de fritessaus. Daardoor gaat fritessaus sneller bederven.
 2. Zet fritessaus nadat je deze gebruikt hebt het liefst zo snel mogelijk weer in de koelkast. Door fritessaus zoveel mogelijk in de koelkast te bewaren blijft de saus zo lang mogelijk houdbaar.
 3. Sluit fritessaus altijd luchtdicht af. Dit er een barst in de deksel of fles van de fritessaus? Schep het dan over in een luchtdichte bak. Als er regelmatig lucht bij de fritessaus komt, droogt de saus uit en gaat de saus sneller over datum.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar fritessaus bovenin de koelkast.

Moet je fritessaus in de koelkast bewaren

Kun je fritessaus over datum eten?

Op fritessaus staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de fritessaus tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de fritessaus mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de fritessaus nog houdbaar is.

Kun je fritessaus invriezen?

Je kunt fritessaus niet invriezen. Fritessaus kun je het beste niet in de vriezer bewaren. Hoewel frietsaus misschien wel een beetje op “vriessaus” lijkt, moet je hem niet invriezen. Doordat fritessaus gemaakt is van eidooiers en er olie in zit, gaat dit in de vriezer niet goed. De ingrediënten gaan scheiden waardoor er een vieze korrelige saus ontstaat.

Kun je fritessaus invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *