Categorieën
Sauzen en dressings

Curry bewaren | Hoe lang is curry houdbaar?

Curry staat ook wel bekend als “currygewürz of currygewürzketchup”. Het is een heerlijke kruidige saus die natuurlijk enorm populair is in Nederland. De frikandel speciaal, met mayo en curry, is natuurlijk enorm populair. Ook bij een tosti wordt curry vaak gegeten. Daarnaast wordt het in Duitsland veel gegeten bij de currywurst. Ook onze zuiderburen zijn dol op curry, al noemen ze het in Vlaanderen “Curryketchup”.

Curry wordt gemaakt op basis van tomatenpuree, kerriepoeder, azijn, suiker, worcestersaus en kruiden. Het wordt daarom ook wel een kruidigere variant van tomatenketchup genoemd.

Maar hoe lang is curry houdbaar? En hoe kun je curry het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je curry het beste kunt bewaren en curry  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Curry bewaren

Curry bewaren

Als curry gesloten is kun je de curry in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je curry geopend? Dan bewaar je curry het beste in de koelkast. Als je curry geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 9 maanden tot een jaar houdbaar.

Curry-saus kun je het beste in de koelkast bewaren. Het is een saus die niet snel over datum gaat. Het wordt namelijk gemaakt van ingrediënten die niet snel bederven. Curry wordt meestal in een knijpfles verkocht. Zorg ervoor dat je de dop er weer goed op doet. Dan blijft curry het langste houdbaar. Je kunt curry bovenin de koelkast, of in de koelkastdeur bewaren.

Op de fles curry staat waar je hem het beste na openen kunt bewaren. Er staat vaak “na openen in de koelkast bewaren” of “na openen koel en droog bewaren”. Dit verschilt per curry saus.

Curry wordt vaak gegeten bij patat of frikandel speciaal, tosti met curry en curryworst met currysaus.

Enkele bekende merken en soorten van curry zijn: Oliehoorn currysaus, Remia curry gewurz, Heinz curry, Curry zero, Hela kruidenketchup, Hela kruidenketchup curry original, Currysaus en Zaanse curry ketchup.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van curry .

Hoe lang is curry houdbaar?

Houdbaarheidsdatum curryHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar9 maanden tot een jaar
Zelfgemaakte curry2 weken in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of curry nog goed is?

Heb je curry in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde curry bedorven of beschimmeld is, moet je de curry natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of curry nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op curry.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over curry in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de curry.
  Normaal heeft currygewurz saus een donkerrode kleur. Er zijn bovendien kruiden in de curry te zien.De currysaus is bovendien glad en er zitten geen stukjes in.
  Als de curry verkleurt is, kun je hem beter weggooien. Ook een chemische, slijmerige structuur wijst erop dat curry saus niet meer houdbaar is.
 3. Ruik aan de curry.
  Curry krijgt een penetrante en zure geur als die over datum is. Ook als de curry op een andere manier vreemd ruikt, moet je hem weggooien.
 4. Proef een klein beetje van de curry.
  Curry gaat zuur en vies smaken als deze niet meer goed is. Proef je iets vreemds aan de curry? Gooi hem dan weg.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de curry nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven curry kun je ziek worden.

Tips curry bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om curry zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft curry zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Gebruik je curry? Doe dan altijd zo snel mogelijk de deksel weer op de fles of pot.
 2. Kijk op de fles curry waar je deze na openen moet bewaren. Soms kan dit in het voorraadhok, maar meestal moet je de currysaus na openen in de koelkast bewaren.
 3. Bewaar curry in de originele verpakking. Heb je een bekertje curry van de snackbar gekregen? Dan kun je de currysaus het beste op de dag zelf opeten.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar curry bovenin de koelkast.

Moet je curry in de koelkast bewaren

Kun je curry over datum eten?

Op curry staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de curry tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de curry mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de curry nog houdbaar is.

Kun je curry invriezen?

Je kunt curry niet invriezen. Je kunt curry theoretisch gezien wel invriezen, maar de saus wordt er niet beter van. De ingrediënten in de curry gaan dan scheiden van elkaar en daardoor krijgt de saus een vreemde textuur. Ons advies voor curry is dan ook: niet invriezen.

Kun je curry invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *